Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. december 01., 07.14
https://www.facebook.com/RMDSZ/

Választási előkészületek

Írta: Chirmiciu András
2020. október 26., 16.13 Hétfõ / Hunyad

Alig jártak le a helyhatósági választások és a pártok a december eleji parlamenti választásokra hangoltak, már amennyiben a tervezett időpontban megtartják azokat. A koronavírus-járvány ugyanis erősödik, ami nagyszerű ürügy a parlamentben jelenleg legerősebb PSD számára a választások tavaszra való halasztására. Végül is a precedens már megvan, a helyhatósági választásokat is júniusról szeptemberre halasztották, holott a fertőzés akkori terjedési üteme valósággal eltörpül a mostanihoz képest.

A választások elhalasztása leginkább a PSD-nek kedvez, a PNL-nek jelentené a legnagyobb hátrányt. A kormányzás felelőssége a liberálisokat terheli, az ő népszerűségüket erodálja, politikai mozgásterük viszont korlátozott parlamenti többség hiányában. A PSD időzített bombái ketyegnek, a román gazdaság még a járvány okozta korszakos méretű világválság nélkül sem képes kitermelni a fölöttébb populista közkiadásokat. Ezek mérséklése nyilvánvalóan elkerülhetetlen, politikai árát viszont a PNL fizetné meg, vélhetően igen borsosan. Közben a PSD folytathatná a felelőtlen ígérgetéseket, ahogy már máskor is megtette, ami népszerűségi pontokat hozna számára, viszont semmilyen felelősséggel sem párosulna. A járvány kezelése szintén népszerűtlen korlátozó intézkedései tovább rontják a liberálisok kilátásait. Arról nem is beszélve, hogy márciusban a lakosság közhangulata eleve rosszabb a téli szezon megemelkedett közkiadásai nyomán, ami ugyancsak a kormánypártnak hátrányos.

A PSD kezdi kiheverni a tavalyi nagy választási pofonokat, Marcel Ciolacu pártelnöknek sikerült megállítani a párt mélyrepülését. A helyhatósági választásokon ugyan kevesebb szavazatot szerzett, mint a PNL, a kettő közötti különbség viszont csökkent tavalyhoz képest. Közben Vasile Dâncu (a párt második embere) javaslatára Ciolacu példátlan nagytakarítást indított el a párton belül. Számos nagyágyút – Carmen Dan, Florin Iordache, Codrin Ștefănescu, Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea, Viorica Dăncilă stb. – zárt ki a jelöltlistákról, vagyis a közutálatnak „örvendő” jogállamiság rombolókat, a tavalyi PSD-ellenes népharag kiváltóit. Ezzel Ciolacu kettős célt követ, a lakosságnak igyekszik bebizonyítani, hogy a PSD szalonképes politikai párt, illetve saját pozícióját igyekszik megerősíteni a párton belül a potenciális riválisok eltávolításával. Az már más kérdés, hogy a választók el is hiszik-e, hogy Augiász istállóit egyáltalán ki lehet takarítani, a stratégiát azonban már a helyhatósági választásoknál is alkalmazták, amikor Ciolacu határozottan elutasította a politikai kullancsok (Pontaék, Tăriceanuék vagy a Voiculescu-féle párt) élősködését, s az országgyűlési választásokon is ezt teszi. Önerőből az élősködők nagyot buktak az önkormányzati választásokon, kétségbeesetten össze is fogtak, különben a parlamentből is kiesnének.

Ellentétben a PSD-s nagytakarítással, a PNL következetesen szennyezi be magát különféle gyanúsabbnál gyanúsabb politikai szerencselovagok átigazolásával, noha retorikai szinten nem győzi elítélni a politikai vándorlást! Ezzel az USR-s konkurencia malmára hajtja a jobboldali szavazókat, a helyhatósági választásokon ugyanis eléggé világosan kiderült, hogy a két alakulat ugyanazért a fiatalabb, iskolázottabb, tehetősebb városi választói réteg szavazataiért küzd. Ott, ahol a liberálisok komoly adminisztratív eredményekre alapoztak és rátermett embereket indítottak (Kolozsvár, Arad, Nagyvárad stb.) alaposan megverték az USR-t. Viszont ott, ahol régi, nem túl bizalomgerjesztő embereket indítottak (Brassó, Temesvár), az USR feltörekvő ifjú titánjai jócskán megelőzték a liberálisokat. A liberálisok megnyerték ugyan a helyhatósági választásokat, de korántsem olyan fölényesen, ahogyan azt várták. A politikai vándormadarak jelölésével pedig tovább vágják a fát saját maguk alatt, a választások elhalasztása esetén még a PNL elsősége is megkérdőjeleződhet, miközben a helyhatóságin a vártnál gyengébben szereplő USR a liberálisok kárára erősödhet meg, már amennyiben felülkerekednek a belharcokon és egységesen lépnek fel.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu