Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. február 23., 17.13

Életminőség

Írta: Balta János
2008. március 03., 12.00 Hétfõ
Ismerőseinket, rokonainkat, barátainkat, vagyis az átlagembert gyakran halljuk panaszkodni az egyre dráguló életre. A folyamatosan dagadó üzemanyagárak maguk után vonják a villanyáram, az ivóvíz, vagyis minden termék fogyasztói árának az emelkedését. Mindez viszont fordítottan arányos az életminőségünk alakulásával. Az ember szinte már nem mer szóba állni senkivel, mivel attól tart, a “hogy vagy” után az reá zúdítja panaszáradatát.


Sokáig hasonlóképpen volt ez egyik jó ismerősömmel is, aki korán nyugdíjba kényszerült, még mielőtt kisebbik fia befejezte volna az egyetemet. Hosszú évekig a sertésnevelés hasznából fedezték a gyermekek továbbtanulását, ezért az udvarukon állandó jelleggel 5-10 röfögő négylábút tartottak, illetve értékesítettek több-kevesebb haszonnal. A férfi félnapokon keresztül “hegedálta” a széles körből összegyűjtött hulladékfát az üstben főzött mosléknak. Közben állandó jelleggel a magas bentlakói árakra, a méregdrága életre panaszkodott.

Mivel a közelmúltban egyik barátom felkért, ha tudok valakit, aki a lakásáról elszállítana néhány korhadófélben lévő gerendát, oszlopot, szívesen odaadná, csak szabaduljon a lomoktól, azonnal a sertéstenyésztő, fával tüzelő ismerős jutott az eszembe. Amint felkerestem, a szokásos foglalatosság közben találtam, csakhogy a kecskelábon nyugvó gerendát immár nem kézi-, hanem motorfűrésszel vágta, akkurátusan.

Amint előadtam jövetelem célját, megütközve, szinte sértődötten nézett rám, majd szemöldökeit felvonva förmedt rám: Még hogy én disznót neveljek?

De hát, ne beszélj, hiszen mindig is neveltél sertést, mert ugye a kis nyugdíjad, meg aztán a gyerekek taníttatása… – Csakhogy azóta a kisebbik gyerek is befejezte az egyetemet, nekünk viszont javult az életminőségünk. Hát nem láttad a kapu előtt álló 25 éves sárga Daciám mellett a vadonatúj Logant? A francot a büdös disznókba, soha az életben nem akarom az udvaromon sem látni, sem szagolni őket. Talán azt hiszed, hogy nekik vágom a fát? Nem, barátom, motorfűrésszel passzióból vágom, meg aztán, hogy végre eltüntessem a portámról a limlomokat. Én már nem vagyok rákényszerülve semmiféle alantas foglalatosságra: 80 ezer euróért eladtuk az elhunyt anyósom házát. Az asszonnyal közösen elhatároztuk: ezután élvezni akarjuk ezt a nyavalyás életet, amíg van. Megtehetjük, mivel számításaink szerint, a pénzünk akkor is eltart még húsz évig, ha minden hónapban a nyugdíjunk kétszeresét költjük.

Lám, milyen egyszerűen megy. Nem kell hozzá más, csak egy elhunyt, gazdag anyós. Meg aztán, a pozitív hozzáállás sem árt, mivel náluk pénzesebb embereknek sem emelkedik az életminőségük, mivel a meglévő pénzüknél is többért gürcölnek tovább.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu