Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2022. május 18., 00.42

Diverzió

Írta: Jámbor Gyula
2021. március 29., 17.50 Hétfõ / Arad

Azon töprengek, hogy a hazai sajtónak teret kellett volna-e adnia annak a hírnek, miszerint a romániai színészet egyik kiemelkedő személyiségét kétségtelenül rasszista támadás érte.

Mint megírtuk a Nyugati Jelenben is, a köztudottan zsidó vallású M. M.-et egy, internetes üzenetben életveszélyesen megfenyegették a zsidó Peszach (a szabadulás ünnepe, „a zsidó húsvét”) előestéjén.

Ezzel kapcsolatban két gondolat.

Az első, hogy a szerző tanult ember lehet – a hazai hegyi pásztor vagy a falusi földművelő aligha tudhatja, hogy 2021-ben a világ zsidósága mikor üli egyik legnagyobb vallási ünnepét. (Szerk. megj.: A fenyegetés szerzőjét időközben, hétfőn azonosították, kihallgatták ás 24 órás őrizetbe vették.)

A második: mennyire lehet, kell komolyan venni az „életveszélyes” fenyegetést, ami a romániai zsidók egyik fontos (kulturális) intézménye, a Bukaresti Zsidó Színház igazgatója ellen irányult.

Jó ideje, amióta Románia is besorolt a modern világba, nem ritkák a terrorista fenyegetések az állam intézményei (bíróságok, minisztériumok, iskolák stb.) ellen. Döntő többségük vaklármának bizonyul, felelőtlen személyek, gyakran csupán viszketegségben szenvedő fiatalok olcsó, gügye játéka; de soha nem tudni, hogy hordoznak-e reális veszélyeket, tehát komolyan kell venni őket.

Ha őszintén kellene válaszolnom arra, hogy M. M.-et valóban zsidósága miatt érte-e fenyegetés, inkább nemmel, mint igennel válaszolnék. Inkább hajlanék rá, hogy egy abszolút felelőtlen egyén így, ezáltal akarta megkavarni a dolgokat.

Vagy: ki tudja?

A diverzió („romboló aknamunka; egy csoporton, szervezeten, társadalmon kívülről eredő, a csoport, szervezet, társadalom céljaival ellentétes szándékú, azt megakadályozni akaró rejtett kártevő tevékenység” – WikiSzótár.hu) kétségtelenül létezik, és sok más, katonai értelemben vett meghatározása is van.

Ha háborús időkben a diverzió a hadviseléshez tartozó, mondhatni bevett kellék (mindig, mindenki alkalmazta, ha volt elég gógyija és módja rá), a fentihez hasonló diverzió, főleg ha egy ország valamely vallási, faji, nyelvi, kulturális stb.) kisebbsége ellen irányul, abszolúte elítélendő. Még akkor is, ha – de honnan tudnánk ezt kezdetben? – fals fenyegetést takar.

Bár pillanatnyilag, látszólag legalábbis, az utóbbi időkben egy egyedi antiszemita megnyilvánulásról van szó, e sorok íróját, és remélem, az ország minden jóérzésű polgárát aggasztja az ügy.

Romániában manapság sajnos, szinte csak elméletileg maradtak zsidók, pár tízezren, de az antiszemitizmus nem számolódott fel gyökeresen.

Ha napjainkra megmaradt volna a sokszázezres németség és zsidóság (amelyeket a „kommunista” Románia szó szerint eladott vagy elűzött), az ország meggyőződésem szerint jó pár lépéssel a mostani helyzete előtt járna.

Amúgy remélem, hogy M. M. színésznő megfenyegetőjét példásan megbüntetik.

De nem ez az igazi megoldás. Az igazi az lenne, ha a hazai társadalomból valóban eltűnne – többek között a nevelés, felvilágosítás következményeként – az antiszemitizmus.

Remélem, a nálam sokkal fiatalabbak megérik.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu