Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2022. január 23., 11.05

Európai jobboldal

Írta: Chirmiciu András
2021. július 05., 16.06 Hétfõ / Hunyad

Közös nyilatkozatban állt ki múlt pénteken az EU eszméje mellett tíz uniós tagország jobboldali pártja, köztük a magyar Fidesz és a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) kormánypártok. A jobboldali alakulatok határozottan elutasítják az európai szuperállamot.

A tíz fővárosban egy időben aláírt dokumentumot az Európa jövőjéről szóló éves konferencia részeként fogadták el, és támogatás nyújt mindazok számára, akik meg akarják őrizni a valós európai értékeket, a történelmi hagyományokat, a nemzeteket, és az EU jövőjét ezek együttműködésében képzelik. Amolyan jobboldali stratégia a balliberális nyomulás megállítására. Vagy ahogy Jaroslaw Kaczynski PiS-elnök fogalmazott, „feltételezhető, hogy Brüsszelben olyan folyamatok elmélyítéséről van szó, amelyek nem az EU fejlesztését szolgálják, hanem mély, tartós válságot idéznek elő, olyan jelenségekről, melyeknek semmi közük az alapító atyák elgondolásához és a közösség első éveinek gyakorlatához, egy szuperállamhoz, centralizációhoz, kulturális forradalomhoz vezetnek, melynek célja az eddigi társadalmi struktúrák lerombolása”.

Hasonlóan vélekedik Orbán Viktor miniszterelnök is, aki arra figyelmeztetett, hogy Brüsszelben a balliberálisok birodalmi jellegű EU-t céloznak, egy európai szuperállamot építenek, mindenekelőtt az uniós alapszerződések újraértelmezése révén, noha senki sem hatalmazta fel őket erre.

Az utóbbi években-évtizedekben a balliberálisok eltérítették az EU-t – ahogy a terroristák eltérítik a repülőgépeket –, és eszközként használják fel saját céljaik eléréséhez, közös európai értékként beállítva saját ideológiai rögeszméiket. Holott Európa bevándorlás általi iszlamizálása, az azonos nemű párok „házassága” és „örökbefogadási joga”, a kiskorúaknak szóló homoszexuális propaganda (hivatalos megfogalmazás szerint: érzékenyítés), vagy az abortuszhoz való korlátlan „jog” távolról sem közös európai értékek, bármennyire is igyekeznek annak beállítani és a többiekre ráerőltetni a balliberálisok. Jobboldali alapító honatyái elképzelése szerint az Európai Unió az európai nemzetek összefogásáról, a történelmi ellentéteken való felülkerekedésről és gazdasági együttműködéséről szól(t). 

Sajnos az EU-t létrehozó hagyományos jobboldali pártok tömörülése, az Európai Néppárt (EPP) már nem képes, vagy nem hajlandó felkarolni dicső elődjeik örökségét, behódolt a Nyugaton szinte mindenható balliberális véleményterrornak, kórós megfelelési kényszerből úgy táncol, ahogy a balliberálisok fütyülnek, mintegy tökéletesen megtestesítve Lenin „hasznos idiótáit”. Holott saját meghatározása szerint az EPP „azoknak a jobbközép politikai szervezeteknek a családja, melynek gyökerei mélyen visszanyúlnak az európai kontinens történelmébe és civilizációjába, ugyanakkor már a kezdetekben úttörő szerepet játszottak az európai projektekben”. Ennek ellenére Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök szerint az EPP „a polgári közép pártja és nem jobboldali párt”. Tehát a néppárt ideológiát és értékrendet váltott: már nem jobboldali, nem is jobbközép, hanem a (polgári) közép pártja! Sajnos Konrad Adenauer, Robert Schumann, vagy Alcide de Gasperi nagy múltú EPP-je annyira balra tolódott az utóbbi években, hogy már irtózik a jobboldali jelzőtől. Mert hát ugyebár a baloldalnak csak közepe, a jobboldalnak viszont csak széle lehet, legalábbis a nyugati balliberálisok szerint. Nem azt bélyegzik meg szélsőségesnek, aki korlátlanul zúdítja Európára a muszlimok és a színes bőrűek tömegeit, hanem azt, aki ellenzi ezt!

Manapság Európa hagyományos alapértékeinek megőrzésére már csak az EPP-n kívül (attól jobbra) vállalkoznak, ahogy a pénteki kezdeményezés is mutatja. Konrad Adenauer elképzelése – miszerint „csakis a kereszténységből született európai civilizáció értékeihez való visszafordulással lehet ismét elérni az európai élet egységét és békéjét” – már nem szalonképes saját pártjában, s Robert Schumanné – „Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz” – sem. Manapság a már csak papíron jobboldali fősodor nem saját dicső elődjeihez igazodik, hanem azokhoz a baloldaliakhoz, akiknek elődjei Adenauer, Schumann és de Gasperi idején a Kelet-Európát terrorizáló, világuralomra törő moszkvai központú másféle uniót tekintették példaképnek!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: hollai / Hétfõ, 2021. július 12., 15.50 Válaszoljál rá!

Nagyon jó írás, a lényeget magyarázza.
Hasonlóra készülök én is, de más megközelitésban.
Bravó
Ottó bácsi

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu