Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. január 26., 01.52

Politikai Mikulás

Írta: Chirmiciu András
2020. december 01., 16.38 Kedd / Hunyad

Unalmas a választási kampány, a többnyire közömbös lakosság inkább a koronavírus-járvány okozta veszélyre figyel, mintsem a politikai iszapbirkózásra. Ami akár kedvező is lehet az erdélyi magyarság számára, az átlagon aluli országos választási részvétel és átlagon felüli magyar mozgósítás pozícióink megerősítését eredményezheti.

A mozgósítás kulcskérdés a magyarság számára, négy évig abból a politikai tőkéből gazdálkodunk, amivel megajándékozzuk magunkat Mikulásra. Egyáltalán nem mindegy, mennyire lesz erős a magyar képviselet a következő országgyűlésben, választott képviselőinken kívül senki sem fogja felvállalni a magyarság ügyét, senki más nem fog közbejárni érdekünkben.

A szeptemberi önkormányzati választással ellentétben vasárnap minden egyes leadott szavazat az egész erdélyi magyarság ügyét segíti. A helyhatósági választásokon ugyanis egy X településen/megyében leadott szavazat kizárólag a magyarság ottani pozícióit erősíti, nem befolyásolja más település/megye magyar pozícióit. A parlamenti választásokon minden töredékszavazat országos kosárba kerül, mely révén máshol eredményezhet mandátumot. Vagyis míg a helyhatósági választásokon például az aradi magyarság szavazatai csakis az aradiaknak, a temesvári szavazatok pedig a temesváriaknak számítanak, addig vasárnap a Székelyföldön vagy Kolozsváron leadott szavazatok például Arad vagy Hunyad megyében is eredményezhetnek parlamenti mandátumot a visszaosztás révén.

Az összefogás és az átlagnál magasabb mozgósítás tehát mindenekelőtt a szórvány pozícióit befolyásolja. A tömbvidéki Székelyföldön, vagy a vegyes lakosságú Kolozs, Bihar, Szilágy vagy Szatmár megyékben a magyar képviselet nem forog kockán. A vegyes vidék és a szórvány határán lévő, kb. 10%-os magyar lakosságú megyék elkerülhetik a szórványosodás sorsát, vagyis saját honatyáik képviselhetik őket. Megfelelő mozgósítással és némi szerencsével a magyarság olyan szórványmegyékben, mint Arad, Temes, Hunyad vagy Fehér is képviselői mandátumot szerezhet a visszaosztásnál. De akár fordítva is, ha helyileg nem is sikerül mandátumot szerezni, a szórványban leadott szavazatok a tömb- és vegyes vidékek politikai megerősödését eredményezhetik.

A tét jelentős, hiszen közös sorsunkról van szó. Míg az önkormányzati választások inkább a helyi adminisztrációról szólnak, ahol az X település sorsának javulása vagy romlása nem befolyásolja közvetlenül az Erdély más csücskében lévő Y település magyarságát, a parlamentben hozott törvények viszont az egész erdélyi magyarságra vonatkoznak. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy mennyire erős lesz a magyar parlamenti képviselet a következő négy évben, a vasárnapi választásokon létrejövendő politikai erőviszonyokat legközelebb négy év múlva lehet csak korrigálni. A koronavírus-járvány nyilván visszatartó tényező, főleg az idősebb korosztály számára, de a járványügyi előírások betartása (távolságtartás, maszkviselés, higiéniai szabályok) jelentősen mérsékeli a veszélyt.

Fogjunk össze, és járuljunk az urnákhoz, hogy a Mikulás puttonyában minél több parlamenti mandátum gyűljön össze az erdélyi magyarság számára!

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu