Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 04.52
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Ciucă-kormány

Írta: Chirmiciu András
2021. november 23., 15.40 Kedd / Hunyad

Végéhez ér a három hónapja tartó politikai válság, Nicolae Ciucă vezetésével megalakul a közlekedési-lámpa kormánykoalíció. Legalábbis erről egyezett meg a vörös PSD, a sárga PNL és a zöld RMDSZ.

Az új kormányt az elvileg PNL-s, pártberkekben azonban inkább kívülállónak tekintett volt vezérkari főnök vezeti legalábbis 2023 májusának a végéig, ha kitart addig a meglehetősen heterogén koalíció. A PSD kilenc tárcát irányít, a PNL nyolcat (már amennyiben oda számítják Bogdan Aurescu független külügyminisztert), az RMDSZ pedig megtartotta három tárcáját.

Morognak is rendesen PNL-s berkekben emiatt, Florin Cîțu jelentős személyes és politikai engedményekre kényszerült a szocdemekkel folytatott tárgyalásokon, a liberális falka éhes marad. Ahogy várható volt, nagyobb politikai súlya nyomán a minden hájjal megkent PSD megszerezte magának a főételt, miközben a liberálisoknak csak az előétel maradt, a desszertet pedig megtartotta az RMDSZ. Ciolacu rátette a kezét a zsíros tárcákra, a nagy pénzeket ellenőrző minisztériumok nagy része a PSD-nek jutott. Hiába alázkodott meg a liberális „nyerő csapat” („Marcele, nu ne omorî”), a PSD-s vezér csak a morzsákat volt hajlandó átengedni a liberálisoknak. A kétségbeesett utóbbiak ekkor a vidékfejlesztési tárcát próbálták megkaparintani az RMDSZ-től, de Kelemenék határozottan nemet mondtak, Ciolacu pedig egyértelműen a magyarok mellé állt. A PNL kénytelen volt visszakozni, és megelégedni a morzsákkal.

Holott a politikai ámokfutás három hónappal ezelőtti kezdete előtt a liberálisok egyértelműen a PNL–USR–RMDSZ-kormánykoalíció domináns pártja volt, a kormányfő közülük került ki, és 9 miniszteri tárcát irányították, szemben az USR 6 és az RMDSZ 3 tárcájával. Most viszont a PNL másodhegedűs szerepre kényszerült, kevesebb és jelentéktelenebb tárcákkal. Cîțu elvesztette a kormányfői tisztséget, a pártból kivált egy jókora irányzat Ludovic Orban volt pártelnök vezetésével, és alighanem további belső torzsalkodások várhatók, a falka morgolódik, sőt nyíltan a főnök torkának esik, mert éhes maradt. Ráadásul a PNL teljesen lejáratta magát saját választói előtt az ezerszer elátkozott PSD-s főellenséggel való lepaktálás révén. Klaus Iohannis támogatásával Superman és „nyerő csapata” elképesztő önpusztítást végzett, politikai hitelesség, belső stabilitás, hatalmi pozíciók terén egyaránt óriási veszteséget szenvedett! Mint a népmesék ostoba karaktere, aki vásárra viszi a tehenét, ott pedig kecskére, majd csirkére, végül egy tojásra cseréli azt. Már viccelődnek is ezen, hogy a PNL belső választását tulajdonképpen Ciolacu nyerte meg.

Reformokra aligha kerül sor, amikor a PSD és a PNL is a közpénz kifosztására koncentrál. Komoly belső támogatás nélkül a bukaresti politikai cselszövésekben kevésbé jártas Nicolae Ciucă aligha lesz képes reformokra. A viszály azonban borítékolhatóan folytatódik a PSD és a PNL között, illetve utóbbin belül, a hatalmi konc további elosztásakor. A központi pozíciókon való marakodás után a második forduló, a prefektusi tisztségek és a megyei igazgatóságok elosztása következik. A PSD-nek e téren is nagyobb az esélye, országos politikai klientúrája nagyobb és éhesebb, mint a liberálisoké. Ráadásul egységes, miközben a PNL-ben egyre erősebb belső harcok dúlnak, az RMDSZ pedig szinte bebetonozta korábban megszerzett pozícióit.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu