Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 06.00
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Demokráciánk csődje

Írta: Hollai Hehs Ottó
2021. november 17., 18.24 Szerda

Már a görögök, akik kitalálták elégedetlenek voltak vele, hamar rájöttek, hogy nem oldja meg a társadalmi problémákat, legkevésbé a politikai irányítás, a döntéshozatal problémáit. Minden idők egyik legjelesebb gondolkodója, a görög Platón mondotta: „A demokrácia a csőcselék uralma”, továbbá: „A szertelen szabadság, úgy látszik, szertelen szolgaságba csap át”. Valójában a görögöknél a demokrácia nem volt különösebben népszerű és elterjedt kormányzási rendszer. A császárok, királyok, monarchiák kora, a feudalizmus, végül a XX. században, a fasiszta és kommunista diktatúrák. Egyik rosszabb volt, mint a másik.

A nyugati, főleg az amerikai demokrácia, átalakította, kiszélesítette a görögöktől örökölt rendszert, és kezdetben nagy népszerűségnek örvendett, de már a húszas években egy modernkori nagy gondolkodó, Oswald Spengler, aki a marxizmust, de a liberalizmust is egyformán bírálta, azt állította: „A parlamentáris demokrácia, a sajtó által megalkotott illúzió, mely  valójában egy pénzügyi elit uralmát szolgálja”.  Akkor még senki nem beszélt összeesküvés elméletről.  

Ami ma körülöttünk történik, nem az, amit a nép elképzel, szeretne. A politikai rendszer legutóbbi vívmánya: a liberális demokrácia, ahol az egyén feltétlen szabadsága a legfőbb eszmei és politikai cél, mindenki, nemzeti, faji, vallási vagy más különbség ellenére is választó joggal rendelkezik. Tehát mindegy, hogy valaki intelligens, képzett, vagy tanulatlan, féleszű, mindegy, hogy a nemzet tagja-e, vagy vadidegen migráns, hitünk esküdt ellensége, részt vehet a politika alakításában.

A régi Platón-idézet, de a közelmúlt spengleri véleménye is pontosan ráillik jelenünkre, mert a rosszul értelmezett szabadság (szabadosság) ma már egy teljes függőséghez vezetett, a média pedig, főleg a közösségi oldalak, uralják a véleményformálást. Őket is valakik irányítják. Nincs tehát népuralom, meg ehhez hasonló, ez félrevezetés.

Néhány aktuális, eklatáns példa: Ki érti ma ezt a világjárványt? Mindig voltak nagy pusztító járványok, de nem ennyire egyszerre, és mindenütt. A modern orvostudomány eddig reménytelen, nehéz betegségeket legyőzött, ma mintha inkább taktikázna. Sok a vita a COVID körül, rengeteg dolog még tisztázatlan és a nép, a közvélemény tanácstalan, úgy érzi, hogy valakik többet tudnának mondani az egészről. A védekezésben sincs semmi közös, mindenütt más ötletekkel próbálkoznak. Óriási ellentmondás, hogy le akarjuk győzni a vírust, de a gazdasági fejlődést sem vagyunk hajlandók lassítani, sőt, mindenütt vezetőkörökben, a GDP növelését emlegetik. 

Felháborító és távlatilag tragikus következményekkel járhat, a migráció kezelése. Hat évvel ezelőtt, a magyar kormány határozott lépéseket tett a tömeges migráció fékezésére, leállítására, azóta sorozatos támadásoknak van kitéve. Ma már mindenki tudja, hogy Európának nincs szüksége idegen kultúrájú tömegek integrálásra, ennek elfogadása, favorizálása, egyenlő egy önmegsemmisítő szándékkal. A problémát meg lehetne oldani, csak a politikai akarat hiányzik. 1. A NATO (a mi védelmi szövetségünk) védje meg a határokat! 2. A Nyugat határozza el végre, hogy kiegyenlíti a földi javak igazságtalan elosztását (energia, víz, élelmiszer), és a leggyorsabban segítséget nyújt a fejlődő, bajban lévő országoknak.

A harmadik aktuális kérdés, a sokat emlegetett globális éghajlatváltozás. Rengeteget beszélünk róla, de egyelőre semmi érdemleges nem történik. Földünk éghajlatának a változása állandó és természetes folyamat, ami sok tízezer évre visszamenőleg megfigyelhető. A mai talán gyors, szokatlan változás oka a helytelen emberi viselkedés. Kapzsik vagyunk, mindent akarunk, a szupermodern technika, technológia, nem törődik a természettel, nem veszi figyelembe a lehetőségeket, nem nézi a határokat. A gyors klímaváltozás számunkra is veszély, de még erősebben veszélyezteti az utánunk következő generációk életfeltételeit. Szenvedő alanyai ma elsősorban a legszegényebbek, akik pedig kisebb mértékben járultak hozzá a káros hatások megteremtéséhez. A közeljövőben az ivóvíz ritka és drága érték lesz, akinek nem jut, elindul keresni. Hiába vitatkozik bal-, vagy jobboldal, milliók állnak majd Európa határai előtt, bebocsátást várva, és következnek a háborúk.

A három probléma szorosan kapcsolódik, mindhármat orvosolni kell. Végre vegyük komolyan a már elcsépelt kifejezést, demokrácia. Nem is az a fontos, hogy a nép uralkodjon, hiszen komoly döntéseket mindig is csak a kiválasztott bölcsek hozták, hanem értsük meg, hogy a világi hatalom célja, legyen az globális háttérhatalom, vagy helyi, elsősorban az alattvalók, tehát a nép, a tömeg, az ember védelme, és jólétének biztosítása. Ha ez sikeres, akkor a demokrácia is győzedelmes, hiszen a nép uralma azt jelenti, vagy jelentheti, hogy jóléte biztosítva van.

Hollai Hehs Ottó, Németország

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Hollai / Péntek, 2021. november 19., 19.21 Válaszoljál rá!

Kedves Kobó !

Látja , ez pontosan úgy van, ahogy Ön mondja, csak fordított viszonyban.
Ön a fanatikus FIDESZ ellenség ezért mindent, ami konzervatív és nem felel meg a neoliberális elképzeléseknek azt széjjeltépné.
Nos, a valóság:
Nem vagyok fideszes, soha nem voltam, és nem leszek.
Abszolut pártonkívüli vagyok,ha pártot alapítanák ma, ott, a Duna parton, nem lenne sem balos,se jobboldali. Nincs sem politológus v. más diplomám,de eddig sok ezren igazat adtak gondolataimnak, még a baloldalon is.
És még valami, amiben óriásit tévedett, én éppen a VÁLTOZÁSRA bátorítom az olvasókat, ÉS NEM ARRA, HOGY ETTŐL RETTEGJENEK.
Óriási paradigma változásra lenne szükség, amibe bele férhetne az is, hogy Ön is rádöbbenjen, hogy a változásnak semmi köze a fideszhez, de általában a magyar v. román politikához. Egy globális mentalitás váltásra lenne szükség, de erről majd máskor. üdvözli, ( harag nélkül)
Ottó bácsi

Hozzászólt: Kobo Fisher / Péntek, 2021. november 19., 14.02 Válaszoljál rá!

Nem először érzem a kioktató stílust. Gondolom egy politologiai és egy szociológiai doktori diplomával a zsebében képzeli magát ennyire polihisztornak.
Mindketten tudjuk hogy a sorok között ez az egész iromány csak egy bujtatott fidesz propaganda ahogy a többi írása is.
Egyetlen célja, hogy az olvasókat abba az irányba terelje hogy rettegjenek a változásoktól ( amiből aztán ránk is szakadt jó sok egyszerre) és jövőre a fideszre szavazzanak. És azt is tudjuk ki a célközönség…
Ezért az írásait maximum kipellengérezem, de nem fogok időt pazarolni olyanok meggyőzésére akiknek ez egy vallás és köszönő viszonyban sincs a realitásokkal.
Kobo papa

Hozzászólt: Hollai / Péntek, 2021. november 19., 13.47 Válaszoljál rá!

Nem is tudom,hogy miért vesztegetem az időmet,ennyi rosszindulatra nem is kellene reagálni.De mások kedvéért teszem ezt,mert talán odafigyelnek és látják,hogy mennyi félreértés szorul néhány elveszett lélekbe.
Ha olyan durva lennék,és udvariatlan,mint a pesti," vezető" publicisták, akik az ellenfelet, vagy azt a személyt, akik nekik nem tetszik, egyszerűen lehülyézik, akkor... .de nem teszem ezt, inkább igyekszem KOBÓnak megmagyarázni, hogy mennyire butuska megjegyzései vannak.
1. Igen, ezek közhelyek,ebben igaza van. Már közhely,hogy a demokrácia csődben van. Tehát igazat adott nekem.
2, Nem tetszik sem a német, de egyik demokrácia sem..Talán a svájci, ami jó működik,de ők egy kivételes ország-
3.A ezért nem kell máshova kivándorolni, mert valami nem tetszik.
4. Ha valami nem tökéletes,-ahogy írja-akkor kell valami jobbat találni helyette. mert van ennél jobb is. És-ha nem vette volna észre, erről írtam.
5- A megoldás, hogy tekintsük végre az embert embernek, és elsősorban az Ő érdekeit képviseljük,és ne a nagytőke, a pénzesek, a gazdagok, a hatalmasok érdekeit, akik semmibe veszik a tömeget, a népet, szóval az Embert, így nagy E-vel.

Erről írtam, és ha ez így nem igaz, akkor nagyon sajnálom.
Ha Kobónak én nem tetszem, nem baj, keressen másokat, akik a demokráciáról majd sokkal jobbat, szebbet, vagy talán az ellenkezőjét írják.
Ottó bácsi

Hozzászólt: Kobo Fisher / Péntek, 2021. november 19., 11.03 Válaszoljál rá!

Elcsépelt közhelyek zagyvasága.
Igen a demokrácia nem tökéletes, de jobbat egyelőre nem vagyunk képesek helyette teremteni. Most ne jöjjön az Orbán féle illiberális keresztény konzervatív uram bátyám rendszerrel mert az egy csőd es sehova nem vezet.
Ha kedves szerző nem elégedett a német demokráciával akkor költözhet Fehéroroszországba, Szaúd Arábiába vagy Afganisztánba ott örülnek majd neki.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu