Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. november 29., 02.39
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Kormányválság

Kétezerhét újratöltve?

Írta: Chirmiciu András
2021. szeptember 05., 17.29 Vasárnap / Hunyad

Kevesebb, mint egy év alatt immár a másodszor robbant ki komoly koalíciós válság Bukarestben. Akárcsak áprilisban, a válságot most is Florin Cîțu kormányfő váltotta ki egy USR-s miniszter egyoldalú menesztésével, anélkül, hogy egyeztetett volna erről az USR PLUS koalíciós partnerrel, ahogy tavasszal megállapodtak. A PNL viszont az USR-t tekinti a válság okozójának, mert nem volt hajlandó elfogadni az 50 milliárd lejes, 6 évre szóló vidékfejlesztési programot, legalábbis nem abban a formában, ahogy a kormányfő akarja.

Válaszként az USR-Plus megvonta a kormányfő politikai támogatását és más miniszterelnök kinevezését követeli, sőt, bizalmatlansági indítványt adott be az AUR-al együtt menesztésére. A PNL és az RMDSZ viszont kitart a kormányfő személye mellett.

A kormánykoalícióban eddig is erősek voltak a belviszályok, mindenekelőtt a PNL és az USR PLUS között, amit a PNL elnökségéért folyó verseny tovább fokoz. Az USR gyors és mélyreható reformokért száll síkra, a PNL és az RMDSZ viszont óvatosabb, lassúbb lépéseket tervez. Ami USR-s szemszögből akár akadékoskodásnak is tekinthető. Decemberi megalakulásánál a PNL–USR–RMDSZ kormány reform-programmal indult, melyben a kiváltságok (pl. „speciális” nyugdíjak) felszámolása, a PSD által 2016 és 2019 alatt lerombolt igazságügy újraépítése, az állami apparátus depolitizálása, stb. szerepel. Az USR bátran belenyúlt a darázsfészekbe („kiváltságosok” speciális oltásközpontjai, bukaresti szemét-ügy, a metrós szakszervezet gyanús ingatlanügyei, parlamenti képviselők speciális nyugdíjai, különleges igazságügyi szakosztály felszámolása, stb.), ami komoly nemtetszést váltott ki a liberálisoknál.

Az állami apparátus depolitizálása szintén kényes kérdés, az USR, illetve a PNL és RMDSZ között ugyanis e téren a legjelentősebbek a különbségek. Jelenleg jóformán minden intézmény és megyei igazgatóság vezetője pártpolitikai alapon került tisztségébe, az USR pedig ennek megszüntetését tűzte zászlajára a szakmai szempontok javára. A PNL és az RMDSZ nem rajong ezért, hiszen 30 év alatt jelentős klientúrát épített ki, miközben a 2016-ban alakult USR-nek nincs ilyen klientúrája, az állami adminisztrációba csak idén januárban ültette be embereit.

A belső választások előtt álló PNL nyilván nem rajong az ilyesmiért, főleg, hogy a Florin Cîțu és Ludovic Orban közötti küzdelmet a polgármesterek és megyei tanácselnökök által vezetett helyi szervezetek döntik el. Az 50 milliárdos vidékfejlesztési terv elvileg nemes célokat szolgál, a lényeg azonban annak szabályozásától függ. Az USR szerint szigorú szabályok hiányában a program nem más, mint a közpénz kitalicskázása a politikai klientúra zsebeibe, amolyan kenőpénz, amellyel Cîțu maga mellé szándékszik állítani a PNL-s polgármestereket az Orban elleni belső megmérettetésen.

Hogyan tovább? 2007-ben a korrupcióhoz való hozzáállás vezetett szakításhoz, a PNL akkor – is – körömszakadtáig oltalmazta a politikusbűnözést, miközben a PD annak megfékezését követelte. A kulcs a PSD-nél van, amellyel a Cîțu tábor a háttérben egyezkedik. Ha a PSD megszavazza a bizalmatlansági indítványt, ahogy bejelentette Ciolacu pártelnök, megbukik a kormány és jelentősen növekszik Orban esélye a hónap végi PNL-s választáson. Orban viszont jelezte, hogy kitart a PNL–USR–RMDSZ koalíció mellett. Ha a bizalmatlansági indítvány nem megy át, PNL–RDMSZ kisebbségi kormány lesz, amely a PSD parlamenti támogatásától függne. Pontosan úgy, mint 2007–2008-ban, amikor a hatalomhoz szintén körömszakadtáig ragaszkodó Tăriceanu háttéralkut kötött a PSD-vel, kisebbségi PNL–RMDSZ kormánya pedig lemondott a reformokról, s ott akadályozta meg a korrupció ellenes fellépést, ahol csak tudta.

2007-ben a korrupcióhoz való hozzáállás nyomán bomlott fel a DA szövetség. Közel másfél évtizeddel később ugyanaz robbantja fel az újabb jobboldali kormánykoalíciót? Alighanem a Cîțu–Orban belső küzdelem eredményétől függ.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu