Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. december 01., 06.47
https://www.facebook.com/RMDSZ/

Vérengzés

Írta: Chirmiciu András
2020. október 29., 17.07 Csütörtök / Hunyad

Franciaország gyászba borult. Ismét. Csütörtökön az iszlám terrorizmus Nizzában csapott le, a város római katolikus katedrálisában, ahol két nő és egy férfi vesztette életét brutális körülmények között. A sajtóértesülések szerint az egyik nőt a templomban fejezte le a muszlim terrorista, a templomőr férfi torokvágás nyomán vesztette életét, a másik nő pedig késszúrás okozta sebeibe halt bele.

A kevesebb, mint két hét alatti második lefejezéses merénylet sajnos nem meglepő a guillotine hazájában, éppen ellenkezőleg, számítani lehetett rá, miután Macron elnök a Mahomed prófétát gyalázó karikatúrák felkarolásával harcot hirdetett az iszlám radikalizmus ellen, amit a muszlimok világszerte provokációnak tekintettek. Amolyan civilizációs hidegháború tört ki emiatt Franciaország és több muszlim ország között, élen Törökországgal. A muszlimok nem viccelnek ilyesmivel, számukra felháborító prófétájuk meggyalázása, s a radikálisabbak közülük durván meg is bosszulják a gyalázást. A muszlim közösségekben gyakran – túl gyakran – erőszakkal döntik el a vitákat.

Franciaországban pedig többmillió muzulmán él fél évszázados felelőtlen bevándorlás-politika következményeként. Holott Charles de Gaulle figyelmeztetett annak idején: „Nagyon jó, hogy vannak sárga franciák, fekete franciák és barna franciák, ez mutatja, hogy Franciaország nyitva áll minden faj számára és egyetemes hivatással rendelkezik. De csak azzal a feltétellel, hogy ezek egy szűk kisebbséget alkossanak, különben Franciaország nem lesz többé Franciaország.” A nemzeti hős utódai viszont csökönyösen rá sem hederítettek figyelmeztetésére, boldog-boldogtalant befogadtak az országba, állampolgárságot is adva nekik. Az ideológiai elvakultság sokkal erősebbnek bizonyult, mint a józan ész, még saját hibáikból sem voltak hajlandók tanulni. Csupán a 2015-ös terrortámadások óta több százezer Európán kívüli muzulmánt fogadtak be legálisan, s ki tudja még hányan érkeztek és tartózkodnak illegálisan Franciaországban. Holott a közmondás szerint az okos mások kárából tanul, az ostoba viszont sajátjából sem.

Milliós nagyságrendű muszlim lakossággal az országban veszélyes kiállni a vallásgyalázás joga mellett, ahogyan Macron tette. Amikor évtizedekig melengetik a kígyókat a keblükön, várható, hogy valamelyikük közülük harapni fog. Várható volt, hogy ilyen nagy közösségben valakinél elszakad a cérna, és fegyverhez nyúl.

Személyes testőrök és állami biztonsági szolgáltatások védelmében Macron elnöknek könnyű keménykedni. Az egyszerű franciákat viszont nagy veszély fenyegeti: utcák, közterek, koncertek vagy szórakozóhelyek után immár a templomban sem lehetnek biztonságban, az iszlám terrorizmus hosszú keze szinte mindenütt eléri őket. A francia állam pedig képtelen megvédeni állampolgárait, bármennyire is harcias vezetőinek retorikája. Franciaországban továbbra is hullnak a fejek, ártatlan állampolgárok fejei. Sajnos a szó legszorosabb értelmében.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu