Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. július 16., 18.37

Nacionalizmus-járvány

Írta: Chirmiciu András
2020. május 27., 17.36 Szerda / Hunyad

Világszerte tombol a koronavírus-járvány, Romániában azonban nacionalizmussal is párosul. Szerencsére nem beszélhetünk alulról induló, társadalmi jellegű nacionalista fellángolásról, hanem Bukarestből mesterségesen szított hullámról.

A járvány idején felturbózott román nacionalizmusával Bukarestnek „sikerült” egyszerre két szomszédjával is megmérgeznie viszonyát. Magyarország meglepően visszafogottan reagált a Bukarestben tomboló magyarellenes nacionalizmus megnyilvánulásaira – Iohannis minősíthetetlen kirohanása, a magyar nyelvhasználat korlátozása, illetve a provokatív jellegű ún. Trianon-törvény elfogadása kapcsán. Keddi romániai látogatása alkalmával azonban Szíjártó Péter jelezte a román félnek, hogy állítsa le magát, ne szítsa mesterségesen a nacionalizmust. Bukarest ugyanis azután játszotta ki a magyar kártyát, miután Magyarország egészségügyi segélyeket küldött Erdélybe, több megye kórházainak. Köszönet helyett a román sajtó azzal vádolta Magyarországot, hogy nemzeti alapon osztja a segélyeket, „természetesen” semmilyen bizonyíték nélkül. Bukarest aljas övön aluli ütései ellenére a magyar fél továbbra is segítőkész maradt, a románok kérésére megnyitott szinte minden határátkelőt a nyugatról hazatérő román vendégmunkások számára. Holott könnyedén akadékoskodhatott volna a még le nem járt járványra hivatkozva.

Kisinyovban azonban a román nacionalizmus kicsapta a biztosítékot, a moldáv hatóságok durván nekimentek Bukarestnek. Kisinyovban ugyanis annak tekintették a Romániából küldött egészségügyi segélyt. Nem is alaptalanul, hiszen Románia nem repülőgéppel küldte a segélyeket, s nem csöndben osztotta szét minél hamarabb, hanem közúton, a fél országon keresztül vonuló, román zászlókkal fellobogózott kamion-konvojjal, hadd’ lássa minél több moldáviai a „testvéri” segítséget. Ráadásul a segélyeket nagy csinnadrattával adták át, amit a moldvaiak úgy torpedózták meg, hogy nem engedték be a konvojt Kisinyovba, hanem annak egyik lerobbant külvárosában rendezték meg a „ceremóniát”. Vajon Bukarest mit szólt volna, ha Magyarország piros-fehér-zöld lobogókkal ellátott kamionkonvojjal hozta volna a segélyeket bejárva fél-Erdélyt, s mindenütt nagydobra vert ceremóniával adták volna át a helyi kórházaknak?

Bukarestet zavarja a Kós Károly-program, mely révén a Magyar Kormány erdélyi – mindenekelőtt székelyföldi – gazdákat támogat. Holott örülhetne, hogy beruházás érkezik az országba, amely helyi keresletet és munkahelyeket teremt, illetve adóbevételeket a román államnak. Főleg, hogy a magyar pénzek olyan térségbe irányulnak, melyek fejlesztése sosem volt prioritás a román állam számára az utóbbi 100 évben. A magyarországi támogatás elsősorban az erdélyi magyar gazdáknak szól, de nem csak, a románok ugyanúgy pályázhatnak.

A román állam hasonló anyagi támogatási rendszert működtet a Moldvai Köztársaságban, azzal a különbséggel, hogy Bukarest inkább a kultúrát támogatja, mintsem a gazdaságot. A moldáv hatóságok zokon is veszik ezt, főleg, hogy gyakran paternalista, lekezelő kioktatással párosul a támogatás. Diplomáciai konfliktus is keletkezett a minap emiatt Bukarest és Kisinyov között. A moldávok durva románellenes kirohanásaira reagálva Siegfrid Mureșan PNL-s EP-kéviselő hangsúlyozta, hogy „továbbra is segítjük a Moldvai Köztársaság románjait, s remélhetőleg a kisinyovi hatóságok nem akadályozzák meg a besszarábiai románok megsegítését”. De hát a románok a moldáviai lakosság csupán 7%-t teszik ki, a nagy többség (75%) moldáv nemzetiségűnek vallja magát, a maradék 18%-t, pedig egyéb (ukrán, gagaúz, orosz, bolgár stb.) nemzeti kisebbségek alkotják. Ilyen „erős” a román nemzeti öntudat a Pruton túl! A romániai segély ezek szerint etnikai alapon működne, s csupán egy apró kisebbségnek szólna? Netán Mureșan a magukat moldávnak tekintő többséget is románnak tekinti, annak akarata ellenére? Hát Moldávia többi lakosai, akik ugyanolyan állampolgárok, mint a román/moldáv anyanyelvűek? Érdekes módon ezúttal sem a hivatalos Bukarest, sem a romániai sajtó nem kiált nemzeti alapú megkülönböztetést! De hát a román nacionalizmus-járvány Klaust és Siegfridet is elérte.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu