Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. október 23., 06.06
Migráns-krízis

Fellángoló parázs

Írta: Chirmiciu András
2020. szeptember 21., 16.14 Hétfõ / Hunyad

Öt évvel a nagy migránsinvázió után, amikor több mint egymillió illegális bevándorló tört be az Európai Unióba, a migráns-krízis ismét jelentős politikai feszültséget okoz uniós szinten. A görögországi Leszbosz szigetén lévő migránstábor (amúgy az EU területén lévő legnagyobb ilyen jellegű létesítmény) migránsok általi felgyújtása jelképesen lángokba borította a korábban parázson egő migránsügyet az EU-ban.

Akárcsak 2015-ben a probléma központjában Németország és személyesen Angela Merkel található. Öt évvel ezelőtt a német kancellár asszony önkényesen rúgta fel a Dublini-egyezményt – mely szerint a migránsok menedékkérelmét az első EU-s tagországba kell lefolytatni, amelybe bejutottak – és Németországba engedett több mint egymillió hívatlan vendéget. Amit sokan azóta is amolyan meghívónak értelmeznek, Európában és a migránsok körében egyaránt. Akkor azonban Berlin nem volt egyedül, több nyugat-európai ország (Ausztria, Franciaország, Belgium, Hollandia és különösképpen Svédország) szintén befogadott migránsokat.

Az azóta eltelt öt év keserű tapasztalata jócskán megváltoztatta az illegális bevándorláshoz való hozzáállást. Nők elleni tömeges nemi erőszakok, megugrott bűnözés, emberi áldozatokat követelő terrorista merényletek, beilleszkedni képtelen tömegek, évekig tartó közpénzen való élősködés stb. – Európának elege lett a „kulturális gazdagításból” és a multikulturalizmus „gyönyörétől”. Manapság jóval kevesebben veszik be a beilleszkedni igyekvő, munkáért sóvárgó, agyonképzett jövevényekről szóló ideológiailag túlfűtött balliberális mantrát, végül is a 2015-ben Németországba jutott több, mint egymillió illegális migránsból csak fele végzett valamilyen munkát, akár ideiglenesen is, még a spárga beszedésére is kelet-európai vendégmunkásokat kellett hozni, Merkel vendégei erre sem voltak hajlandók, holott semmilyen szakképzettséget nem igényel, csupán nehéz munkáról van szó.

Leszbosz szigetén is megváltozott a szemlélet, azok a helyiek, akik 2015-ben még tárt karokkal fogadták az illegális bevándorlókat (2016-ban még béke Nobel-díjra is javasolták őket emiatt), mára kőkemény migránsellenesek lettek. Öt év alatt a migránsok romokba döntötték a gyönyörűséges szigetet: a legfontosabb gazdasági ágazatnak számító túrizmus már évekkel a koronavírus megjelenése előtt megszűnt, a helyi lakosságot terrorban tartják, kirabolták gazdaságiakat, kifosztották termőföldjeiket, több mint 5000 olajfát vágtak ki, sőt, még az olajbogyó-feldolgozó üzemet is teljesen tönkre tették.

Ilyen körülmények között aligha meglepő, hogy Németország magára maradt, Angela Merkel nagy bosszúságára. Berlin ugyanis bejelentette, hogy 1500 migránst fogad be Görögországból (de nem a Leszbosz szigeteken lévőket) és kemény diplomáciai nyomást gyakorolt a kulisszák mögött, hogy mások is átvegyenek migránsokat a görögöktől. Partnerre azonban nem talált, jóformán egyetlen EU-s ország sem hajlandó befogadni migránsokat, még az egykor oly migránsimádó Svédország sem, Ausztria kormányfője pedig nyilvánosan utasította el Merkel kérését, ami jócskán kiborította a kancellár asszonyt.

Az EU soros elnökeként Németország közös uniós migránspolitika kidolgozását jelentette be. Fölöttébb kérdéses, hogy eltudja-e fogadtatni a többiekkel, akik egyre inkább az illegális migráció megállítását célozzák, nem annak megszervezését. Berlinben és néhány más németországi városban több ezren tüntettek az utcákon hétvégén a 80 milliós ország nevében (!), azt követelve, hogy a közel 450 milliós EU fogadja be a leszboszi migránsokat. Leszboszon viszont azért tüntetnek a helyiek, hogy vigyék már el szigetükről a hívatlan vendégeket. Akik az eddigi károk mellett egészségügyi kockázatot is jelentenek, több százuk megfertőzödött a koronavírussal.

Európának azonban kisebb baja is nagyobb, mint az egyre népszerűtlenebb német „wilkommenskultur” átvétele, az egyre súlyosbodó koronavírus-járvány és az azzal járó szintén precedens nélküli gazdasági válság kezelése sokkal nagyobb kihívás, hadd foglalkozzon Berlin ideológiai gyötrelmeivel.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu