Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2022. május 18., 00.14

Egy nap elektronikus kütyük nélkül

Írta: Jámbor Gyula
2021. március 25., 18.38 Csütörtök / Arad

„...azoknak, akik szeretnének kicsit offline lenni”

 

Hogy mi az a „kütyü”, azt magyar ember aligha érti, és nem tudna pontos megfogalmazást adni rá, de majd’ mindenki ismeri a lényegét, aki használja.

Az angol nyelvterületen (meg más, angolból átvett kifejezésekkel operáló nyelveken) gizmo, gadget formában emlegetik. (Ez utóbbit használja, például, a román is.)

A kütyü vagy gadget egy IT-eszköz. Az IT pedig magyarul információs technológia, konkrétabban televízió, számítógép, mobiltelefon, tablett stb. Mindaz, amivel, ami mellett a modern ember napjainkban ideje igen tekintélyes részét tölti. Nyilván nem az afrikai busmanokra, az amazóniai őserdőben a világtól még ma is elszigetelten élő törzsekre, vagy az Északi-Sarkkör táján rénszarvasokat terelőkre gondolok elsősorban.

A címben megfogalmazottakat egy egyesült államokbeli (ha jól értettem kutatásaimból, Utah államból származó) cég indította el. Merészen, hiszen azt ígérte: minden polgárnak, aki egy napig (24 óráig) hajlandó lemondani az IT szolgáltatásairól, hajlandó 2400 USA-dollárt fizetni.

(Utánanéztem: a szerződés – nyilván a dolgokat ellenőrizni kell –, 24 pontból áll. Hogy ki és hogyan fizeti az ellenőrzés költségeit, az nem derült ki.)

Az alapötlet, hogy egy napig az ember(iség) mellőzze az IT szolgáltatásait, áldásait avagy átkait, legalábbis érdekes.

Intézményi, szervezeti szinten az ötlet nyilvánvalóan abszurd; tessék elképzelni, hogy az USA, Kína, Oroszország és más nagy- és kisebb hatalmak hadügy-, belügy- meg egyéb minisztériumai, a nagy meg kisebb hírügynökségek stb. egy, csak egyetlen napig az IT-összeköttetések megszűnésével némaságra ítéltetnének. A világ talán nem dőlne össze, de hogy erősen megkavarodna, az biztos.

Az emberiség ma már, miután feltalálta és alkalmazta, nehezen tudna meglenni az elektronikus kütyük nélkül akár egyetlen napig, óráig is.

A magánszférában, egy ember vonatkozásában a séma esetleg működik. Ha 24 óráig valaki kikapcsolódna az egyetemes, a világot immár összekötő hálózatból, talán nem volna különösebb következménye az átlagembereknél, akiknek valóban csak a személyes kapcsolatteremtés a fontos.

No de ha üzleti ügyekről, komoly pénzek mozgatásáról, államügyekben létfontosságú információkról van szó? Egyetlen nap, sőt óra a felemelkedést, esetleg a bukást vonhatná maga után.

Őszintén kíváncsi lennék, hogy mondjuk Romániában miként alakulna a helyzet egyetlen nap kihagyása folytán.

Amiről most beszélek: mi lenne, ha egyetlen napig a világ civil (magán)lakossága megtartóztatná magát az IT szolgáltatásaitól?

Bevallom: fogalmam sincs. Olyan körülmények között, amikor csak nálunk a mobiltelefonok száma meghaladta a lakosság számát, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy személynek több telefonja is van. Amikor már ritka az a háztartás, amelyben ne volna legalább egy (de sokszor több) színes tévékészülék. Mi lenne, ha azokat legalább egy napra mellőzné, kikapcsolná, nem használná a lakosság?

Nem tudom, világvége aligha lenne emiatt.

Csak sejtem, sőt biztosra veszem, hogy a napi 2400 dolláros jutalomra sokan ráharapnának.

Az ajánlat ránk, sajnos, nem vonatkozik...

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: polkmn jjj / Szombat, 2021. március 27., 12.42 Válaszoljál rá!

Olvassa el az igazolást arról, hogyan kapok kölcsön.

A nevem Patricia Martins, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot hagyott ránk, annyira zavart és frusztrált voltam, hogyan kell hatalmas adósságot fizetni. Egy nap, miközben az interneten jártam, találkoztam egy tanúvallomással (Pedra Gonçala) arról, hogy a JOSE LUIS hogyan segítette őt a kölcsön nyújtásában. Tehát 85 000 EUR hitelt kértem 5 évre a vállalattól a postáján keresztül (joseluisloans@gmail.com). Tájékoztassa a világot arról, hogy mit tettek értem, legnagyobb meglepetésemre, kevesebb mint 48 óra alatt jóváhagyták a hitelemet 2% -os kamatlábbal. Most rendeztem férjem adósságát, és elkezdtem a saját életemet és vállalkozásomat. Most teljesítettem a fogadalmat. Tehát, ha bármilyen típusú, legalább 2% -os hitelt szeretne, lépjen kapcsolatba LUIS JOSE-val az e-mail címen
(joseluisloans@gmail.com)

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu