Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. április 11., 03.45

Elég volt!

2016. január 12., 18.00 Kedd / Temes

Elég volt! Nem hallgatok tovább. Majd egy hónapja húzódik a majd mi megmondjuk, mi a nők életfeladata című cirkusz. Tele az internet: kisebb-nagyobb, sőt magukat még nagyobbnak képzelők állnak ki egy-egy kijelentés mellett vagy ellen. Főleg férfiak. De még egy szövegben sem olvastam, mégis mi lenne a férfiak életfeladata. Pedig a dolog sokkal egyszerűbb szerintem: ha megvizsgáljuk a folklórműfajokat, de akár a görög–római mitológiát, azt látjuk, hogy férfi és nő egyenértékű, egyenjogú. Nagyon régen még tudták az emberek, hogy a világ csak akkor működhet jól, ha nő és férfi együtt, közösen tesz a jóért. Ezzel szemben egy ideje a férfiak valóban uralkodni akarnak a nők felett: a nő ne dolgozzon, maradjon otthon, szüljön sok-sok gyereket, legyen szófogadó, támogassa a férfit. Mivel ezt nem akarjuk pont így néhányan, nyilván feministák vagyunk, és a közösség, sőt a nemzet szétverői, bomlasztói.

A nő ne dolgozzon, a hétköznapokban azt jelenti, maradjon kiszolgáltatott, így a férfi nélkül alapvető szükségleteit sem tudja kielégíteni, illetve legyen a férfi szolgája: főzzön rá, mosson rá, nevelje gyerekeit. Ha kiderül róla, hogy okos, talpraesett, önálló, hát a kutyának sem kell. Ha egy nő szellemi partnere egy férfinek, akkor már nem is nő! A mindennapokban pedig azt tapasztaljuk, mióta a nők is válhatnak, megnőtt a csonkacsaládok száma. És valóban így van, mert egyre kevesebb nő tűri el, ha a férje alkoholista, gyakorta agresszív, a családi vagyont elszórja stb. Nézzünk szembe a tényekkel: ha egy családba beteg gyerek születik, a férfiak nagy része lelép vagy alkoholista lesz. Ha megnézzük a magyarországi intézményeket (iskolákat, egyetemeket, politikumot), a vezetők főleg férfiak. Ma már arra is vannak kutatásaink és kimutatásaink, hogy a kiskirálykodás, a korrupció főleg a férfiak műfaja. A főlegen van a hangsúly, nem jelenti azt, hogy a nők körében nincsenek ilyen jellegű normaszegések. Aztán a köztudatban még ma is felnézünk egy-egy agglegényre, de bezzeg azt a nőt, aki nem ment férjhez, kinézzük.

Az emberi kultúrát, viselkedést kutatóként azt látjuk, hogy azok a viccek, sértések, amelyek a nő–férfi alá- és fölérendeltségéből adódnak (pl. a nők nem tudnak parkolni) kompenzatórikus eljárások: azaz mivel a nők is képesek mindarra, amire a férfiak, ellenségként jelennek meg. Elsőre csak a viccekben, sértésekben – azaz szóbeli szinten, aztán tettekben is (pl. nagyon kevés a női vezető, politikus), legvégül a fizikai erő bevetésével – azaz molesztálásban, zaklatásban, tettlegességben. Látjuk a nyugat-európai példát: nőket támadtak meg szilveszterkor, hisz ők eleve fizikailag gyengébbek, tőlük bármit el lehet venni.

Szóval se politikus, se zenész, se pap, se pszichológus nem döntheti el, kinek mi a dolga a világban. Megismételhetetlen egyedekként élünk a Földön: génjeink, neveltetésünk, képességeink együttese révén leszünk azok, akik. Az a nő, aki abban látja élete értelmét, hogy férjhez megy, gyerekeket szül – így legyen boldog és a társadalom hasznára; az pedig, aki dolgozik, feltalál, vezet, irányít, politizál – emígy legyen boldog és a társadalom hasznára. A férfiakra ugyanez vonatkozik: ha irányítani akarnak és képesek is rá, hát legyen, ha pedig otthon akarnak maradni gyesen, akkor azt tegyék, mert a többi, főleg az, aki a teremtés koronájának vallja magát, csak egoista irigykedésre képes, és a másikat (legyen az nő vagy férfi) csak leigázni. A férfi és női princípium pedig nem testi megnyilvánulásokban érhető tetten és nem is közösségi szerepvállalásban, hanem gondolkodásmódban: az egyik így látja, a másik amúgy, de a valóság a kettő együttes szemléletét jelenti! Ehhez pedig okosnak kell lenni: de nagyon kevés férfi, és ugyanennyire kevés nő képes minderre.

(De azt még csak leírom, hogy a magyar fiatalokat nem drága kormányprogramokkal kellene hazaédesgetni külföldről, hanem egy kiegyensúlyozott – akár férfi-nő viszonylatban – életszemlélet modelljével, hiteles és igazságos viselkedésmóddal.)

Magyari Sára

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Jani / Vasárnap, 2016. január 17., 21.21 Válaszoljál rá!

Na majd Tivadar megmondja, ő tudja. S ha lehet, majd megszabja azt is, hogy egy nő mit írjon le, és mikor, és hova...

Hozzászólt: hazitroll / Péntek, 2016. január 15., 22.46 Válaszoljál rá!

Apropó hagyományos....Kedves Tivadar, ismeri azt a viccet amikor a végvári vitéz őrség közben Balassival beszélget a vár fokán? Egy igazi keresztény konzervetív történet. Szerintem tetszene. :-)))))

Hozzászólt: Emi / Péntek, 2016. január 15., 19.50 Válaszoljál rá!

Pontosan úgy van, ahogy leírta: GYAKORIBB, de a férfinek sem helytelen. De köszönöm a nyelvtan órát! :)

Hozzászólt: Tivadar / Péntek, 2016. január 15., 18.29 Válaszoljál rá!

Na ezért tart ott a mai oktatás, ahol, mert már egy tanárnak is meg kell magyarázni, hogy bár a férfi szó ma magas hangrendűnek látszik, de ez nem mindig volt így. A nyelvtörténet szerint a mély hangrendű változat a hagyományos, vagyis a -val, mert régebben az i hang több szóban mély hangrendű volt, és a toldalékok e szerint illeszkedtek a szótőhöz (további példák: nyíl – nyílás, bír – bíró), ezért sokkal gyakoribb, elfogadottabb is a férfinak a nyelvhasználatban. Már csak azért is, mert a szó a férfiú alakból rövidült férfivá. (Valószínűleg a szüfrazsettek, feministák és leszbikusok hatására. :-))

Hozzászólt: Emi / Csütörtök, 2016. január 14., 22.36 Válaszoljál rá!

Tisztelt Tivadar Úr! Az, hogy a szerző rossz magyartanár, kissé merész kijelentés. Először nézzen szembe a hangrendi illeszkedés fogalmával. A többi támadás a cikk ellen pedig védekezés lenne? Üdv. egy rossz (?) tanár

Hozzászólt: Emi / Csütörtök, 2016. január 14., 22.34 Válaszoljál rá!

Tisztelt Tivadar

Hozzászólt: hazitroll / Csütörtök, 2016. január 14., 20.14 Válaszoljál rá!

Kispolgári agyakat szerettem volna írni, de elgépeltem.

Hozzászólt: hazitroll / Csütörtök, 2016. január 14., 20.12 Válaszoljál rá!

Kedves Magyari Sára!

Köszönöm, hogy szabadidejéből cikkek megírására is szakít időt. Már az előző írásaihoz is gratulálni szerettem volna.
Hátha sikerül egy kis világosságot gyujtani a kisplgári agyakban...bár kétlem...

Tisztelettel,
Házitroll

Hozzászólt: Tivadar / Csütörtök, 2016. január 14., 11.28 Válaszoljál rá!

Ha hülyeség fájna, akkor a szerző nem írna le ilyeneket: \"Ezzel szemben egy ideje a férfiak valóban uralkodni akarnak a nők felett...\" Ha keresztény lenne, akkor nemcsak a görög-római mitológiára hivatkozna, hanem a Szentírásnak a férfi-női \"szereposztásra\" vonatkozó útmutatásaira is. Ha pedig jó magyartanár lenne, akkor nem írná le: \"egy férfinek\", mert ez helyesen: egy férfinak. Ha pedig a szerző nem lenne ennyire \"széllelbélelt\", akkor nem írna ilyeneket le: \"Ha egy nő szellemi partnere egy férfinek, akkor már nem is nő!\" Mert attól még nő nem vált férfivá, mert szellemi magasságokba tudott emelkedni, de ha nem tud szellemi partnere lenni egy férfinak,akkor legalább legyen nő! A nője.

Hozzászólt: Boros Endre / Szerda, 2016. január 13., 18.38 Válaszoljál rá!

Tisztelt Magyari S

Hozzászólt: FAZAKAS CSABA / Kedd, 2016. január 12., 23.04 Válaszoljál rá!

Gratula

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu