Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. december 10., 11.08
Klímacsúcs

Megoldás- vagy bűnbakkeresés?

Írta: Chirmiciu András
2022. november 20., 18.39 Vasárnap

Kompenzációs ENSZ-alap létrehozásában állapodtak meg az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülésén (COP27) az egyiptomi Sarm-es-Sejkben. Az alap elvileg az éghajlatváltozást legjobban elszenvedő, legkiszolgáltatottabb országoknak nyújt támogatást, vagyis a gazdag nyugati országok dollármilliókat fizethetnek a harmadik világnak, noha a felhasználás pontos részleteit csak később dolgozzák ki. A kompenzációs alap körül rengeteg vita volt a csúcstalálkozón, az EU és az USA ugyanis azt akarták elérni, hogy Kína is fizessen, utóbbi viszont hallani sem akar erről, éppen ellenkezőleg, akár pénzügyi kompenzációra is számíthat, az ENSZ besorolása szerint Kína ugyanis fejlődő országnak számít.

A klímakatasztrófa a nyugati balliberálisok legsikeresebb vesszőparipája. Önjelölt „klímaaktivisták” Európa-szerte egymás után undorítóbbnál undorítóbb botrányokat keltenek múzeumokban, képzőművészeti galériákban vagy egyszerűen az utcák lezárásával. Magasabb sebességbe kapcsolták a svéd kamaszlány néhány évvel ezelőtt elindította iskolasztrájkokat. Szerintük immár klímasürgősségről van szó, radikális módszerekkel lehet csak felhívni a figyelmet, hogy az utolsó pillanatban vagyunk, amikor még megmenthetjük a bolygót. A legtöbb nyugati országban a társadalmak az éghajlatváltozást súlyos problémának tekintik. Óvatosságból ugyan változtattak némileg az elnevezésen, immár nem globális felmelegedést említenek, hanem a semlegesebb (és nehezebben meghatározható) éghajlatváltozást.

Szakmai körökben azonban árnyaltabb a hozzáállás. Számos tudós szerint a sajtó és a politikum jelentősen felfújja a veszélyt. Mások szerint a klímaváltozás – és a globális felmelegedés – megkérdőjelezhetetlen folyamat, viszont korántsem biztos, hogy az emberiség felelős érte. A szakma sokkal óvatosabb, miután a hetvenes-nyolcvanas években sokan még küszöbön álló jégkorszak bekövetkezésével riogattak.

Balliberális oldalon azonban nincsenek ilyen kétségek, szerintük csakis a szén-dioxid-kibocsátás, s az abból keletkező üvegházhatás jelent veszélyt a bolygó számára. Ezért a kibocsátást kellene csökkenteni, vagyis visszaszorítani a gazdasági tevékenységét, és megváltoztatni az emberi életmódot, beleértve a már eleve alacsony gyermekvállalást tovább csökkenteni! De kizárólag a nyugati civilizációban, Európában, Észak-Amerikában és egyéb fehér keresztény ember által lakott térségekben. Vagyis ott, ahol eleve érvénybe léptettek szigorúbbnál szigorúbb környezetvédelmi előírásokat és ahol a gazdasági szereplők eleve sok figyelmet és anyagiakat fordítanak a környezet kímélésére.

Kínával – csodával határos módon – kevés bajuk van a nyugati balliberális klímarettegőknek. Holott Kína toronymagasan a világ első számú környezetszennyezője, egymagában nagyságrendekkel több szén-dioxidot bocsát ki, mint például az egész EU. A hivatalosan kommunista Kínában a legvadabb kapitalizmus tombol, olyan mint Lenin rémálmaiban: csakis a profitszerzés számít, a munkásokat éhbéren tartják, a környezetszennyezéssel pedig nem is törődnek. A jóval alacsonyabb előállítási költségek nyomán a kínai termékek folyamatosan kiszorítják a piacról a nyugatiakat. A klímarettegők mégsem mennek Kínába tüntetni, múzeumokban és képzőművészeti galériákban randalírozni.

Brazília sem háborítja fel annyira a nyugati balliberálisokat, holott évente óriási méretű területet irt ki az Amazonas menti esőerdőből, a bolygó legnagyobb erdejéből! A harmadik világ sem csapja ki a biztosítékot a nyugati balliberálisoknál, jóllehet a lakosság robbanásszerű növekedése komoly terhet jelent a környezetre. Mivel arrafelé nem törődnek víz-és csatornahálózatok kiépítésével, a hulladékok egyszerűen a folyókba kerülnek, olyannyira, hogy India és Afrika egyes folyóit teljesen ellepi a szemét, már nem is látni a vízfelületet! S a helyzet aligha javult tekintettel a harmadik világ népességrobbanására!

Európa és az USA csak fizessen, a többiek pedig folytassák nyugodtan természetromboló életvitelűket – sarkítva ugyan erről szólt a hétvégén véget ért egyiptomi klímacsúcs. Holott a valós problémák megoldására kellene fektetni a hangsúlyt az egymásra való mutogatás helyett.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu