Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. október 23., 06.14

Választási gyorsmérleg

Írta: Chirmiciu András
2020. szeptember 28., 17.07 Hétfõ / Hunyad

Nem következett be a Klaus Iohannis remélte történelmi méretű PNL-s győzelem a vasárnapi helyhatósági választásokon. Jóllehet a PNL jobb eredményt ért el, mint 4 évvel ezelőtt, a PSD pedig lényegesen gyengébben, az eredmények inkább az országon belüli – korábban is meglehetősen markáns – földrajzi és társadalmi törésvonalak elmélyülését tükrözik, mintsem a politikai térkép drasztikus átrajzolását.

Ahogy várható volt, Erdélyben a liberálisok taroltak. Végül is a PNL politikai stratégiájának az alapja erdélyi polgármestereinek az adminisztratív teljesítménye. Magabiztosan nyertek Aradon, Nagyváradon és Kolozsváron, és más erdélyi megyei tanácsot, illetve megyeszékhelyet is megnyertek a hivatalban lévő, vagy korábbi (Nagyvárad, Arad) polgármesterek teljesítménye alapján. Ott, ahol az adminisztratív teljesítményt nem tekintették kiemelkedőnek, a jelöltek pedig régi típusú helyi kiskirályokra hasonlítottak – mint például Temesváron és Brassóban – veszítettek a feltörő ifjabb konkurencia, az USR előtt.

Marosvásárhelyen (és Maros megyében), az RMDSZ és a többi erdélyi magyar párt közös jelöltje győzött, Szatmáron az RMDSZ diadalmaskodott megyei és városi szinten, Nagyszebenben a német fórum, Nagybányán pedig független jelölt nyert. Erdélyben a PNL az USR-vel és az RMDSZ-szel kellett megmérkőzzön a győzelemért, itt a PSD csak a futottak még kategóriába tartozik. Utóbbiaknak Erdélyben sosem termett túl sok babér, most is csak itt-ott, elvétve (Hunyad és Beszterce-Naszód megyei tanácsok, Zilahi városvezetés) nyertek, Erdély legtöbb megyéjében és nagyvárosában azonban jóformán labdába sem rúgtak.

Ellenben a történelmi Havasalföldön a PSD megtartotta régóta fennálló elsőbbségét. Arrafelé a PNL csak kivételesen tudott nyerni – Konstanca, Giurgiu, Jászvásár –, noha utóbbi kettő fölöttébb kérdéses, a liberálisok színeiben győzők ugyanis a PSD-től igazoltak át. Moldvában viszont csak részleges áttörést értek el, a kelet-romániai tartomány politikailag megosztott, nem vált PNL-s erőddé, mint Erdély, de már nem PSD-s bástya, mint korábban, vagy amilyen Havasalföld maradt.

A földrajzi törésvonalakon kívül a társadalmi törésvonalak is kidomborodtak a vasárnapi választásokon. A nagyvárosokban – főleg Bukarestben – az USR tört előre, mindenekelőtt a fiatalabb, iskolázottabb, tehetősebb rétegek szavazataival, jócskán megelőzve a jobboldali nagytestvért. Az USR azonban csak a nagyobb és fejlettebb városokban jelentős, minél kisebb és szegényebb egy település, annál gyengébben szerepel. A feltörekvő ifjú titánok teljesítménye kirívóan ellentétes: győztek Bukarestben, Temesváron és Brassóban, de egyetlen megyében sem nyerték meg a tanácselnöki tisztséget!

A fanarióta kullancspártok – ALDE, PPU(sl) és ProRomania – viszont csúfosan leszerepeltek, miután a PSD ezúttal nem volt hajlandó potyautasként a hátán hordozni őket. A PMP viszont éppen csak elkerülte a politikai süllyesztőt, Băsescu – erősen megkopott – húzóerejének köszönhetően.

A legkiegyensúlyozottabb az RMDSZ helyzete: megőrizte a magyarság támogatását, Maros, Hargita, Kovászna és Szatmár megyek, illetve Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy és Szatmár városok mellett végre megnyerte Marosvásárhely polgármesteri tisztségét is, 20 év után! Ami óriási erkölcsi siker a magyarság számára, s komoly politikai megerősödés az RMDSZ-nek.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu