Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 07.53
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Elegen leszünk?

Írta: Pataki Zoltán
2021. október 04., 16.21 Hétfõ / Temes

Szegény embert az ág is húzza. Nem elég, hogy hónapok óta kormányválság van, a koronavírus-járvány negyedik hulláma is éppen most zúdult a nyakunkba. Ha most megbukik a kormány, a politikai válság és a járványgörbe egyszerre fog tetőzni október közepén.

Ez nem véletlen egybeesés: a politikusok nem mernek szigorúan fellépni a járvány terjedése ellen, attól való félelmükben, hogy megbuktatja őket a nép haragja. A nép, az istenadta nép pedig nem hisz a politikusoknak (az egészségügyi szakembereknek és a médiának sem), ezért juszt sem oltatja be magát, ha a politikusok ezt kérik tőlük. Az egészségügy az összeomlás szélén áll, de az emberek nem hisznek a vírusban, nem hisznek az orvosoknak, nem hisznek az oltásban, nem hisznek senkinek és semmiben. A vírus pedig röhög a markába, és milliárdszámra szaporodik, szélsebesen terjed, mert a káosz az ő malmára hajtja a vizet. És nem csak.

Hogyan juthattunk idáig? Az utóbbi időben állandósult politikai válság okaira most hadd ne térjek ki, tény az, hogy döntő módon hozzájárult a járvány elszabadulásához. De mégis mi lehet az oka annak, hogy Románia felnőtt lakosságának a kétharmada nem oltatta be magát koronavírus ellen? A külföldi elemzők szerint a volt kommunista országok lakossága már réges-régen elveszítette a bizalmát a hatalomban, ide értve az egészségügyi szakembereket is, ezért zsigerből elutasít minden felülről jövő kezdeményezést. Akkor is, ha az a javára válna. A jelenléti oktatás visszaállítását majdnem mindenki helyeselte, de úgy tűnik, hogy a vírus egyre jobban terjed a fiatalok között, az új fertőzöttek mintegy 20%-a kiskorú. Döntő módon befolyásolta a vírus robbanásszerű terjedését a járványügyi szabályok folyamatos változtatása. Ameddig csak a kis településeket kellett vesztegzár alá helyezni, még érvényben volt a járvány terjedését megakadályozni hivatott korlátozások egy része. Amikor a vírus elszabadult előbb Temesváron, majd Bukarestben is, akkor ahelyett, hogy szigorítottak volna, lazítottak a korlátozásokon a hatóságok.

A beoltottság tekintetében Bulgária és Románia áll a legrosszabbul az egész Európai Unióban, de a többi balkáni és középkelet-európai ország sem jeleskedik ebben a tekintetben. A közösségi oldalakon terjesztett álhíreknek és a szomszéd néni hírügynökségnek is megvan a maga szerepe az oltási kampány sikertelenségében. Ahogy megteltek a kórházak COVID osztályai betegekkel, egyre többen kezdték beoltatni magukat koronavírus ellen, de a beoltottak aránya még így is túlságosan alacsony. 

Mindez együttesen oda vezetett, hogy egészségügyünk az összeomlás előtt áll (napok, órák kérdése), a COVID-osztályok megteltek, ha pedig intenzív ellátásra szoruló súlyos esetről van szó, talán még néhány kórházi ágy szabad az egész országban.

Miközben a politikusok a hatalmukat mentenék, nem csak a járvány, hanem az energiaárak is elszabadultak, a tél pedig hidegebbnek ígérkezik, mint az utóbbi években valaha. A jelenlegi kormány megérdemelné, hogy megbukjon, de ha előrehozott választások lesznek ebben a kaotikus helyzetben, annak katasztrofális következményei lehetnek. A zavarosban a szélsőséges politikai erők szeretnek halászni. Az energiaárakat csak egy erélyes kormányzás fékezhetné meg, de hol vannak azok a rátermett politikusok, akik erre képesek lennének? A járvány az egyetlen a három rossz közül, amit felelős magatartással mi magunk is befolyásolhatunk, ha még az utolsó órában beoltatjuk magunkat. Olyan ez, mint a jó ügyre leadott voks: ha elegen leszünk, akkor legyűrjük a bajt, ha nem, akkor ő gyűr le bennünket.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu