Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. október 24., 19.33
Időhúzás és politikai helyezkedés

Cîțu vagy Orban

Írta: Chirmiciu András
2021. szeptember 06., 16.55 Hétfõ / Hunyad

Súlyos politikai válságba rángatta Romániát a PNL elnöki tisztségéért zajló belső harc. Florin Cîțu kormányfő és Ludovic Orban pártelnök között eddig is kőkemény küzdelem zajlott, az utóbbi napok fejleményei azonban arra utalnak, hogy szeptember 25-én a liberálisok nemcsak a pártelnök személyéről döntenek, hanem pártjuk politikai irányáról is. A PNL belső feszültségei kicsordultak, előbb a kormánykoalíciót buktatták meg, majd az ellenzi pártokat is felkavarták. Cîțu és Orban külső szövetségeseket is keres, ami belső győzelem esetén a PNL politikai orientációját is befolyásolja.

A régi motoros Orban jobban kontrolálja a PNL belső szerkezetét, személyesen ismeri a megyei tanácselnököket, polgármestereket, helyi és megyei tanácsosokat, parlamenti képviselőket, vagyis azokat, akik az elnök személyéről döntenek szeptember végén. Ennek kiküszöbölésére a PNL-s berkekben kevésbé jártas, viszonylag újonc, ámde roppant ambiciózus Cîțu a kormányzás adta lehetőségekkel szándékszik maga mellé csábítani a liberális küldötteket – vagyis állami forrásokkal megvásárolni őket. Az 50 milliárd lejes, 6 évre szóló vidékfejlesztési program ezt célozza. Ezt gyorsan, még a pártkongresszus előtt el kellett fogadni, még ha a részleteket és az elköltési szabályokat nem is dolgozták ki addig. Ezért Cîțu még az USR-vel való, eleve feszült kapcsolat felrúgását is vállalta, s a kialakult válságban a PSD-vel működik együtt a háttérben –Marcel Ciolacu pártelnök szélkakas helyezkedése erre a legjobb bizonyíték. Az ellenzék vezéreként Ciolacunak elvileg bármely kormányellenes indítványt támogatnia kellene, szavak szintjén meg is teszi, tettek mezején viszont kevésbé. Szinte mindennap újabb és újabb feltételeket szab, vagy úgy lavíroz, hogy az USR és AUR bejelentette bizalmatlansági indítványt elhalasszák, s a Cîțu-szárny időt nyerjen. Amennyiben a bizalmatlansági indítvány nem megy át, és az USR ellenzékbe szorul, a kisebbségi PNL–RMDSZ kormány a PSD parlamenti támogatására szorulna. Ami ideális helyzetet teremtene a PSD számára: állandó politikai zsarolással jelentős engedményeket csikarhatna ki a kormánytól, viszont nem viselné a kormányzás felelősségét. 2007–2008-ban már volt egy hasonló helyzet, akkor a Cîțunál még hataloméhesebb Tăriceanu teremtett hasonló konjunktúrát.

Ludovic Orban ellenben leszögezte, nem hajlandó együttműködni a PSD-vel, s az USR-vel és RMDSZ-el való koalíció feltétlen híve, mivel csak az tudná megreformálni és felelősen kormányozni az országot. Orban el is ítélte ellenfelének Brüsszelbe bepanaszoló stratégiáját és állítólagos ígéretének megszegését, sőt, arra is utal, hogy háttérből Klaus Iohannis a kormányfő szekerét tolja a belső megmérettetésben.

Hát maguk a PNL-sek? A legnagyobb kormánypárt ugyanis roppant heterogén. Soraiban vannak régi liberálisok, egykori PD-sek és rengeteg politikai vándormadár, akik több pártot is megjártak. Csupán tavaly nyáron sok PSD-st igazoltak át, Giurgiu és Iași megyékben szinte az egész szocdem megyei szervezetet. Ilyen heterogén csapatban az ideológia keveset ér, a hivatalosan hangoztatott reform iránti elkötelezettség és korrupcióellenesség pedig még kevesebbet. A pénz viszont annál többet. A bizalmatlansági indítvány hétfői elhalasztása a Cîțu szárnyat és a PSD-t erősíti meg. Illetve a hírhedt USL felélesztésének perspektíváját vetíti előre.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu