Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. január 27., 01.19

Csakis aktívan

2008. szeptember 23., 17.00 Kedd

Úgy érzem, hogy ez kell legyen az előttünk álló periódus mottója. Bő két hónap áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy ezt minél jobban alkalmazzuk, embereket szólítsunk meg, olyanokat is, akiket idáig nem igazán sikerült.

Fölösleges dolog azon rágódni, hogy miért nem történt meg a kiegyezés, merthogy milyen jó lett volna ha…(egy ismerősöm szerint a HA-val kezdődő mondatok amúgy is értelmetlenek). Ezzel nem vitatkozom, hiszen mindenki számára világos, hogy a kiegyezés pozitívan hatott volna életünkre. Nagyobb esélyünk lett volna együtt elérni a céljainkat, amelyek tulajdonképpen közösek: a magyar közösség megfelelő képviselete, érdekei kiharcolása.

Tetszik, nem tetszik, de nem lett kiegyezés. Nem akarom ennek okait részletezni, vagy pedig egyfolytában ezen morfondírozni. Akik ezt teszik, véleményem szerint inkább ártanak, mint segítenek, mert elvonják az emberek figyelmét az igazi feladatról, ráadásul hozzáállásukkal az erdélyi magyarság megosztását fokozzák.  Nem született meg a kiegyezés, de ez  immár múltnak számít. Ismernünk kell a múltunkat, táplálkozni belőle, de ugyanakkor a jövőbe kell néznünk. Ezzel kell igazán foglalkoznunk, mert igen nehéz időszak előtt állunk, amikor is nem engedhetjük meg magunknak, hogy belső harcokkal legyünk elfoglalva. Minden erőnkkel céljaink elérésére kell koncentrálni. Helyi szinten igazi összefogásra van szükség. Arra, hogy mindenki aktív szerepet  vállaljon a kampányban, hogy minél többen elmenjenek szavazni, és lehetőleg minél több embert győzzenek meg a szűk környezetükből a választások fontosságáról. Az ilyen jellegű mozgósítás hozhatja meg az igazi áttörést. Segíteni kell a kampánycsapat munkáját. Tulajdonképpen a legjobb kampánycsapat nem néhány emberből, hanem a teljes Arad megyei magyarságból áll. Mindannyian tehetünk valamit, hogy elérjük közös célunkat. Nézzük csak meg, milyen eredményesek tudtak lenni júniusban a narancssárgák. Még a csapból is ők folytak, kezdve a narancssárga trikóktól egészen az ablakokba kitett bannerekig. Összefogással lehet tehát komoly eredményeket elérni.

Az elkövetkező időszak egyik fő feladatának tartom, hogy ismertessük az emberekkel az egyéni-körzetes választási rendszert, elmondjuk, hogyan működik, hogy bár nem listákra fognak szavazni, hanem személyekre, a leadott szavazatukkal nemcsak a jelölt esélyeit növelik, hanem ugyanakkor az RMDSZ-t is támogatják. Ez az oka, hogy egyes esélytelennek tartott körzetekben is indulnak jelöltjeink, mert minden megszerzett szavazattal közelebb lépünk ahhoz, hogy az elkövetkező négy évben is legyen Arad megyei magyar képviselőnk. Biztos vagyok abban, hogy leendő képviselőnk nemcsak a körzetét fogja képviselni, hanem az egész megye magyarságát.

Tegyük tehát félre a személyes ellenszenveket, elégedetlenségeket és főleg passzivitást, nemtörődömséget, legyünk aktív kampánycsapat-tagok mindannyian, dolgozzunk együtt, hogy sikereink is közössé válhassanak.

Albert László
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Nagy István / Péntek, 2008. szeptember 26., 17.56 Válaszoljál rá!

Most olvastam:

Erdélyi kecske és káposzta – Reflexió Markó Béla helyzetelemzésére

http://erdely.ma/publicisztika.php?id=42912

Hozzászólt: Nagy István / Péntek, 2008. szeptember 26., 10.05 Válaszoljál rá!

Dominick lolával és Inci Fincivel bandatag. Tehát nem ismétlem meg utóbbiaknak már megírt válaszom.
Egyébiránt a kérdéseimet a szerző bejegyzése szülte, és érdemiek. Persze csak annak, aki ért is magyarul.

Hozzászólt: Juhasz Dominick / Péntek, 2008. szeptember 26., 00.31 Válaszoljál rá!

Nagy Istvan uram, a hozzaszolasanak van tartalmi resze? (Kerdeseken keresztul megfogalmazott fikazason kivul?) Egyebirant egyettertek a cikk irojavbal. Ha nem magyar fog minket, kissebseget kepviselni a parlamentbe, akkor ki? (egy Trinidad Tobagoi?) Szerintem, nem az a lenyeg hogy milyen parti, hanem, magyar legyen es hogy ismerje a magyarsag problemajat, es oldja meg, vagy kuszobolje ki oket ott, ahol a legjoban lehet, a kepviselohazban.

Hozzászólt: Murvai Miklós / Csütörtök, 2008. szeptember 25., 23.53 Válaszoljál rá!

lola+incifinci:
- Ha valaki szájszag elleni cukorkával kinál fogadd el tõle!!!
Ha esetleg lenne, aki nem értené: hallgasd meg a bírálatot és sohse valják önmagadról, hogy
"Okos ember azt mondja, amit én".

Hozzászólt: Murvai Miklós / Csütörtök, 2008. szeptember 25., 23.32 Válaszoljál rá!

A beírás olvasása közben letepert a nosztalgia. Felrémlettek bennem a bohó ifjúságombeli sajtó termékei, a békeharcra buzdító, a béketábor, s ennek keretében a szocializmus építésére lelkesítő felhívások, miközben a nemzetközi helyzet egyre fokozódott. Még a nyelvezete is azt a régi idők slágerét juttatta eszembe, amely úgy kezdődik, hogy „vígan él a favágó, fütyül a rigó”.
Kedves László! Akik az ilyen típusú felhívások mián pozitív cselekvésre szánják el magukat nagyon kevesen vannak/lesznek - szomorú de való – mert ők nem interneteznek.
A királyi többes használata mindig valamiféle felelősségáthárítás gyanúját kelti, vagy a legjobb esetben a vezetésért felelősök tanácstalanságára utal, s ilyenkor az ember ódzkodik inget cserélni.
NI-nek nincs igaza, amikor rendreutasítja a meg/kiegyezést illetően, ugyanis megegyezni a szövetségesek szoktak, kiegyezni (ideig-óráig) pedig az ellenségek, s Ön, mint pártfunkcionárius, csak a pártja szemszögéből ítélheti meg a pártján kívüli világot is.
Az őszi szavazások kimenetelét épp az egyezség hiánya fogja leginkább befolyásolni, amelyet Ön lezárt ügyként kezel.
Az Ön által javasolt legjobb kampánycsapat stratégiája miként állna össze? Ki, kit győzne meg és hogyan? Például az a simonyifalvi, akinek a szemét majd kiverte a szenátorjelölt úr hű fegyverhordozója, majd győzködni fogja az elkövető helyi rmdsz elnököt, hogy csak még egy monoklit, de csakis aktívan? Vagy Dominickra bízzák majd Nagy István regrutálását? stb.
Óva inteném, ne próbálják lekoppintani a PDL kampányát, mert annyi pénzt, amibe az került, még az udvarhelyi szenátorjelöltjük sem tudna összegereblyézni. Ha esetleg mégis, vegyék figyelembe, hogy Basescu karizmájával, Seculici simulékonyságával egyetlen rmdsz vezér sem vádolható, ráadásul Falca mester járdaszegélyeiről még szó sem esett.
„Tegyük tehát félre a személyes ellenszenveket, elégedetlenségeket és főleg passzivitást,” – szól a felhívás. Ön, meg „mi” mit tettek ennek érdekében? Vagy ez olyasfajta felhívás, mint a fogjuk meg és vigyétek?

Hozzászólt: Nagy István / Csütörtök, 2008. szeptember 25., 21.52 Válaszoljál rá!

Örülök, hogy olyanok is olvassák ezt a blogot, akiknek eszük ágában sincs a hozzászólásom tartalmi részével vitatkozni.
Velük kerek a világ.
Azt viszont jövőnkre vetített koromfekete árnyéknak vélem, hogy ennél többre nem telik tőlük.

Hozzászólt: Inci Finci / Csütörtök, 2008. szeptember 25., 17.23 Válaszoljál rá!

Mintha magamat hallanám... hajrá lola!

Hozzászólt: Árpád / Csütörtök, 2008. szeptember 25., 14.16 Válaszoljál rá!

Igen lola-nak igaza van. A baj nem az hogy kritizálnak, a baj hogy nem objektivek ami a kritikának a velejárója. Egyetlen céljuk a lejáratás.

Ami engem zavar és azért szolok néha én is, mert a benem avatott és határozatlanokat férevezetik. A politikára gondolva, egy 18 éves fiatal milyen képet alkot magának a folyton támadott RMDSZ-ről? Hát mindenesetre valami korrupt társaság-nak az utálatos képe idézödhet fel benne, ami még ha esetekben igaz is lehet, az egész szervezetnek nem a valódi és élethű képe.

Hozzászólt: Koppány / Csütörtök, 2008. szeptember 25., 12.25 Válaszoljál rá!

Nohat, erre tessek gombot varrni! Uraim, Onok jol megkaptak! Mit mind akadekoskodnak itten? :)

Hozzászólt: lola / Csütörtök, 2008. szeptember 25., 11.25 Válaszoljál rá!

Miert van az hogy az allando hozzaszolok NI es serege.Nekem mar nagyon elegem van beloluk.Nem tudnak semmi jo tanacsot adni, egy dolog elteti oket a kotozkodes.Ez mar szanalmas.
Probaljak mar mashogy felhivni magukra a figyelmet.Peldaul, hogy tesznek valami inteligenset, valami jot mert igy semmi erteleme letuknek.Csak szivjak a draga levegonket.
Szanalmasak.
Egyedul lesznek mindig, mert ki akarna ilyen ……………… emberekkel egyutt dolgozni.
Nagyon szanalmas……….

Hozzászólt: nézelődő / Szerda, 2008. szeptember 24., 22.33 Válaszoljál rá!

Szlogenváltozás

2008. szeptember 20., SZKT:

"Együtt Erdélyért!"

2008. október 1., Takács Csaba szobája, miután elővették a 2004-es programot:

"Újra együtt Erdélyért!"

2008. december 1., Románia Parlamentje:

"Újra együtt!"

http://tempetofi.freeblog.hu/files/rmdszlogo%20copy.jpg

Forrás: http://tempetofi.freeblog.hu/archives/2008/09/24/Szlogenvaltozas/

Hozzászólt: szavazó / Szerda, 2008. szeptember 24., 21.36 Válaszoljál rá!

A Tulipán káefté színre lép

Tegyük hozzá gyorsan: újra. Talán még ott lapul emlékeink között, hogy miután néhány párttitkár ellopta a nyolcvankilences forradalmat s néhány elvtárs RMDSZ-alapító lett, a kezdeményezések egyike a Tulipán káefték megszervezése volt. A kezdeti lelkesedést és hitet kihasználva ezek hatalmas forgalmat bonyolítottak le, rengeteg pénzük is volt – ma már nyilván se pénz, se elszámolás nem maradt, csak a tulipán jövőjébe vetett töretlen bizalom. A napokban azonban pár ügyes húzás eszembe juttatta azokat az időket. Hogyisne, amikor olvasható, hallható és látható, hogy az RMDSZ vezetői mind a 452 egyéni választókerületben indítanak jelölteket és az Erdélyen kívüli megyékben román nemzetiségű jelöltek tucatjai sorjáznak majd a tulipán jegye alatt. Mert miért is ne? Hiszen tudják jól Markó úrék, hogy Romániában élünk, román kenyeret eszünk, és kutyakötelességünk az RMDSZ-re szavazni akkor is, ha bolti próbababákkal tölti fel őszi kínálatát. A döntés logikája könyörtelen: az RMDSZ nem valami himi-humi regionális, erdélyi pártocska, hanem erőtől duzzadó, országos jelentőségű kormánypárt. Ebbéli minőségében idén is lefedi az egész országot, innen már csak egy lépés volt, hogy valaki észbe kapjon: ne mind keressük a telefonkönyvben a magyar csengésű neveket, amikor huszonkétmillió polgárból válogathatunk! Mondja már ki valaki nyíltan: szerencse, hogy beíratták a polgári pártot és a sok ellenzéki alak elhagyta az RMDSZ-t. Az ilyen jellegű döntéseket ugyanis csak így, suba alatt lehet meghozni és a Tulipán káefték szellemi örökösei megtanulták: egy országos lefedéssel dolgozó céggel többet lehet kaszálni... Persze, van az éremnek másik oldala is. Mit válaszol a derék román jelölt, ha rákérdeznek véleményére mondjuk a Székelyföld autonómiájával kapcsolatban? Ugyanazt, amit az RMDSZ cégvezetői mondtak ezelőtt pár évvel, hogy nem kell és káros? Vagy: mit szól ehhez a nép, az igen tisztelt székely, magyar választópolgár? Jó, jó, elfogadom: ez utóbbi buta kérdés volt, hiszen a népnek megmondják, hogy erről mit kell gondolnia, szólnia és kész.

Hiszen csendesen kimúltak az előválasztások is... Mert minek a fölösleges bohóckodás? Úgyis üzlet az egész, az üzletet pedig nem szabad kívülállókra bízni. Az RDMSZ vezetői már rég megtanulták, hogy a kívülálló, a polgár, a nép buta, és előválasztások alkalmából tévedésekre hajlamos. Csíkszeredában például tavasszal még voltak előválasztások és több párttárs mellett megmérettetett bizonyos Gyerkó László is, aki speciel könnyűnek találtatott, ha memóriám nem csal, valami huszonkettedik, tehát abszolút kieső lett. Miért, miért nem, a csíkszeredai hithű RMDSZ-tag előválasztó elment az előurnához és megelőszavazta, hogy neki Gyerkó László nem kell városi képviselőnek. Kicsi buták, nem tudták, mit tesznek, ám az RMDSZ vezetői bölcsességükben kiköszörülték a csorbát: Gyerkó úr most már szenátorjelölt, biztos bejutó helyen. Pár évvel ezelőtt akadt volna pár fanyalgó, aki megkérdezi, hogy miért jó szenátornak az, aki nem kell városi képviselőnek sem. Ám fentebb jeleztem: a fanyalgók már elhagyták a céget. Amúgy zárójelben legyen szólva: jól értesült tulipánok szerint ez a szenátori jelölés nagyon-nagyon jót tett az üzletmenetnek... Mert azt már a Tulipán káeftés urak régen megtanulták: egy választás ne csak nyertes legyen, de nyereséges is. Aki pedig ingyért akar bejutni a parlamentbe, keressen más pártot, más országot, más bolygót magának.

Vannak még megválaszolatlan kérdések, megoldatlan problémák, egy valami azonban már most biztos: az őszi biznisz nyereséges lesz. És igen, ha tetszik, ha nem, de lesznek szimpatikus román jelöltek, akikből – a Visszaosztás nevű nagy fehér istennek hála – még be is juthat pár a román parlamentbe. Ez sem jelent gondot – tudtuk meg a káefté egyik vezetőjétől –, lesz majd a frakcióban tolmács. Á... hiszen van jobb megoldás is: beszéljenek az RMDSZ parlamenti frakciójának ülésein románul. Van annyira erős ez a párt, hogy ne legyen szükség további képmutatásra.

Adorján István, Hargita Népe, http://www.hhrf.org/hargitanepe/2008/szep/hn080923.htm#E15E25

Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2008. szeptember 23., 21.25 Válaszoljál rá!

De hisz Ön miérttel kezdte a mondatát. Egyébiránt nem kiegyezésre lett volna szükség, hanem megegyezésre!

Éhínség jön? Mert ha igen, akkor tényleg nehéz időszak elé nézünk.
De mi a cél?
Milyen az igazi összefogás?
Ha sikerül valakit meggyőzni a választás fontosságáról, és az elmegy és a szerinte nyerő PD-L-s koalíciós társra szavaz, akkor mi van? Mert velük ugyebár sikerült megegyezni.

Mi az, hogy igazi áttörés?
Személyi elvű autonómia a szórványban? Tényleges magyar önkormányzat országszerte?

Kikből áll a kampánycsapat, akik munkáját segíteni kellene? vagy az egyelőre hétpecsétes titok, mint az is, hogy például Albert László melyik képviselőválasztási-körzet egyéni jelöltje lesz?

Új tartalmat nyert talán az összefogás, úgy mint:
- banner (transzparens!) az ablakba?
- tulipános trikó Jani nénin és Mari bácsin is?
Téééényleeeeeeg?

Albert László érti az egyéni választási körzetes választási rendszert? Igen? Nem csak őt, hanem a tulipánt is támogatja az, aki lepecsételi? Tényleg? No de ki lesz a nyerő? A képviselő? És mitől függ, hogy Albert László legyen? Mert ez a rendszer lényege, kedves László! Erről kellett volna írjon.

Félre tehát az elégedetlenséggel!
Felejtse el az, akit egyszer, kétszer, többször lesajnáltak, kiröhögtek, átnéztek rajta, és álljon a szekér elé, húzza azt azzal a hátán, aki csak négyévente egyszer megy ki falujába díszelegni.
A szív megszakad, és az ész összezavarodik.
De Albert László érti, és biztosan komolyan is gondolja. Hiszen az elmúlt negyven nap alatt körüljárta a világot, azt persze nem tudta meg, hogy melyik választási körzetben fogja neve díszíteni a szavazólapot, de, miután kiegyezett önmagával, legalább ezt a bejegyzését megírta.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu