Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. február 24., 04.49
Doru Bușcu

Fasza kis kormány

2020. február 09., 18.52 Vasárnap

(Az eredeti románban: Guvernul Puli. A pula főnév egyéb nyelvekben, pl. a magyarban, délszlávban, botswanaiban inkább toponímiákból ismerős, de a románban a péniszt nevezik így. A pulii szóalak a hímvessző genitivuszát jelzi – a szerző eljátszik ezzel az áthallással, miközben a Puli kormányról beszélve úgy tesz, mintha a puliról mint kutyafajtáról volna szó.)

 

Dorin Cocoș keze, mely lapátoláshoz, pénzszámláláshoz szokott, játékból Orban torkát szorongatja. Ludovic fuldoklik, de röhög, ahogy a szalonbohócok szoktak, ha a kutyaszorítóból szabadulni akarnak. Jobbról Elena Udrea – az egykori Navrom-főnök szabványai szerint dekoltálva – szánakozva nézi, és vigyorog a kamerának.

Az eseményre Băsescu első főpolgármestersége idején került sor. Orban akkor polgármester-helyettes és éppen a nagyhatalmú Cocoș család lábához dörgölőzik. Ő az a lesipuskás hintáslegény, aki a kedvező alkalomra vár, és mekegve tűri, hogy az uraságok  megrugdossák, csak hogy kedvükben járjon, és bent maradhasson a szobában, amikor szóba kerülnek a zsíros állások és kiosztásra a borravalók. Hangszere nem látszik, de világos, hogy Ludovic magával hozta azt is, mint az alkalomra leső muzsikusok szokták.

Románia miniszterelnöke e megalázó múlt terhét cipeli magával, melyből zsíros kis hasznokat fölözött le – hiszen az Udrea–Cocoș korszakbeli kapcsolatok osztaléka volt, hogy közlekedési minisztert faragtak belőle. És a politikai képességek e vagyonleltára kapcsán feltevődik a kérdés: vajon mennyivel ér többet Sică Mandolina legutóbbi három miniszterelnökünk közbizonyítást nyert ostobaságánál? Mi itt a kontrasztanyag? A hozzáértés? A jellem? A zsarolhatóság? 

 

Az Orban-kormány Johannis elnök rögeszmés kívánságára került hatalomra, megtámogatva némely képviselők dossziéja és némely tisztek telefonhívásai által. Ez a kritikus tömeggé való mennyiségi halmozódás végül minőségi ugrásba ment át, mégpedig, úgy látszik, a semmibe. Az Orban-kormány lezárta az optimista prognózisokat mind a gazdasági növekedés, mind a deficit tekintetében. Megnyitotta az utat a lej elértéktelenedése és a súlyos kamatok felé, mivel Cîțu miniszter azzal a fékeveszett elszántsággal veszi fel a kölcsönöket, mint amilyennel annak idején Giovani Becali, ha a kaszinóban vesztésre állt. Bode miniszter a Közlekedésügyből 17 órás forgalmat ígér a Prahova völgyén keresztül és máris a traumatikus jövőbe tolja ki az autósztráda átadásának határidejét. A munkaügyi miniszter itt-a-piros-hol-a-piros-t játszik a nyugdíjasokkal és a halhatatlanság ígéretét húzza el az orruk előtt, mellyel elszuszoghatnak hetvenéves korukig, mire megérhetik majd az első nyugdíjukat. Majdnem minden miniszter – úgy tűnik – egybehangolta ostobaságát, s mindenik saját képességei szerint követi el a saját baklövéseit. Az Orban-kormányzat fő erősségei: amatőrködés, urambátyámkodás, hebrencskedés. Úgyhogy adódik a kérdés: ugyan miért is kellett elzavarni a PSD-t, hiszen mindezt ők is tudták nyújtani? 

 

Politikailag persze mindez jogos. A PNL-nek joga, lehetősége és szabadsága van arra, hogy éljen a hatalmával, de mint látható, nincs meg hozzá sem a környülállás, sem az akarat, sem pedig az ész, hogy jobban kormányozzon. 

 

Ennek az egész elnökválasztás utáni hercehurcának nincs semmi országos célja. Nincs kormányzati terv, nincs fejlesztési elképzelés, valami új látomás a közjóról, végül is nincs itt semmi hihető és felmutatható kép a fejlődésről az Orban-kormányzat birtokában. Mert azt, hogy menjetek el ti, hogy mi jöhessünk, ami a valóságban történt, egy lakatlan országban is le lehetett volna bonyolítani. 

 

Érdekel valakit az impotenciának ilyen ostoba őszintesége? Megnyugtat valakit is ez a vállvonogatás és az ilyesféle nyilatkozat, hogy „Rosszul állunk de nem tehetünk semmit, mások loptak”? Az emberek megoldást akarnak, számokat és határidőket, érvényes szerződéseket és megkezdett munkálatokat, azt akarják, hogy a dolgok a jelenben történjenek. Ezt várják az emberek tőled akkor, amikor elhajtod a PSD-seket és liberálisokat hozol helyettük.

 

De ez a várakozás a végtelenbe nyúlik. Ludovic Orban áll az élén ennek a nemzeti helyben topogásnak, annak gyökerénél pedig a harácsolhatnék, hozzánemértés és szolgalelkűség. Az, aki ott röhögött, mint egy pojáca, Cocoș nagylelkű fojtogatásában, most egy országot vezet. Ma egy másik szorításban röhög, de a torka hozzászokott, hogy úgy idomuljon a szorító kézhez, hogy az az éneklésben ne zavarhassa.

 

Mindezek miatt a népszerű európaiak elkezdték őt a „jó Orban” névvel illetni, hogy megkülönböztessék Magyarország „rossz Orbán”- jától. Csakhogy senki sem végezte el komolyan az összehasonlítást. Orbán Viktor érett és erőteljes vezető, világos és egységes elképzelésekkel, bátor, jó beszédű, karizmatikus, Oxfordban iskolázott ember. Szuverenista, tekintélyelvű, sőt, kissé diktátor, de képes bármikor megvédeni az álláspontját, és mer komoly állami és személyes kockázatokat is vállalni. Négy ciklusban volt Magyarország miniszterelnöke, összesen 14 éven át, mégpedig demokratikus választások nyomán. Lojális és tapasztalt, komoly szaktudással bíró munkatársakat toborzott maga köré és a magyar gazdaságból olyan gépkocsit csináltak, amely biztosan halad előre Kelet-Európa legjobb közlekedési infrastruktúráján, az utastérben minden magyarral.

 

A „jó Orban” kormánya egy olyan kutya, amelyik Cotroceni szekere után kötve baktat a semmibe vezető úton. Hajlamos a törleszkedésre és csakis ebben a kutyatulajdonságban hasonlítható a magyar ebfajták erényeihez. Nem az őrző-, vadász- és harcikutyáikhoz – mint a Vizsla, a Komondor vagy a Kuvasz – hanem a simulékonyabbakhoz. Nevezhetnénk a Puli kormánynak.

 

Fordította Szőcs Géza 

 

Az itt olvasható jegyzet a bukaresti Cațavencii c. szatirikus politikai folyóirat 2020. február 5-i számában jelent meg.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu