Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 19., 15.28
Tevékenységem a BEJ-ben

Egy út tanulságai

2008. június 02., 11.15 Hétfõ

Felelősségteljes péntekünk volt a BEJ tisztségviselőinek, mivel ezen a napon kellett kiszállítani a szavazólapokat a községek választási irodáiba.

Feletteseink kilenc útvonalat terveztek meg, jómagam sorsolás útján az ötös számút húztam, amely a következő útvonalat takarta: Csigérszőllős, Borosjenő, Bokszeg, Barza, Borossebes, Dézna, Menyháza, Ignafalva és Hévízkaránd. Reggel hét óra után az előre elkészített, rendőrök és polgárőrök által felügyelt szavazólapokat tartalmazó zsákokat átvettük az egyik nyomdában, felpakoltuk (azaz a polgárőrök felpakolták) a buszokra és útnak indultunk. Rajtam kívül prefektúra egyik alkalmazottja, egy polgárőr és a buszsofőr tartózkodott a "csapatban". A különböző helyszínekre való érkezésünk időpontja előre le volt szögezve. A zsákok négy kategóriába oszlottak: helyi polgármester, helyi tanácsos, megyei tanácselnök és megyei tanácsosok "zsákjára". A legtöbb szavazólap Borosjenőre (több mint 9000), a legkevesebb Ignafalvára (700) jutott.

Nagyon nyugodt útnak ígérkezett, az első megállónk is ezt igazolta. Csigérszőllősön már várt minket a polgármester, a helyi választási bizottság elnöke na és persze a rendőrfőnök. A szavazólapokat jegyzőkönyv aláírása mellett átvették, a kellékeket (pecsétek, öntapadós címkék, tus, valamint a választási irodák elnökeinek járó mobiltelefonokat) úgyszintén. Jómagam a BEJ nevében egy nyomtatványt adtam át, amely választások lezárta után következő instrukciókat tartalmazta a helyi választási bizottság számára, azaz mikor, mit és hol kell leadni, mi lesz a szavazólapok sorsa, hogyan kell jegyzőkönyvet írni stb.

A továbbiakban az érdekesebb tapasztalataimról számolok be.

1. Borosjenőn a helyi önkormányzat ülését kellett megzavarnunk és látványosan nem örültek nekünk. A rakodás pocsékul volt megoldva, a polgármester unott volt és nem emlékszem, hogy rendőrt láttam volna a közelben. Egy alak megjegyezte, hogy a szavazólapokat stb. egy terembe teszik, amit aztán lepecsételnek és csak vasárnap reggel nyitnak ki. Nagyon nehézkes volt az átadás, mintha legalábbis nem lettek volna túl lelkesek az tanácsosok a választásoktól.

2. Borossebes igazi meglepetéssel szolgált. A elmúlt négy évben nagyon sokat változott a település képe, igazi kellemes kisváros lett belőle, némi túlzással is. A főutca dísztéglákból van kirakva, a polgármesteri hivatal két oldalán szökőkút zubog, a főteret pálmafák (!) és piramis alakú tartókba rakott virágok díszítik. Remek volt szervezés, legalább öt rendőr volt jelen, a polgármesternek is volt két jó szava. Kellemes érzésekkel jöttem el városból.

3. Dézán valószínűleg elfelejtették, hogy jövünk, mivel a beígért időpontra a titkárnőn kívül senki se volt a Polgármesteri Hivatalban. Ezen nagyon kibuktam, a titkárnőt pedig felszólítottuk, hogy mire Menyházáról visszajövünk legyenek jelen, különben botrány lesz.

4. Menyházán az utolsó száz méteren láttak hozzá építkezni és utat javítani. Tették ezt úgy, hogy a falu nagyon turistariasztó állapotban volt már tavaly is, most pedig egyenesen szörnyű.

5. Déznára visszaérve mindenki jelen volt akinek kellett, sőt megpróbáltak kedvesek is lenni. A polgármester azonban rá kellett szóljon alkalmazottjaira, hogy nem hangoskodjanak az irodában... Ignafalva felé egy erdei úton mentünk (Dancsfalva mellett fordultunk le az aszfaltozott útról), nagyon kellemes volt.

6. Ignafalva nagyon kellemes meglepetést hozott. A helybeli választási bizottság elnöke nagyon kedves volt, enni és inni adott nekünk, égetett cukorral édesített pálinkával kínált (ehhez hasonlót még nem kóstoltam) és úgy tűnt remek viszonyban van a polgármesterrel, akit azzal piszkál, hogy jó lenne ha második forduló lenne, mert akkor több pénzt kapna az elnöksége után. A polgármester nem túl lelkes ettől, mivel attól fél, hogy ebben az esetben a falu nagy része összefog ellene. Mindenesetre nagyon kedvesek voltak és látszott, hogy ez szívből jön. Történt mindez egy olyan településen, ahol nincs rendes aszfaltos út, a malacok kint "legelnek" az utcán, nincs vezetékes vizük és poros elmaradottságról beszél a környék. Amúgy ez a második legkisebb községe a megyének, Sistaróc után, ahol mindössze 300 választó van, gyakorlatilag 25 szavazattal tanácsos lehet egy jelölt.

Az elmúlt héten a BEJ nem szembesült különösebb problémákkal, csak kisebb volumenű feljelentések érkeztek, amelyek gyakorlatilag szóra se érdemesek. Tegnap (szombaton) azonban két nagyobb gond is volt: Vingán nem szabványnak megfelelő szavazóurnákat készítettek (régi tévéket beleztek ki és egészítettek ki kartonlapokkal !), Borosjenőn pedig betiltottunk egy koncertet, mivel a liberális párt egyik jelöltje hívta volna oda a fiatalokat, megtörvén a kampánycsendet. Érdekes, hogy sem Kisiratosról (ahol ez egyik párt két ízben is durva ellenkampányt folytatott a polgármester ellen), sem Tőzmiskén (ahol az egyik megengedettnél nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztó RMDSZ tisztségviselő állítólag megverte az MPP egyik tagját) nem érkezett feljelentés.

Vasárnap este kilencre megyünk az irodába, hogy hozzálássunk a szavazatok összesítéséhez, a jegyzőkönyvek megírásához és az esetleges panaszok kezeléséhez. Egyes rémhírek szerint kedd reggelig nem szabadulunk.

U.I.: Minden elégedetlenkedő hang ellenére úgy gondolom, hogy Gheorghe Falcă polgármestert nem lett volna szabad iskolánkban fogadni, mert az iskola nem lehet politikai kampány és populizmus színhelye (végzős diákjainkat 30 lejes könyvutalványokkal próbálta lekenyerezni). Diákjaink egy része nyíltan bevallotta nemtetszését.

Lehoczky Attila

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Murvai Miklós / Hétfõ, 2008. június 23., 22.04 Válaszoljál rá!

Jánoskának:
Nem érdemes, sőt nem szabad a közéletből visszavunulni, főleg olyanoknak, akiknek van SAJÁT véleményük, még akkor sem, ha nem mindenki ért egyet véleményével.

Hozzászólt: Mdentudó / Csütörtök, 2008. június 19., 15.28 Válaszoljál rá!

Jánoska, te egy nagyszerű ember vagy, csak éppen a játéktörvényeket hágod át minduntalan.

Hozzászólt: Jánoska / Csütörtök, 2008. június 19., 10.56 Válaszoljál rá!

Nem volt jobb a 2004-es megyei lista a mostaninál. Mind a három emberünk méltó lesz a helyére.
Beismerem, hozzászólásaimban egy kissé vaskosan fogalmaztam, ma már nem cselekednék így. Ha valakit megbántottam, ezúton is megértését kérem: nagyon el voltam keseredve akkoriban. Igyekszem tanulni, igyekszem nem felejteni. Ott leszek ahol és amikor szükség lesz a munkámra. Továbbra is építkezni kell, nem is keveset, tehát szükség lesz minden munkáskézre. Egy csapatban kell játszanunk, az aradi magyarság csapatában. Egy kissebbség esetében a megosztottság a legveszélyesebb Ez az én filozófiám, ebben hiszek.
Éppen ezért, nem reagálok a jövőben ezen a fórumon.
PS Az utóbbi négy évben "sanyarú életemet" Hozzád elég közel töltöttem, és hidd el, nagyon szerettem volna még közelebb kerülni, de beláthatod: nem csak rajtam múlt, ha ez nem sikerült. De azért még mindig nem adtam fel.

Hozzászólt: Jánoskának / Szerda, 2008. június 18., 23.37 Válaszoljál rá!

Jánoska,Jánoska hol tengetted sanyarú életedet az elmúlt 4 évben,hogy nem volt időd szervezeti élettel foglalkozni.Miért volt jobb a 2OO4-es megyei lista a mostaninál,a nagy páldakép Cziszter Kálmán a hanyadik lett egyes fiatalok tánykedése miatt azon a listán.Jánoska nehezen tanulunk,de hamar felejtünk ez is egy adottság.

Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2008. június 17., 22.58 Válaszoljál rá!

Véget ért!
Elő az értékreléssel!
Vagy valami miatt nem áll össze a kép?

Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2008. június 10., 07.23 Válaszoljál rá!

"Az a reform, ha az elnök ügyvezető elnöke, alelnöke és kabinetfőnöke a jelölt."
Én ide kérdőjelet tettem volna.
Egyébiránt ezek az emberek tényleg az elnökéi, és nem a szervezetéi, de mert azok, amik/akik, hamarosan ledarálják az elnököt is, mert a szervezeten már látszik karmaik nyoma.

Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2008. június 09., 12.18 Válaszoljál rá!

Jánoska szinte ugyanazt mondja, remélem nem veszi melldöngetésnek, amit jó ideje magam is.

Egyébiránt a reform hozadéka a helyi testületek lezárultával lesz teljes.

Mellesleg várom a bloggazda választási elemzését, hiszem pénteken már az országos, hivatalos végeredményt is közzétették .

Hozzászólt: Jánoska / Szombat, 2008. június 07., 23.26 Válaszoljál rá!

Zimánd. Le a kalappal. Ők nem a politizálással indultak. Ők nem elméletekkel bástyázták körul magukat. Évekig "csak" kulturális programokkal foglalkoztak, és nagyon jól csinálták. Amikor már elég erősnek érezték magukat, akkor tértek a politika szinterére. Ehhez képest, az aradi ifjú gárda, csak egy dologra gondolt: mit nyerhetünk. Drága ifjú barátom, 1989 elött úgy néztem Cziszter Kálmánra, mint egy istenre. Ő, amikor nem volt üzlet magyarnak lenni, nemes magyarként tudott viselkedni. Na, őt rugták ki a rendszerváltók. Le lehet váltani mindenkit, de valyon megéri ? Az a reform, ha az elnök ügyvezető elnöke, alelnöke és kabinetfőnöke a jelölt. Attila, a nagy ifjúság mind az elnök embereiből állt össze. Attila, hát ez a reform ? És még így sem voltak képesek nyerni. Drága barátom, ha két ember azt mondja: részeg vagy, akkor menj haza és aludjál, még akkor is, ha nem ittál semmit. Köszönöm a türelmet.

Hozzászólt: Jánoska / Szombat, 2008. június 07., 15.56 Válaszoljál rá!

Kedves Attila, mi a hozadéka az általad nagy rendszerváltásnak tartott mozgolódásoknak ? Hol az a nagy fiatalítás ? Pénzes, Tóth, Sipos, Bölöni..... Mennyi ebből a fiatal ? Hány szavazatot hozott a nagytakarítás ? A mosdóvízzel együtt kidobtátok a gyereket is. Miért volt az RMDSZ négy éve eredményesebb mint most, pedig még meg sem volt reformálva ?! Az átlagéletkor, akkor, nem volt rosszabb mint most (lásd Horváth, lásd Búza). Csapat kell barátom és nem gittegyletek (lásd Zimándujfalú). Akkor legyünk nagy elméleti szakemberek, ha elötte megtanultuk a dolgokat hidegen elemezni.

Hozzászólt: válasz / Kedd, 2008. június 03., 22.10 Válaszoljál rá!

Az összesítés megvolt, lásd aradon.ro. Megvan a három hely, igaz az egyik a második leosztáskor jött össze. Ami a megyei tanácselnök-helyettest illeti, szerintem Tóth Csaba neve körvonalazódik.

Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2008. június 03., 13.05 Válaszoljál rá!

Mikor lesznek megyei végeredmények?

Hozzászólt: Murvai Miklós / Hétfõ, 2008. június 02., 15.17 Válaszoljál rá!

Nem hittem volna, hogy az első három eszmemegosztás stílusa, érdekfeszítő mondanivalója, pontossága és igényessége „felülírható” ezzel a negyedikkel. Felcsigázott állapotban várom a folytatást, amelyben az „érdekesebb tapasztalatok” megosztása után, a feszültséget levezetendő, tudomást szerezhetünk az „érdekes” tapasztalatokról is.
Addig is két kérdésem lenne a szerzőhöz:
1. A „BEJ”-ben elkövetett kimerítő munkája mellett maradt-e ideje a helyi sajtó böngészésére? - mert ha igen, akkor számomra teljesen érthetetlen a gyanútlan olvasókat félrevezető, - „kisebb volumenű(???) feljelentések,... amelyek gyakorlatilag szóra sem érdemesek” - adatközlő pontosításai.
2. Egy „kellemes és ugyanakkor felelősségteljes megtiszteltetés”-t megért „ellenőrnek”, ha másként nem, hát akkor, mint egyszerű szavazásra jogosult öntudatos polgárnak nem lett volna-e ildomos „szeszizálni” az illetékeseket az iskolában történt törvényszegések tényéről?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu