Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. február 24., 22.56

Versenyfutás

Írta: Chirmiciu András
2021. január 28., 15.26 Csütörtök / Hunyad

Melyik gyorsabb a napokban zajló versenyfutásban, a koronavírus vagy az oltás? Ez a legégetőbb kérdés manapság Európában – és a világban – egy évvel a koronavírus megjelenése után.

Az első fertőzéseket ugyan 2019 decemberében jelezték Kínában, a koronavírus azonban csak 2020 januárjában indult el külföldi „hódító útjára”, Európába tavaly februárban köszönt be, s márciusban kapcsolt sebességbe. Egy év alatt több mint 100 millió embert fertőzött meg világszerte, közülük 29 milliót Európában, s több mint kétmillió halálos áldozatot szedett. A 100 millió fertőzött ugyan elenyésző a világ hét és fél milliárdos lakosságához képest, de borzalmasan nagy szám, ha járvány méreteit tekintjük, az utóbbi évszázadban szinte nem volt semmi hasonló, egyetlen kór sem terjedt ekkora sebességgel a világban, semmilyen vírus sem fertőzött meg ennyi embert egy év alatt.

Ráadásul tavaly karácsony táján Nagy-Britanniából elindult a járvány harmadik hulláma a vírus mutációja nyomán. A harmadik hullám egyelőre csupán néhány nyugati országban tombol, hozzánk szerencsére nem ért el, Kelet-Európa országaiban a napi új fertőzések száma tartós csökkenő tendenciát mutat, az előző típusnál fertőzőbb brit mutáns azonban már nálunk is megjelent elszigetelt esetekben.

December végén elindult az oltáskampány, annak üteme azonban nem tart lépést a járvány terjedésével, legalábbis Nyugat-Európában. Sőt a keleti országok is morognak az oltásadagok vártnál lassúbb érkezése miatt. Az oltások beszerzését ugyanis EU-s szinten kezelik, Brüsszel – azaz az Európai Bizottság – kötötte meg a vásárlási szerződéseket az amerikai, amerikai–német, illetve brit gyártókkal. A szállítás azonban késik, eddig nem kevesebb, mint 10 uniós ország morog emiatt. Dánia, Svédország, Finnország, Észtország, Lettország és Litvánia Brüsszelnek küldött levélben tiltakoztak a lassúság miatt, Ausztria az egész oltáskampány veszélybe kerülésétől tart, Lengyelország és Olaszország bírósági eljárást helyeztek kilátásba a gyártók ellen a késések miatt, Magyarország pedig egyoldalú szerződéssel vásárol orosz vakcinát. Románia a minap jelentette be, hogy a késések miatt 10 nappal elhalasztják a második adag beadását az egészségügyi személyzetnek, hogy jusson elég az időseknek. Milyen szerződéseket kötött Brüsszel, ha röpke egy hónap után ekkorák a késések, egyes országokba – többek között Romániába – például csak a leszerződött mennyiség felét szállították le!?

Egyelőre a szállítás lassúsága miatt morognak egyre többen, Svédországban azonban az ár/mennyiség kérdése is kicsapta a biztosítékot. Stockholm kedden jelentette be, hogy nem fizeti be részét az amerikai–német gyógyszergyártónak, amely úgy számlázott, mintha egy fiola hat dózist tartalmazna a koronavírus elleni oltóanyagból, holott az előzetes megállapodás szerint öt adagot tartalmaz.

Az anyagi rész azonban másodlagos tekintettel a járvány súlyosságára, még ha tíz- vagy százmilliós nagyságrendű különbségekről is van szó. Végül mit számít az EU-nak akár 2-3 milliárd eurós többletkiadás, ha az oltóanyag időben érkezne, s milliók tudnának felszusszanni?

A társadalmi feszültségek ugyanis növekszenek, Nyugaton rendszeresek a korlátozások elleni tiltakozások, melyek egyre gyakrabban erőszakba torkolnak, mint például legutóbb az amúgy békés és kulturált Hollandiában. A gazdaság szinte mindenütt válságba sodródott, a vendéglátóipar, idegenforgalom, légi közlekedés és kulturális élet még annál is nagyobb mértékben esett vissza, s lassan egy éve a gyerekek távoktatásban részesülnek. Tavaly szeptemberben Európa-szerte ugyan megnyíltak a tavasszal bezárt iskolák, de az ősz folyamán beköszönő második hullám nyomán számos ország kénytelen volt ismét bezárni azokat, noha a legtöbb országban a tanintézmények az utolsók között voltak a bezárási listán, csupán az orvosi rendelők, gyógyszertárak és élelmiszerboltok maradtak nyitva.

Nagyobb sebességbe kell kapcsolni az oltáskampányt, a vírus nem vár. Romániában és általában az EU keleti országaiban – ahová nem köszönt be a harmadik hullám, viszont már nagyban oltanak – kisebb a koronavírus előnye, mint a harmadik hullám ostroma alatt álló Nyugaton, vagy az unión kívül. Ukrajnában például eddig senkit sem oltottak be, s februárban talán beindul az oltáskampány, amennyiben a kijevi kormánynak sikerül beszerezni egymillió dózist a 45 milliós lakosú ország számára.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu