Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. július 07., 14.39

Visszatelepítés

Írta: Chirmiciu András
2020. június 01., 16.48 Hétfõ / Hunyad

Komoly csapást mér a koronavírus a globalizációra, a keserű tapasztalat ráébresztette Európát az önellátás fontosságára. A járvány ugyanis csupasz hátsóval találta a vén kontinens minden országát (kivétel nélkül). A fejlett és gazdag Európa magatehetetlennek, önellátásra képtelennek bizonyult, amely külső, főleg kínai segítségre szorult.

Legyen szó maszkokról, tesztekről, kórházi védőfelszerelésekről, lélegeztető gépekről vagy egyszerű műanyagkesztyűkről, Európa importra szorult. A nagy, több mint 700 millió lakosú Európa – mellesleg az ipari forradalom bölcsője – képtelen saját maga legyártani mindezeket megfelelő mennyiségben. Egyszerűen Kínától függ.

Három évtizede Európa – különösképpen Nyugat-Európa – költséglefaragási megfontolásokból következetesen leépítette saját iparát, a termelést külföldre helyezte, elsősorban Kínába. Ahol olyan munkakörülmények uralkodnak, mint Lenin legsötétebb lidércálmaiban, a környezetvédelemre pedig fittyet hánynak. Minimálisra lefaragott költségekkel a kínai termékek folyamatosan kiszorítják a világpiacról a konkurenciát. Ezzel eddig Európában szinte mindenki elégedett volt, a gazdasági szereplők a nyereség, a lakosság pedig az olcsó termékek miatt. Utóbbi örvendett az olcsóságuk nyomán könnyen hozzáférhető ruháknak, elektronikai termékeknek, okostelefonoknak stb. stb. s nemigen törődött azzal, hogy mindezeket a kínai munkavállalók szörnyűséges körülmények között termelik meg.

Eddig Európában egyetlen felelős politikus sem törődött a helyzettel, szöges ellentétben például Trump amerikai elnökkel, akinek gazdaságpolitikája a belföldi ipar kínai konkurenciától (pontosabban övön aluli ütésétől) való megvédésére alapszik. A koronavírus-járvány okozta kiszolgáltatottság nyomán azonban Európa is kezd kijózanodni, egyre inkább vetődik fel, hogy új ipari termelőegységeket az EU-ban kellene létesíteni, sőt, a Kínában lévők repatriálása is körvonalazódik. Az EU gyógyszerszükségletének 90%-át például Kínában (és kisebb részt Indiában) olcsón előállított hatóanyagok biztosítják.

A globalizáció visszaszorulása komoly esélyt jelenthet Kelet-Európa számára, hiszen a nyugati beruházások elsődleges célpontjává válhat. A kelet-európai országokban a munkabérek jelentősen magasabbak ugyan, mint a kínaiak (vagy ázsiaiak), de még mindig alacsonyabbak, mint Nyugaton. Ráadásul a földrajzi közelség révén a szállítási költségek is alacsonyabbak. A tőkeáramlás, a termelés és a munkahelyek nagyobb aránya maradna tehát az EU-n belül.

Csakhogy a nagyobb önellátásra való törekvés könnyen gazdasági nacionalizmusba torkolhat, ami kedvezőtlenül érintené Kelet-Európát. Az állami segélyek tilalmának feloldása nyomán a kormányok jelentős összegekkel támogatják saját cégeiket. A francia állam például 5 milliárd eurós mentőövet nyújt a Renault-nak, amely még így is elkerülhetetlennek tartja 15 000 munkahely felszámolását globálisan. Az autók iránti kereslet ugyanis világszerte zuhan. Kérdéses, hogy a francia konszern melyik termelőegységeiben folyamodik leépítésekre. Franciaországi gyáraikban már sztrájkolnak is a tervezett leépítések miatt, az ottani munkások szakszervezetei szerint a konszern a franciaországi munkahelyekre kellene fordítsa a francia adófizetők euróit – alighanem jogosan. Vagyis a konszern külföldi gyáraiban kellene takarékoskodnia – a vezetőség be is jelentette, hogy nem fejleszti tovább romániai és marokkói gyártókapacitásait!

Hasonló lépésekre azonban nem csak a francia konszerneknél vagy csak az autóiparban lehet számítani, a globalizáció visszaszorulása és az adófizetők pénzéből zajló segélyek nyomán egyre vitatottabb lesz a gazdasági repatriálás értelmezése, a szűkebb (az eredeti országba) és tágabb (EU-n belül, de más országba) változatai között. Akárcsak a globalizációnak, a gazdasági önállósodásnak is vannak előnyei és hátrányai.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu