Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. január 18., 19.30

Euro-Brezsnyev

Írta: Chirmiciu András
2021. október 25., 11.36 Hétfõ / Hunyad

Lengyelországot vették célkeresztbe a múlt héten a brüsszeli balliberálisok, miután a lengyel Alkotmánybíróság október elején úgy döntött, hogy a lengyel alkotmány elsőbbséget élvez az EU-s joggal szemben, s az uniós intézmények jogköre, beleértve a luxemburgi székhelyű EU-s Bíróságot csak azokra a területekre terjed ki, melyekről Lengyelország lemondott az unió javára.

A múlt heti „parlamenti vita” hangulata már-már az 1937–38-as nagy szovjet koncepciós perekre emlékeztetett, a nyugati balliberálisok ellentmondást nem tűrően nehéztüzérséggel támadták Lengyelországot, mert semmiképpen sem akarja elfogadni a balliberálisok egyedüli üdvözítő világképét.

Most a lengyeleket támadták, máskor a magyarokat, ugyanolyan megfontolásból. „Az európai főméltóságok megint a fejünk felett, rólunk, de nélkülünk kívánnak dönteni. Európaivá, érzékennyé és liberálissá vernek bennünket, ha beledöglünk is. Brüsszel ma úgy beszél, és úgy viselkedik velünk és a lengyelekkel, mint az ellenségekkel szokás. Déjà vu-érzésünk van, a Brezsnyev-doktrína levegője járja át Európát”, fogalmazott ünnepi beszédében Orbán Viktor október 23-án.

Aligha téved a magyar kormányfő, Brüsszel ideológiai bunkósbotként használja a jogállamiságot és az európai értékeket a renitens kelet-európai országok (mindenekelőtt Lengyelország és Magyarország, kisebb mértékben Csehország és Szlovénia) megleckéztetésére. Közös európai értékek alatt a nyugati balliberális elit ugyanis nem a hagyományos értékeket (család, demokrácia, felelősség, egyéni szabadságjogok, nemzeti identitás és mindenekelőtt keresztény kulturális-történelmi hagyományok) érti, hanem saját szélsőséges ideológiai eszméit: multikulturalizmus, korlátlan bevándorlás, politikai korrektség, a hagyományos értékek lerombolása, s mindenekelőtt zsigeri kereszténységgyűlölet. Az unió alapító honatyái, a gyakorló keresztény Robert Schumann, Alcide de Gasperi, Jean Monet, Konrad Adenauer, Charles de Gaulle stb. alighanem forognak a sírjukban.

A nyugati politikát és szemléletet uraló balliberálisok számára saját ideológiájuk fölülír mindent, beleértve a tagországok szuverenitását. A jogállamiságot is eszerint értelmezik. Akárcsak a szovjet elvtársak, nem hiába említette Orbán Viktor a Brezsnyev-doktrínát.

1968-ban Leonyid Ilics Brezsnyev szovjet pártfőtitkár döntése nyomán a vörös hadsereg lerohanta Csehszlovákiát. Hivatalosan nem volt katonai megszállás, hanem „testvéri segítség” a szocializmus „vívmányai” megmentésére. Ha a szocialistaellenes erők egyes szocialista országokat a kapitalizmus „karmaiba” kényszerítenek, az nemcsak az adott szocialista ország belső problémája, hanem az egész szocialista táboré – így fogalmazta meg a Szovjetunió akkori legfelsőbb vezetője a „Brezsnyev-doktrína” néven ismertté vált moszkvai külpolitikai alaptételt. Melynek alapjait még Sztálin fogalmazta meg 1945-ben, amikor leszögezte, hogy a vörös hadsereg által megszállt (hivatalos szlogenben: felszabadított) országok társadalmi-politikai berendezkedésének a szovjet mintát kell követnie.

Ennek alapján rohanta le a vörös hadsereg Magyarországot 1956-ban és Csehszlovákiát 1968-ban. Utóbbit annak ellenére, hogy a prágai tavasz reform-kommunista vezetői nem győzték hangsúlyozni a szovjet elvtársaknak, hogy ők nem a szocializmus felszámolását célozzák, hanem annak megreformálását, jobbá tételét. Brezsnyev elvtárs azonban nem fogadta el, ideológiai kérdésekben Moszkváé az utolsó szó, kizárólag a szovjet vezetés dönti el, hogy mi a szocializmus helyes értelmezése.

A Brezsnyev-doktrínát a saját bőrükön megtapasztaló magyarok, csehek és szlovákok, illetve a velük egy csónakban evező lengyelek manapság is érzékenyek a nemzeti szuverenitás ideológiai okokból való korlátozására. Főleg, hogy a nyugati balliberális úthenger hasonló álláspontra helyezkedik: az ideológiai értékeket a tagország nemzeti érdekei fölé helyezik, s kizárólag ők maguk dönthetik el, hogy mi a helyes ideológia. Ennek érdekében túszul ejtették a mentőcsomagot, és megsértették az állam- és kormányfők júliusi megállapodását. Mit sem törődve azzal, hogy a társadalmak ideológiai átrajzolása (genderpropaganda), vagy lakosságuk kicserélése (muszlim és színes bőrű tömegek betelepítése) semmilyen EU-s szerződésben sem szerepel. Annak idején a szovjet elvtársak nem győzték hangsúlyozni, hogy katonai beavatkozásukat az imperialista cselszövések céljává vált magyar, cseh, szlovák stb. dolgozó tömegekért való aggodalom váltotta ki, „természetesen” az érintettek megkérdezése nélkül. Brüsszelben a balliberális áramlat manapság az ugyebár „üldözött” lengyelországi és magyarországi szexuális kisebbségekért és illegális migránsokért aggódik.

Még szerencse, hogy van egy jelentős különbség: nem létezik közös EU-s hadsereg, melyet a nyugati balliberálisok bevethetnének a renitens keletiek ellen, ahogyan Brezsnyev elvtárs tette.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu