Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. február 24., 22.01

Harmadik hullám

Írta: Chirmiciu András
2021. január 18., 16.37 Hétfõ / Hunyad

Brüsszelnek küldött közös levélben tiltakozott Dánia, Svédország, Finnország, Észtország, Lettország és Litvánia egészségügyi minisztere a koronavírus elleni oltások érkezésének lassúsága ellen. A skandinávok és baltiak szerint a lassúság nem csak az oltási programot, de az egész folyamat hitelességét befolyásolja, ezért nyilvános magyarázatot kérnek Brüsszeltől.

Az első oltások már december végén megérkeztek az EU-ba, s az óév utolsó napjaiban elkezdődött az oltáskampány. Szinte valamennyi ország a leginkább veszélyeztetett kategóriákkal – egészségügyi dolgozók és szociális intézmények alkalmazottjai – kezdte el az oltáskampányt, a második szakaszban pedig az idősek és krónikus betegekre kerül sor. Mármint azokra, akiknek jut oltás, a kereslet ugyanis jócskán meghaladja a kínálatot.

Jóformán megostromolják az előjegyzési listákat, országunk számos megyéjében például röpke két nap alatt elfogytak a helyek, a legtöbben már fel sem tudtak iratkozni. Holott csupán a 65 év fölötti idősekről és krónikus betegekről van szó, vagyis a társadalom kisebb részéről! Még nekik sem jut elegendő oltás, legalábbis egyelőre.

Románia nem képez kivételt, az EU többi tagországában hasonló a helyzet, az oltásra várók száma jelentősen meghaladja a rendelkezésre álló dózisokat. Annak ellenére, hogy Európa-szerte állítólag mindenütt aggasztóan magas az oltást elutasítók aránya, legalábbis a sajtóhírek szerint. Lehetséges, hogy a fiatalabb korosztályok nem érzik magukat annyira veszélyezettnek és emiatt szkeptikusak az oltással szemben, az idősek viszont tömegesen oltatnák be magukat, szinte mindenütt. Erre egyelőre azonban csak kevesüknek van esélye, emiatt tiltakoznak nyilvánosan a baltiak és skandinávok.

Az oltáskampányt ugyanis uniós szinten kezelik, Brüsszel felelős az oltások beszerzéséért és szétosztásáért a tagállamok között. Ellenben az EU-ból nemrég kilépett Nagy-Britannia saját maga intézi az oltáskampányt, amely gőzerővel halad, immár több mint 4 millió embert oltottak be. A jóval kisebb lakosságú Izraelben is gőzerővel halad az oltás, a kétmillió beoltott az összlakosság kb. egynegyedét jelenti. Az EU-ban viszont jóval lassabb ütemben halad az oltáskampány, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság hét gyártóval kötött szerződést 2,3 milliárd dózisra.

Az oltási ütem fokozása égető probléma, miután karácsony táján elérkezett a járvány harmadik hulláma. Amely Nagy-Britanniából indult el (azért is oltanak olyan gyorsan) a vírus mutációja nyomán, s egyelőre csupán néhány nyugati országban (Németország, Spanyolország, Olaszország, Hollandia stb.) terjedt el. A mutáns ugyan nem ártalmasabb az előző változatoknál, fertőző potenciálja azonban 50-70%-kal nagyobb. A brit mutáció már Romániában és Magyarországon is megjelent, egyelőre szerencsére csak elszigetelt esetekben, a harmadik hullám még nem jutott el Kelet-Európába.

Nyugaton viszont további korlátozások bevezetését eredményezte. Karácsonyra enyhítettek némileg a második hullám idején novemberben bevezetett szigorításokon, januárban viszont újabb megszorításokat vezettek be az Unió számos országában. Franciaországban például 12 órás a kijárási tilalom (este 6-tól reggel 5-ig), az éttermek, boltok, szolgáltatóüzemek, szórakozóhelyek stb. a legtöbb nyugati országban továbbra is zárva vannak, csupán a legalapvetőbbek (élelmiszerboltok és gyógyszertárak) maradtak nyitva. A vírus nem vár az oltóanyagokra, sőt, Brazíliában és Dél-Afrikában újabb mutációk keletkeztek, ezek Európába jutása csak idő kérdése. A jelenlegi oltási ütem mellett a korlátozások legalább tavaszig (Merkel szerint) de akár nyárig (Orbán Viktor szerint) is elhúzódhatnak, fokozás esetén viszont korábban visszatérhetünk a megszokott élethez. Ez a legsürgősebb kihívás az oltásgyártó cégek és Brüsszel számára egyaránt.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu