Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 06.36
Pro urbe Puskel Péterrel

Előre- vagy visszalépés

Írta: Puskel Péter
2008. február 26., 13.00 Kedd
Nem sok aradi volt kíváncsi arra, hogyan is szeretné megoldani az önkormányzat a történelmi belváros értékes épületeinek rehabilitációját. A Hist urban projekt első nyilvános jelentkezésén a valamilyen formában érintett szakembereken és a médián kívül talán ha tíz ember lézengett a teremben.


Nagyon hiányzott a másik fél, a szóban forgó 50 épületet képviselő tulajdonosok csapata, hiszen hathatós közreműködésük, anyagi áldozatvállalásuk nélkül a legszebb tervek is dugába dőlnek. A belvárosi háztulajdonosok pedig (szinte minden érintett épület már visszakerült az egykori tulajdonosokhoz vagy örököseikhez) vagy távolmaradásukkal tüntettek, vagy egyszerűen nem szereztek tudomást arról, ami megoldást kínál dilemmájukra.

Ha az első feltevés igaz, akkor tapodtat se haladunk előre, mert  önerőből se az önkormányzat, se a tulajdonos nem fogja tudni finanszírozni az épületek eredeti állapotának visszaállítását célzó munkálatokat. És menthetlen patthelyzet alakul ki. Ha a második feltevés igaz, akkor arra kell gondolnunk, hogy a polgármesteri hivatal a nyilvános vitát csak a projekt megkövetelte formalitásnak és nem a megoldáshoz közelebb vivő útnak látja.

Teljesen hiányoztak a megbeszélésről a kivitelező “partnerek” is, a képzőművészek, holott az ő közreműködésükre is szükség van. Nem is szólva arról, hogy e nagylélegzetű és nagy horderejű tervben számukra a Delta galéria előtti járdán egyfajta szabadtéri kiállító platóra is gondolt a tervező.

Ebben a rovatban már volt szó a gyermekkórház előtti tér közlekedési káoszáról, amelyet a jelzőlámpák leállítása okozott. Bő két hónapja nem villognak a lámpák a hét utca forgalmának a levezetésére kialakított “septagonon.” Az egyik román újságban nyilatkozott erről a városi közlekedési rendészet vezetője, aki szerint a jelzőlámpák akadályozták a forgalom folyamatosságát (??),  dugókat okoztak. Ezért állították le a működésüket és nincs is szükség rájuk, csak a körforgalom szabályait kell betartani és minden simán megy.  Sőt kifejtette, hogy a város még más, forgalmas pontján is leállítják majd a szemaforokat.

Fura kijelentés egy közlekedési szakembertől a 21. században. Szóval az aradi közelekedési káoszra, a szinte elviselhetetlen dugókra gyógyírként hat a tekintélyes anyagi ráfordítással  megépített jelzőlámpák leállítása. Hol volt ez a kiváló szakértő akkor, amikor a lámpákat felszerelték, miért nem hallatta a szavát?
Eszembe jutnak egykori szerkesztőm szavai, aki egy-egy sántító mondatszerkesztésnél vagy logikai bukfencnél azt mondta, hogy “ha ezt egy kiskutyának beadnád, megveszne tőle.”

Pedig aligha kételkedik benne valaki: ha nem születik záros határidőn belül épkézláb megoldás, ha nem föld alatti vagy emeletes garázsok telepítésében gondolkodik az önkormányzat, hanem meglévő létesítmények lebontásában, szüneteltetésében vagy adminisztratív intézkedésekben, rövidesen elképzelhetetlen közlekedési zűrzavar fog kialakulni a városban.

Manapság az épített örökség átmentése mellett aligha van ennél sürgetőbb feladat.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Aradi / Szerda, 2008. február 27., 11.34 Válaszoljál rá!

"A Hist urban projekt első nyilvános jelentkezésén a valamilyen formában érintett szakembereken és a médián kívül talán ha tíz ember lézengett a teremben"
Kerdes, amire talan valaszolnak az aradi tv-sek, a harom studio munkakozossege: miert nem kozvetitenek a helyszinrol ? A perces rovidhirek nem mozgositanak. Maganszemelyek 30 perces musorokat fizetnek a tv tarsasagoknak, a varos vezetoinek nem erdeke, hogy az aradi polgarok tobbet tudjanak meg errol a temarol? Pont erre nincs penzalap ? Biztos sokkal tobb hozzaszolas erkezne az epiteszek, epulettulajdonosok es masok reszerol.

Hozzászólt: Dr.Perneki-Simonsits István / Kedd, 2008. február 26., 18.19 Válaszoljál rá!

Péter,gratulálok a lap uj olvashatoságához,végre mindent át tudunk nézni.Üdvözlettel István

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu