Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. szeptember 28., 01.44

Iohannis és a magyar kártya

Írta: Chirmiciu András
2020. május 20., 17.11 Szerda / Hunyad

Ötezer lejre büntette meg az országos diszkriminációellenes tanács (CNCD) Klaus Iohannis államelnököt az április végi durva magyarellenes kirohanása miatt. A CNCD szerint az államelnök kijelentései „diszkriminatívak és megsértik az etnikai/nemzetiségi hovatartozáshoz kapcsolódó méltóság jogát”.

Az általában megfontolt és mérsékelt Iohannis a PRM-t felidéző hisztérikus hangnemben szólalt meg. A magyarság övön aluli ütésnek tekintette, hogy az államelnök a magyar kártyát bunkósbotként használta fel a PSD ellen.

Nemcsak a magyarság háborodott fel Iohannis kirohanása ellen, a német nyelvű sajtó (Németországban és Svájcban) szinten elítélően írt az esetről. Sőt, azt is megkérdőjelezik, hogy Iohannis méltó-e egyáltalán a történtek után a Nagy Károly-díjra, amivel az év elején tüntették ki, s amelyet az európai népek közötti barátságért és közeledéséért tett következetes erőfeszítéseket jutalmazzák. Iohannis korábban sem volt a kisebbségi jogok bajnoka, sem a népek közötti megbékélés élharcosa, de legalább nem ellenezte.

Áprilisi minősíthetetlen kirohanásával azonban az erdélyi magyarságot is megsértette és Orbán Viktor magyar kormányfőt is megtámadta, azt állítván, hogy a kulisszák mögött megalkudott Ciolacu PSD-elnökkel Erdély magyaroknak való átadásáról. Súlyos vádak, melyeket felelős politikus egyszerűen nem tehet meg, legalábbis komoly bizonyítékok nélkül. Járvány okozta válságban a nacionalista uszítás akár „maximális felelőtlenség bizonyítékának” is tekinthető, hogy éppen Iohannis későbbi nyilatkozatát idézzük.

Az erdélyi magyarság tartott a nacionalista uszítástól, főleg 2018-ban a centenárium évében. Akkor erre nem került sor. Az erdélyi magyarság meglepetésére az év meglepően mérsékelten telt el, igaz, az akkori PSD–ALDE-hatalom minden idejét és energiáját lekötötte a jogállamiság lerombolása. Bukarest tavaly júniusban, a történelmi szimbolisztika szempontjából semleges 2019-ben játszotta ki a magyar kártyát az úzvölgyi katonai temető körüli cirkusszal, vagyis egy olyan mesterséges üggyel, amelyről addig sem a románságnak, sem a magyarságnak jóformán fogalma sem volt!

Trianon centenáriumának közeledtével Bukarest idegessége fokozódik, olyannyira, hogy immár nem háttérből, hanem nyíltan szítják a magyarellenes nacionalizmust. Sajnos Iohannis is belement ebbe az aljas játékba, még ha annak üzenete nem is annyira az erdélyi magyarságnak szól, hanem Budapestnek. Eközben Bukarest mégis Budapest segítségért folyamodik a nyugatról hazatérő román vendégmunkások Magyarországon való átutazása ügyében. Amelyben Budapest könnyen keresztbe tehetne a román fél kérésének a világjárvány teremtette rendkívüli helyzetre hivatkozva.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu