Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. december 10., 11.07

Sebzett medve a ragadozók között

Írta: Chirmiciu András
2022. október 04., 16.04 Kedd / Hunyad

Többpólusú, igazságosabb világ alakul ki, az USA nem lehet többé a világ egyetlen nagyhatalma – Putyin évek óta hangoztatja az új világrendről szóló ambícióit, melyben Oroszországnak „nyilván” kiemelt szerep jutna. A tények azonban alaposan megcáfolják a Kreml urát, az orosz nagyhatalmi vágyak egyre inkább hiú ábrándokká válnak.

Meglepően erős, hősi ellenállásával Ukrajna a sárba tiporja az orosz nagyhatalmi ambíciókat, méghozzá a világ szeme előtt. A kerek nagyvilág látja, hogy néhány jól célzott bunkósbot-ütéssel ki lehet verni az orosz medve fogait, könnyebben, mint ahogy gondolták volna. Az orosz hadsereg egyre súlyosabb vereségeket szenved el a Nyugat támogatta ukránoktól a harcmezőn – külső segítségre nemigen számíthat, önerőből pedig képtelen megállítani a folyamatot.

Putyin februári számításai szerint az USA magára marad a világporondon, európai szövetségeseik eltávolodnak tőle saját gazdasági érdekeik mentén. Az ellenkezője következett be, a Nyugat zárja sorait az USA körül, a korábban csökönyösen semleges Finnország és Svédország a NATO karjaiba rohan, Európa pedig drasztikusan csökkenti Oroszországgal való gazdasági és energetikai kapcsolatait.

Ennél jóval fájdalmasabb Moszkva számára a potenciális szövetségesek kivárása. Putyin már több mint egy évtizede potenciális szövetségesnek tekinti az USA-val szembenálló bármely országot, s komoly diplomáciai erőfeszítéseket tett ezen országok maga mellé állítására. E téren teljes a kudarc, India és főleg Kína és persze a muszlim világ meglehetősen ellenszenves az USA-val szemben, de ettől még korántsem állnak Oroszország mellé. Ahogy annak idején a világ proletárjai nem egyesültek a szovjet elvtársak körül, a világ – Nyugat általi – szankcionáltjai sem egyesülnek Moszkva körül. Inkább kivárnak saját érdekeik mentén. Nem csatlakoztak ugyan az USA vezette nyugati világ Oroszországgal szembeni szankcióihoz, de semmilyen segítséget sem hajlandók nyújtani Putyinnak. Éppen ellenkezőleg, ragadozóként a sebzett medve torkának esnek, kihasználva annak kiszolgáltatott helyzetét, jelentős engedményeket csikarva ki. Mindenekelőtt Kína jelezte egyértelműen, hogy nem tekinti Oroszországot egyenlő partnernek, hanem engedelmes, alárendelt vazallusának.

Az ázsiai óriássárkány lépése aligha meglepő, legfeljebb Putyin számára. Kína 1,4 milliárdos lakossága szinte tízszer nagyobb, mint Oroszország 145 milliós népessége. Kína ráadásul négy évtized óta folyamatosan és látványosan fejlődik, jóformán a világ összeszerelő műhelyévé vált, egyre jelentősebb technológiai-tudományos háttérrel. Ezzel szemben Oroszország gazdasága a nyersanyagok – főleg kőolaj, gáz és különféle ércek – exportján alapul, amolyan óriási benzinkút. Kína a bajnokok ligájába játszik az USA-val együtt, Oroszország viszont alacsonyabb ligában. Oroszország egyetlen komoly aduja a katonai erő volt, de Ukrajnában látványosan leszerepelt. Az orosz hadsereg harci képessége lényegesen gyengébb, mint ahogy gondolták volna, fegyverzete elavult, nemcsak a nyugatiakhoz képest, hanem a törökök, vagy irániak fegyvereihez képest is, ez a világ számára nyilvánvaló. A nagy Oroszország ugyanis iráni és észak-koreai fegyvervásárlásra kényszerül az ukránok amerikai, brit és török fegyverei ellensúlyozására. Oroszország nemzetközi pozíciói tehát tovább romlottak – eddig a fegyverexport volt a nyersanyag után a második legjelentősebb bevételi forrása. Ki fog ezentúl orosz fegyvereket vásárolni azok látványos kudarca után? India és a muszlim világ aligha, de még a volt szovjet köztársaságok is megfontolják a nyugati vagy kínai alternatívákat. Az orosz energia ráadásul az európai piacról is egyre jobban kiszorul (onnan származott bevételének jó háromnegyede), Moszkva tehát kényszerhelyzetbe lavírozta magát, új piacokat kell találnia. India és főleg Kína ki is használja a lehetőséget, szigorú feltételeket szabnak a kiszolgáltatott oroszoknak, csak diszkont áron hajlandók vásárolni.

Többpólusú új világrendről ábrándozván Putyin lejáratta Oroszország presztízsét, roppant kiszolgáltatott helyzetbe manőverezte azt. A kerek nagyvilág láthatja, hogy a cár meztelen. Kínában aligha bánják, hogy Moszkva magára vonta az USA haragját, Washington jó egy évtizede ugyanis Kínát tekinti legnagyobb riválisának, annak feltörekvését és befolyását igyekszik korlátozni. Önálló világhatalmi vágyak helyett, Putyin alighanem kényszerpályára manőverezte Oroszországot: hatalmas és félelmet keltő medve helyett, megalázott pincsikutyaként vagy a régi ellenség amerikai sas, vagy a feltörekvő kínai sárkány szárnyai alá bújik, vagy az egyik vagy a másik világhatalom szabályait fogadván el.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu