Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. október 23., 05.31

Migráns-paktum szabad választással

Írta: Chirmiciu András
2020. szeptember 24., 16.36 Csütörtök / Hunyad

Öt évvel a nagy migránsinvázió után az Európai Bizottság (EB) újabb közös EU-s migráns-paktumot dolgozott ki, melyet szerdán hozott nyilvánosságra.

Kompromisszumos javaslatról van szó, mely igyekszik egyensúlyban tartani a migránspárti(bb) nyugati országokat és a migránsellenes keletieket, ellentétben a migránsok tagországok közötti kvótaszerű szétosztását előíró 2015-ös próbálkozással. Mivel akkor Brüsszel a szélsőségesen migránsbarát balliberálisok szempontjára helyezkedett, a kvótarendszer nem léphetett életbe, európai szolidaritás helyett viszont súlyos politikai feszültségeket okozott a tagországok között.

Ursula von der Leyen EB-elnök asszony paktuma a bizalom visszaállítását és a szolidaritást ötvözné. Lemondott arról a balliberális rögeszméről, hogy az egyetlen „megoldás” az összes illegális migráns kötelező Európába való hozatala, nagyobb hangsúlyt fektet a határvédelemre és a kitoloncolásra is. Az EU támogatja a migránsokat kibocsátó országokat, hogy állampolgáraik jobb életet élhessenek, és ne induljanak Európába. Segítséget nyújt az embercsempészek elleni küzdelemhez és a határellenőrzéshez is, noha nem világos, hogy a tengeri migránstaxikat üzemeltető „civilszervezeteket” is az embercsempész kategóriába sorolják-e. Ha valaki belép az Európai Unió területére, akkor már nem lesz elég tőle ujjlenyomatot venni, hanem komoly egészségügyi és biztonsági átvilágítást végeznek, az adatokat az Eurodac nevű közös adatbázisban rögzítik, így az is azonnal kiderül, ha valaki már korábban próbálkozott, de elutasították a kérelmét. A menedékkérelmi eljárás csak átvilágítás után indulhat meg, noha fölöttébb kérdéses, hogy az előírt 5 nap alatt sikerül-e elvégezni az átvilágítást személyi iratok nélkül érkező tömegeknél. A nyilvánvalóan gazdasági migránsok (vagyis olyan országokból érkezők, akiknél a menedékelutasítási arány több mint 80%) átvilágítását az EU külső határain folytatják le, nem engedik be őket az Unióba ezen időre. Homályos, hogyan lehetne ezt konkrétan kivitelezni, amikor Brüsszel nem győzte kritizálni az éppen ilyen célra létrehozott magyar tranzitzónát?!

Brüsszel azonban továbbra is elrendelhet kötelező kvótákat, ha egy tagállam válsághelyzetbe kerül, és segítséget kér. Rugalmas szolidaritásról lenne szó, a többi tagállam saját hatáskörben dönthet arról, hogy ezt hogyan teljesíti, átvesz menedékkérőket, vagy segít az elutasítottak kitoloncolásában, netán a kettő kombinációját, esetleg más műveleti segítséget választ. A tagállamoknak lehetőségük lesz a migrációs kvóta kivásárlására, ha nem akarnak migránsokat fizikailag befogadni az országukba vagy kitoloncolásukat sem vállalja.

Az illegális migránsok kitoloncolása jelenleg az egyik legnagyobb probléma, a tavaly elutasított menedékkérőknek mindössze a 36%-t sikerült ténylegesen kitoloncolni. A tagállamok kormányai ezen opció szerint választhatnának, hogy mely országok állampolgárait szállítják haza, és erre nyolc hónapjuk lesz. Amennyiben azonban nem sikerül teljesíteniük a vállalást, kötelező lesz befogadniuk a vállalásukkal azonos számú migránst, akiket viszont már nem válogathatnak meg. Vagyis ha például Magyarország elvállalja, hogy 1000 nigériait toloncol haza Olaszországból, Románia pedig 1500 afgánt Görögországból, de nem teljesíti azt, akkor köteles lesz ezer, illetve ezerötszáz migráns befogadására. A visszatoloncolás talán az egész paktum legtüskésebb része, hiszen az illegális migránsok eleve személyi iratok nélkül érkeznek, s hazájuk erre hivatkozva utasítja el visszafogadásukat, még ha az EU-s tagországnak sikerül is nagy nehezen megállapítani az adott migráns azonosságát és állampolgárságát. Ha például Nigéria vagy Afganisztán nem ismeri el saját állampolgárainak és nem hajlandó beengedni a magyarok és a románok által Olaszországból és Görögországból kitoloncolandó migránsokat, azok Magyarország, illetve Románia nyakán maradnak. A koldusszegény harmadik világbéli országoknál ugyanis bevett gyakorlat, hogy iratok hiányára hivatkozva nem fogadják vissza saját állampolgáraikat, akiket egyszerűen nincs hová kitoloncolni. Amúgy ez az embercsempészek és az illegális migránsok stratégiájának alappillére, tisztában vannak, hogy ha egyszer bejutnak az EU-ba, nemigen toloncolhatják ki őket, még ha el is utasítják menedékkérelmüket.

Ha Kelet-Európának nem tetszik a migránsok befogadása, akkor marad a koszos munka, amit a nyugatiak nem képesek, vagy nem hajlandók elvégezni. A V4-k és a balti országok már rögtön a migráns-paktum szerdai nyilvánosságra hozatala után jelezték, hogy határozottan elutasítják a migránsok befogadását, a kitoloncolásos alternatíváról viszont hajlandók tárgyalni. Nehogy túl nagyot harapjanak a mérgezett „ajándékból”.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu