Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. január 26., 00.25

Euro-Brezsnyev

Írta: Chirmiciu András
2020. november 23., 17.40 Hétfõ / Hunyad

Magyarország és Lengyelország megvétózza az EU 2021–27-es költségvetését (1074 milliárd euró) és a koronavírus-járvány okozta károk kiküszöbölésére létrehozandó helyreállítási alapot (750 milliárd euró), amennyiben az uniós pénzalapok folyósítását jogállamisághoz kötik.

A pénzügyi keretcsomagról júliusban állapodott meg a 27 tagország állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács, az Európai Parlament balliberális többsége azonban nem hagyta ennyibe, ideológiai feltételeket szabott annak elfogadásához. Budapest és Varsó ezen feltételek miatt folyamodik vétóhoz, különben a brüsszeli balliberálisok ideológiai boszorkányüldözésre alkalmas ostorként használnák az uniós pénzalapokat.

Mert igenis ideológiai bunkósbotról van szó, a jogállamiság és az európai értékek fogalmát nem független, nemzetközi szervek (pl. Velencei bizottság) állapítják meg, hanem az Európai Bizottság és az Európai Parlament politikai döntések révén, mindenekelőtt balliberális „civilszervezetek” jelentései alapján. Magyarországtól például az illegális migráció megfékezése miatt vonnák meg az uniós alapokat, Lengyelországtól pedig a homoszexuális-propaganda korlátozása miatt. Varsóban – és Kelet-Európában általában – a józan ész úgy tartja, hogy az emberi szexualitás a hálószoba intimitására tartozik, nem utcai felvonulásokra, a nyugatiak szerint azonban ez a jogállamiság megsértését jelenti.

Közös európai értékek alatt a nyugati balliberális elit ugyanis nem a hagyományos értékeket (család, demokrácia, egyéni szabadságjogok, nemzeti identitás és mindenekelőtt keresztény kulturális-történelmi alap) érti, hanem saját szélsőséges ideológiai eszméit: multikulturalizmus, korlátlan bevándorlás, politikai korrektség, hagyományos értékek lerombolása, s mindenekelőtt zsigeri kereszténység-gyűlöletet. Az Unió alapító honatyái, a gyakorló keresztény Robert Schumann, Alcide de Gasperi, Jean Monet, Konrad Adenauer, Charles de Gaulle stb. alighanem forognak a sírjukban.

A nyugati politikát és szemléletet uraló balliberálisok számára saját ideológiájuk fölülír mindent, beleértve a tagországok szuverenitását. A jogállamiságot is a szerint értelmezik.

Déja vu? 1968-ban Leonyid Iljics Brezsnyev szovjet pártfőtitkár döntése nyomán a vörös hadsereg lerohanta Csehszlovákiát. Hivatalosan nem volt katonai megszállás, hanem „testvéri segítség” a szocializmus „vívmányai” megmentésére. Ha a szocialistaellenes erők egyes szocialista országokat a kapitalizmus irányába kényszerítenek, az nemcsak az adott szocialista ország belső problémája, hanem az egész szocialista táboré – fogalmazta meg a Szovjetunió akkori legfelsőbb vezetője a „Brezsnyev-doktrína” néven ismertté vált moszkvai külpolitikai alaptételt. Melynek alapjait még Sztálin fogalmazta meg 1945-ben, amikor leszögezte, hogy a vörös hadsereg által megszállt (hivatalos szlogenben: felszabadított) országok társadalmi-politikai berendezkedése a szovjet mintát kell, hogy kövesse.

Ennek alapján rohanta le a vörös hadsereg Magyarországot 1956-ban és Csehszlovákiát 1968-ban. Utóbbit annak ellenére, hogy a prágai tavasz reformkommunista vezetői nem győzték hangsúlyozni a szovjet elvtársaknak, hogy ők nem a szocializmus felszámolását célozzák, hanem annak megreformálását, jobbá, emberbarátabbá tételét. Brezsnyev elvtárs azonban nem fogadta el, ideológiai kérdésekben Moszkváé az utolsó szó, kizárólag a szovjet vezetés dönti el, mi a szocializmus helyes értelmezése.

A Brezsnyev-doktrínát a saját bőrükön megtapasztaló magyarok, csehek és szlovákok, illetve a velük egy csónakban evező lengyelek manapság is érzékenyek a nemzeti szuverenitás ideológiai okokból való korlátozására. Főleg, hogy a nyugati balliberális úthenger hasonló álláspontra helyezkedik: az ideológiai értékeket a tagország nemzeti érdekei fölé helyezik, s kizárólag ők maguk dönthetik el, mi a helyes ideológia. Ennek érdekében túszul ejtették a mentőcsomagot és megsértették az állam és kormányfők júliusi megállapodását. Mit sem törődve azzal, hogy a társadalmak ideológiai átrajzolása (genderpropaganda), vagy lakosságuk kicserélése (muszlim és színesbőrű tömegek betelepítése) semmilyen EU-s szerződésben sem szerepel.

Még szerencse, hogy nem létezik közös EU-s hadsereg, melyet a nyugati balliberálisok bevethetnék a renitens keletiek ellen, ahogy Brezsnyev elvtárs tette.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu