Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 19., 15.59

Demokrácia?

Írta: Ujj János
2020. december 07., 17.00 Hétfõ / Arad

Életemben annyiszor tapasztaltam a demokrácia fogalmának a megcsúfolását, hogy azokból Dunát lehetne rekeszteni. A második világháborút követően a Kelet-Európában uralomra juttatott hatalmakat népi demokráciáknak nevezték. Már maga az elnevezés is nonszensz volt, hiszen mindkét szó ugyanazt jelenti: néphatalmat. Tehát ebben az olvasatban népi néphatalmat! Lásd még példaként a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot. (Maga bolond? Mindent kétszer mond? Mindent kétszer mond?)

Aki átélte az 1948-ban e tájakon akkor megkezdett diktatórikus rendszert, az tudja, hogy az úgynevezett szocialista táborban mindenütt egy maroknyi, jószerével külföldről irányított kommunista kezébe került a hatalom. Azok, hathatós szovjet támogatással kialakították a maguk elnyomó rendszerét, létrehozták a „nép öklé”-nek nevezett titkosrendőrséget. A nép ellen, a népet terrorizálni. Ha összeadnánk az ezekben a „népi demokratikus” országokban a demokrácia nevében elpusztítottakat, százmilliónál nagyobb számú ártatlan áldozat jönne ki.

A demokrácia megítélése a mai napig igencsak változatos. Példaként: a televízió történelmi csatornáján a hitleri politika elemzésekor hangzott el, hogy a Harmadik Birodalom feldarabolta Csehszlovákiát, amely Közép-Európában kis demokratikus szigetnek számított. Hát erről a demokráciáról azért a három és fél millió Szudéta németnek, meg a Felvidéken élő, állásukból elbocsátott, az elszlávosítási nyomásnak alávetett több száz ezernyi magyarnak azért más volt a véleménye.

Egy másik anomália az ún. demokratikus centralizmus. Vagyis az egyszer (demokratikusnak nevezett, durva csalásokkal teli komédiában) megválasztott kommunista vezetőség minden határozatának végrehajtása kötelező volt, azt megkérdőjelezni, az ellen fellebbezni, fellépni tilos volt. A kommunista elit így betonozta be magát a hatalomba, a renitenskedőket pedig felmorzsolta, kiiktatta. Minden eszement határozatot egyszerűen lenyomtak a tömegek torkán a demokratikus centralizmussal takarózva, mondván, hogy azt a nép megválasztott képviselői határozták el. (Sztálin, a népek atyjának tulajdonított kijelentés, miszerint nem az számít, ki nyerte a választásokat, hanem az, hogy ki számolja meg, rávilágít az egész rendszer „demokratikus” jellegére.)

S ha valaki azt gondolná, hogy a néphatalom megcsúfolása csak a kommunista diktatúrában létezett, az igencsak téved. Ma is hasonló. Tessék megvizsgálni, hogyan működnek a parlamentek a világ legtöbb országában. A megválasztott képviselők túlnyomó többsége a két választás közötti ciklusban magasról tesz a megválasztóira. Még csak formálisan sem számolnak be tevékenységükről. Számon kérni tevékenységüket lehetetlen, visszahívni őket szinte elképzelhetetlen. (Aradról is tudnám említeni néhány „ejtőernyős” semmittevő nevét az elmúlt három évtizedből.) A kevés kivétel előtt mélyen fejet hajtok.

A liberális többségű parlamentek sok esetben olyan törvényeket visznek át, amelyek az illető ország többségi lakosságánál „kiveri a biztosítékot”. Gondoljunk csak a „harmadik nem” fogalmának belefoglalásába néhány ország alkotmányába.

Ha sokat folytatnánk a példálózást, akár azt is mondhatnám: elegem van a demokráciából! De van-e nála jobb rendszer, kérdezem W. Churchillt idézve?

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: faozenestayux / Hétfõ, 2020. december 21., 21.30 Válaszoljál rá!

http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxil Buy Amoxil Online nga.ncke.nyugatijelen.com.bxq.wm http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

Hozzászólt: ofuuteava / Hétfõ, 2020. december 21., 21.14 Válaszoljál rá!

http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Buy Amoxicillin Online Amoxicillin Online opx.spmc.nyugatijelen.com.cfq.pj http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu