Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2021. január 23., 09.20

Selyemút

Írta: Chirmiciu András
2020. április 01., 15.46 Szerda / Hunyad

Európát (is) térdre kényszerítette a nagy természeti csapás. Amely nem klíma-apokalipszisként csapott le, ahogy a balliberális hiszti állította, hanem a koronavírus-járvány révén. Az aprócska vírus hatalmas pusztítást végez Európában számos téren: a gazdaságok mélyrepülésben, a társadalmak ostrom alatt, a lakosság gyakran pánikban, s mindezek csupán a kisebb károk, a legszörnyűbb az, hogy a járvány egyre több emberi áldozatot szed. 
Szinte minden országban a hatóságok kétségbeesett küzdelmet folytatnak a vírus terjedésének megfékezésére, az orvosok és a többi egészségügyi dolgozó pedig gyakran saját életét és egészségét kockáztatva, emberfeletti erőfeszítéseket tesz a betegek megmentésére. A járvány csupasz hátsóval találta Európát. Szinte egyetlen ország sem készült fel ekkora csapásra. Az még hagyján, hogy nem is igen készülhetett volna fel, hiszen világjárvány már egy évszázada nem volt. Sokkal aggasztóbb, hogy Európa magatehetetlen, önellátásra képtelen – külső, főleg kínai segítségre szorul.
Legyen szó maszkokról, kórházi védőfelszerelésekről, lélegeztetőgépekről vagy egyszerű műanyag kesztyűkről, Európa importra szorul. A nagy, több mint 700 millió lakosú Európa – mellesleg az ipari forradalom bölcsője – képtelen saját maga legyártani mindezeket megfelelő mennyiségben. Kínától függ. Az országos kormányok egymás után nyugtatgatják a lakosságot, hogy Kínából (kisebb részben Dél-Koreából) hamarosan X vagy Y mennyiségű szállítmány érkezik. Amikor megérkeznek, és használatba állítják, gyakran keserűen tapasztalják, hogy a termékek nagy része csapnivaló minőségű: Spanyolországban és Hollandiában például a Kínából érkezett felszerelések 75-80%-a egyszerűen hasznavehetetlen.
Alternatíva azonban jóformán nincsen: ez van, ezt kell szeretni. Európa egyszerűen leépítette saját iparát, mindenekelőtt a könnyűipart, a termelés pedig áthelyeződött Kínába. Manapság az ázsiai óriás a világ műhelye, első számú beszállítója. A világ más részeihez hasonlóan Európa is a modern kori selyemúttól függ, onnan érkeznek a termékek. Gyakran csapnivaló minőségűek ugyan, de olcsók. Kínában olyan munkakörülmények uralkodnak, mint Lenin legsötétebb lidércálmaiban, a környezetvédelemre pedig fittyet hánynak. Minimálisra lefaragott költségekkel a kínai termékek folyamatosan kiszorítják a világpiacról a konkurenciát, csődbe juttatva ezáltal az európai ipart is. Csakhogy eddig Európában egyetlen felelős politikus sem törődött a helyzettel, szöges ellentétben például Trump amerikai elnökkel, akinek gazdaságpolitikája a belföldi ipar kínai konkurenciától (pontosabban övön aluli ütésétől) való megvédésén alapszik.
Brüsszelben – és több nyugati fővárosban – felháborítónak tartják, hogy Kína politikai célokra, az EU lejáratására és a tagországok egymás elleni hergelésére használja fel az „egészségügyi selyemúton” nyújtott segítséget. Amúgy Oroszország is ugyanazt teszi, noha összehasonlíthatatlanul kevesebb segítséget nyújt. Kétségtelen, a kínai kommunista vezetés valóban gusztustalan propagandájával visszaél az Európának nyújtott segítséggel, teljesen elhallgatva, hogy a koronavírus éppenséggel Kínából indult el világpusztító útjára. De sajnos ez jóformán az egyetlen segítség. Európa nem képes ilyesmire, sem EU-s szinten, sem a tagországok egymás között nem tudnak segítséget nyújtani. Európa államai nemcsak egészségügyi felszerelésekkel, de orvosi szakszemélyzettel sem képesek segíteni egymást, Kína viszont mindkettővel, még akkor is, ha termékei nagy része kétes minőségű.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu