Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2021. február 25., 14.47

COVID-ostrom

Írta: Chirmiciu András
2020. október 12., 17.31 Hétfõ / Hunyad

Tele lett a hócipőnk a járvánnyal, a koronavírusnak viszont esze ágában sincs távozni. Éppen ellenkezőleg, erősebben tombol, mint korábban, immár a második hullám ostroma alatt álló Európában is.

A vén kontinensen 6 milliónál többen fertőződtek meg a járvány megjelenése óta, közülük mintegy kétmillióan az utóbbi egy hónapban. Ez idő alatt a halálos áldozatok száma 30 000-rel növekedett az akkori 200 000-ről. Vagyis a COVID Nagyvárad teljes lakosságát kitevő áldozatot szedetett a vén kontinensen februári megjelenése óta. (Szerk. megj.: Ez, a 230 ezer Európa összlakosságának a 0,03%-át sem teszi ki.)

Szeptember elején Európa-szerte beindult a második hullám, amely lényegesen erősebbnek bizonyul a tavaszi elsőnél, s folyamatosan erősödik. Számos országban dől meg az új fertőzések napi csúcsa, Belgium és Hollandia esetében ötezer fölött alakul, Oroszországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában napok óta a tízezres szint fölött, Franciaországban pedig a 20 ezret is meghaladja.

Nemcsak az első hullámban leszerepelő Nyugat-Európában tombol a járvány, sajnos az első hullám kezelésénél világbajnok Kelet-Európában is aggasztóan rosszabbodik a helyzet. Magyarországon a napi új fertőzések száma tartósan ezer fölött alakul, Csehországban és Lengyelországban pedig drasztikus méretben növekszik. Lengyelországban például október 2-án haladta meg először a napi 2000-es szintet, nyolc nappal később viszont már a napi 5000-t is túllépte! Csehországban az új fertőzések napi csúcsa a 8600-t is meghaladta, ami döbbenetesen magas arány egy tízmillió lakosú országban. Romániában a fertőzések száma nem emelkedik ugrásszerűen, a tendencia azonban egyértelműen aggasztó.

A hatóságok azonban korántsem olyan határozottak, mint a tavaszi első hullám idején. Akkor a kelet-európai országok szinte azonnal a járvány megjelenésekor szigorú korlátozásokat vezettek be, holott a napi fertőzések többnyire száz alatt alakultak – ez volt a keleti siker kulcsa. Manapság viszont haboznak hasonló intézkedéseket hozni, holott a járvány nagyságrendekkel nagyobb mértékben terjed. Európa szerte egyre inkább helyileg szigorítanak, országos szinten viszont nem. Végül is Izrael az egyetlen ország a világon, amely a tavaszihoz hasonló teljes lezárást mert elrendelni. Amíg nem készül el oltás a járványt csakis a személyes mozgásszabadság korlátozásával és a fertőzöttek fizikai elszigetelésével lehet megfékezni, más megoldás nincs. Oltásra pedig egy hamar nem lehet számítani, legalábbis jó néhány hónapig, miközben a COVID egyre szorosabban ostromolja Európát. A hatóságok most is a lakosság egészsége és személyes szabadságjogok között kell hogy válasszanak, a jóllakott kecske és megmaradt káposzta változat most sem reális, Svédország a legjobb példa erre. Európában egyedüliként Svédország nem zárta le az országot tavasszal, még az iskolákat, éttermeket, színházakat sem. Az eredmény siralmas: a járványban elhunytak száma tízszer nagyobb egymillió főre vetítve, mint a hasonló társadalmi szerkezetű és fejlettségű skandináv szomszédjainál, s még a gazdaságot sem sikerült megmenteni, a svédeknél nagyobb a visszaesés, mint a dánoknál, finneknél és norvégoknál!

 

 

 

(Szerk. megj.: Svédországban az elhalálozások száma június 31. és október 12. között 128 fővel emelkedett (5766-ról 5894-re), ami azt jelenti, hogy két és fél hónapja átlagosan naponta kb. 2 személy hunyt el az új koronavírussal való megfertőződöttség okán.)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Madarasz karoly / Szerda, 2020. október 14., 08.27 Válaszoljál rá!

A Svéd gazdaságot a világgazdaságtól való függése dobta vissza.
Viszont az emberek emberségesebb életet élnek, aminek hosszútávon lesz óriási jelentősége.
Amúgy ha hatásos volna a bezárásosodi a svéd koronavirusos esetek messze meg kellene előzzék a bezárt országokét, ezzel szemben a 12-ik helyen vannak.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu