Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. augusztus 12., 20.54

Veszély

Írta: Chirmiciu András
2020. július 07., 17.44 Kedd / Hunyad

Korántsem múlt el a veszély, sőt, fokozódik. A koronavírus világszerte terjed, méghozzá aggasztó gyorsasággal. Januári megjelenésétől három hónap telt el, amíg a fertőzöttek száma elérte az egymilliót, manapság viszont kevesebb, mint egy hét alatt növekszik egymillióval. A 10 milliós szintet június 27-én regisztrálták, a 11 millióst július 3-án, s mire ezen írás az olvasóhoz kerül valószínűleg a 12 milliós küszöböt (ami körülbelül a föld lakosságának 0,17%-t jelenti – szerk. megj.) is átlépi a fertőzöttek száma a világban.

A fertőzöttek száma immár 21 országban haladja meg a százezres szintet, Brazíliában a másfélmilliót, az USA-ban pedig a 3 milliót is! Míg a tavasszal a járvány főleg Európán terjedt, manapság az USA-ban, Latin-Amerikában, Ázsiában – mindenekelőtt Indiában – és immár Afrikában tombol. A rasszista hiszti olaj volt a koronavírus tüzére: a szélső baloldaliak, fosztogatók és randalírozók több hetes őrjöngése nyomán az USA-ban hatványozottan terjed a járvány, naponta több mint ötvenezer új fertőzöttet regisztrálnak.

Európa nincs túl a koronavírus fenyegetésen, éppen ellenkezőleg, a járvány egyre inkább felerősödik mifelénk is. A május óta bevezetett folyamatos enyhítések és főleg a mozgáskorlátozások feloldása elősegítette a járvány terjedését. Számos európai országban – köztük Románia – megfordult a tendencia. A márciusi és áprilisi növekedés után májusban és június első felében jelentősen megfékeződött a járvány, június második felétől viszont ismét fokozódik. Olyannyira, hogy egyes országokban a fertőzés terjedési üteme megközelíti az áprilisi csúcsidőszakot. Spanyolország például két szövetségi tartományában újból bevezették a karantént, Szerbia pedig lemondta az eredetileg a nyár végére–ősz elejére halasztott fesztiválokat. Izrael még keményebb lépésre készül, Netanyahu kormányfő szerint már csak egy lépésre állnak a teljes országos karantén újabb bevezetésétől.

Románia is hasonló cipőben jár, hozzánk is beköszönt a járvány második hulláma, a fertőzések száma megközelíti a 30 000-t és naponta mintegy 400-al növekszik (április 11-én volt az úgynevezett csúcs, amikor 523 megbetegedést jegyeztek 3842 elvégzett teszt mellett, míg manapság 400 körüli megbetegedést 11 000-nél is több teszt után; vajon hány megbetegedést regisztrálnának naponta, ha 20 000 tesztet végeznének vagy 30 000-t 24 óra alatt? – szerk. megj.) hétvégeken jóval kevesebb tesztet végeznek, akkor az új esetek száma is kisebb. Jóllehet a romániai lakosság meglehetősen fegyelmezetten viselkedik, nem voltak olyan felelőtlen tömegmegmozdulások, mint Nyugat-Európában vagy az USA-ban. Nálunk nem a lakosság, hanem az Alkotmánybíróság öntöget szorgalmasan olajat a járvány tüzére. Korábban a sürgősségi időszakban kiszabott pénzbírságokat érvénytelenítette mindenestől, legutóbb pedig a fertőzött, vagy fertőzött vidékekről érkező emberek személyes karanténját érvénytelenítette, formaságok alapján.  Aminek nyomán több száz ilyen helyzetbe lévő ember hagyta el a kórházakat vagy egyéb elszigetelési helyeket – valós fertőző bombák, melyek az egész társadalmat veszélyeztetik. Aligha meglepő, hogy Ludovic Orban kormányfő kemény szavakkal kelt ki a talárosok újabb felelőtlen döntése miatt: az emberi élet megmentése, megóvása fontosabb, mint olyan formaság, hogy ki rendelheti el a kötelező karantént, a szaktárca, vagy a parlament törvény által. (Kérdés mennyire formaság az oly sokszor hangoztatott jogállamiság, mennyire formaság az Alkotmány és annak betartása, mennyire formaságok a személyi jogok? És az is kérdés, miért az Alkotmánybíróság a hibás abban, hogy a kormány, a parlament, az államelnökség képtelen még a járvány idején is együttműködni, és olyan törvényeket, határozatokat meghozni, ha kell sürgősségi eljárásban, amelyek nem sértik az Alkotmányt? – szerk. megj.) Legalábbis olyan testület esetében, amely politikailag semlegesen viselkedik a lakosság egészségét tartva szem előtt, s nem a PSD-függelékeként borsot tör a PNL-kormány orra alá. (Az Alkotmánybíróság mind a kilenc tagja – így az a kettő is, akiket a közelmúltban Klaus Iohannis nevezett ki, hogy csak a legutóbbiakat említsük – alkotmányellenesnek ítélte meg az állampolgári jogok miniszteri rendelet általi korlátozását, lehet hogy a borsot maga a PNL-kormány töri saját orra alá? – szerk. megj.).

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu