Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. július 12., 15.34

Tengerköz amerikai hátszéllel

Írta: Chirmiciu András
2020. február 19., 08.00 Szerda

Komoly ellentétek kerültek felszínre az USA és Nyugat-Európa között a minapi müncheni biztonsági nemzetközi konferencián, melyen még a kölcsönös vádaskodás sem maradt el.
A minden év februárjában Münchenben szervezett konferencia a világ legjelentősebb katonai és geopolitikai összejövetele, a januári davosi (Svájc) nagy gazdasági konferencia ikertestvére. Münchenben Frank Walter Steinmeier, Németország államelnöke kemény szavakkal ostorozta Trump elnök „első Amerika” politikáját. Az erősen balliberális irányba sodródott német – és általában nyugat-európai – politikum számára vörös posztó a 2016-os washingtoni markáns jobbratolódás. Steinmeier szerint az amerikai egyoldalúság a többiek – beleértve NATO-partnereit – kárára történik. Felbőszült gall kakasként Macron francia elnök nem hagyhatta ki a lehetőséget, hogy olajat öntsön a tűzre. A párizsi zseb-Napóleon – aki korábban agyhalottnak nevezte a NATO-t – ismét világgá kürtölte rögeszméjét az EU-s hadseregről és az EU világpolitikai súlyának megerősítéséről, amely úgymond az amerikai visszavonulás révén keletkezett űrt kellene betöltse. Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Josep Borell, az EU szocialista külügyminisztere is.
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter természetesen visszautasította a nyugat-európaiak ideológiailag túlfűtött vádaskodását. Nehogy már a bagoly mondja a verébnek, hogy nagy a feje, szólt vissza a német elnöknek az Északi Áramlat 2 földgázvezetékre utalva. Az USA kemény szankciókat vezetett be a Balti-tenger alatt, közvetlenül Oroszországból Németországba szállító, majdnem kész projektben részt vevő cégek ellen. Az Északi Áramlat 2 az USA (és Kelet-Európa) számára vörös posztó, Varsóban energetikai Ribbentrop–Molotov-paktumnak nevezik. Ráadásul úgy, hogy a nyugat-európaiak nem hajlandók növelni pénzügyi hozzájárulásukat a NATO fenntartásához, de elvárják, hogy a NATO védje meg őket attól az Oroszországtól, amely éppen a nyugatiaknak eladott földgázból turbózza fel hadseregét.
Az USA nem hagyja cserben partnereit, szögezte le Pompeo, szorosabbra fűzte a katonai kapcsolatot a kelet-európai országokkal, Lengyelországban és a balti államokban még katonai jelenlétét is fokozta. Az orosz energiától való függetlenedést is támogatja, Pompeo egymilliárd dolláros támogatást jelentett be a Tengerköz-szövetségnek alternatív (lehetőleg amerikai) energiaforrásokra való áttérésre. A lengyel kezdeményezésre létrehozott, 11 volt szocialista EU-s tagországból és Ausztriából álló Tengerköz-együttműködés célja a cseppgáz befogadására alkalmas tengeri kikötők korszerűsítése. Bécs ismét hagyományos opportunizmusával tűnik ki, Ausztria részese az Északi Áramlat 2 projektnek és a Tengerköznek is! A kelet-európai országok viszont eltökélten USA-pártiak, bármennyire is nehezményezik ezt Brüsszelben, Berlinben vagy Párizsban.
Washington a hírközlési csúcstechnológia kapcsán is nekiment a nyugat-európaiaknak, mivel roppant érzékeny információkat bíznának ezáltal kínai cégekre, amit a kínai állam kémkedésre is felhasználhatna. Miért nem az amerikai partnerrel való együttműködést választják, vagy saját erőforrásaikra támaszkodnak? Svédország és Finnország például rendelkezik hasonló csúcstechnológiával.
A müncheni konferencia még inkább kidomborította a kettős törésvonalat, egyrészt Nyugat-Európa és az USA között, másrészt Nyugat- és Kelet-Európa között. Az amerikaiak konkrét problémákra összpontosítottak, miközben a nyugatiak inkább az ideológia lencséjén keresztül tekintenek a biztonságpolitikai kérdésekre is. A nyugatiak grandomán elképzeléseit nyilván nem lehet komolyan venni: az EU elvesztette második legjelentősebb tagját, nem képes megreformálnia magát, aggasztóan növekednek a tagországok közötti belső ellentétek, mégis világméretű hatalmi pozíciókról álmodozik!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu