Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2022. október 05., 01.35

Fegyverek és elszántság

Írta: Chirmiciu András
2022. augusztus 16., 16.27 Kedd / Hunyad

Tavaly ilyenkor kártyavárként omlott össze az amerikaiak műve Afganisztánban. A tálibok kevesebb, mint tíz nap alatt hódították meg az egész országot az amerikai haderők kivonulása után, az USA által 20 éven keresztül pátyolgatott afgán rendszer úgy olvadt el, mint jégkocka a forró serpenyőben.

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html

Villámháború a javából, zseniális katonai hadműveletek, tökéletes előkészítés – alighanem ilyenekre gondolna az ember a tálibok váratlanul gyors sikere alapján. Holott szó sem volt ilyesmiről, a fegyveres összecsapások minimálisak voltak, a tálibok jóformán harc nélkül hódították meg Afganisztánt. Jelentős létszám-főlényük és még jelentősebb felszereltségi fölényük ellenére az amerikaiak révén kiképzett afgán kormányerők egyszerűen nem voltak hajlandók harcolni, tálcán adták át az országot, vagy egyenesen átálltak a tálibokhoz! Senki sem számított erre, a tavalyi események meglepetésként – inkább sokként – érték az USA-t, NATO-t, sőt, még magukat a tálibokat is, ők sem reménykedtek ilyen könnyű sikerben.

Húsz év alatt az USA mintegy kétszázmilliárd (!) dollárt költött az afgán hadsereg felállítására, kiképzésére, felfegyverzésére és működtetésére. A szinte kizárólag amerikai forrásokból fenntartott (beleértve a személyzet fizetése is) afgán kormányhadsereg mintegy 300 000-es állománnyal, meglehetősen korszerű fegyverekkel és légierővel rendelkezett, miközben a szakképzetlen, primitív tálib harcosok számát 60-75 ezerre becsülték, csupán egyszerű géppuskákkal harcoltak, légerejük pedig egyáltalán nem volt.

Ukrajna ehhez képest hősiesen küzd lassan fél éve az összehasonlíthatatlanul erősebb orosz hadsereg ellen. Ukrajna is kap amerikai – illetve brit, lengyel és török – fegyvereket, titkosszolgálati információkat, hadvezetési tanácsokat, gazdasági és egyéb támogatást, de nem annyit, amennyit az afgán hadsereg kapott 20 év alatt. Obama ugyanis nem volt hajlandó fegyvereket adni Kijevnek az első, 2014-es orosz agresszió idején. Trump változtatott ezen 2018-ban. Az amerikai harci eszközök zöme azonban az utóbbi fél évben, a második orosz agresszió után érkezett. Ukrajna hadserege mégis elszántan küzd a nagyobb létszámú, jobban felszerelt, hadi tengerészettel, számos típusú rakétákkal, légierővel és jóformán mindenféle fegyvernemmel felszerelt orosz hadsereg ellen!

A nagy különbség az elszántság, a küzdés akarata. Nélküle a korszerű amerikai fegyverek, titkosszolgálati információk, gazdasági és politikai támogatás nem sokat érnek. Elszántságot viszont nem lehet pénzért vásárolni, az kizárólag belső elhatározásból jöhet, ezt éppen az afgán és azukrán példák bizonyítják. Amikor volt bennük elszántság, az afgánok keményen harcoltak, ezt a szovjetek saját bőrükön tapasztalták meg 1979 és 1989 között. 2014-ben Oroszország „zöld emberkéi” viszont jóformán lövés nélkül foglalták el a Krím-félszigetet, az ott állomásozó ukrán haderők egyszerűen nem voltak hajlandók harcolni, vagy egyenesen átálltak az oroszokhoz. Tavaly és idén azonban fordult a kocka, az egykori afgán hadsereg katonái közül sokan Európába igyekeztek „szegény menekültként”. Február óta viszont az EU-ból több mint 60 000 ukrán tért haza önkéntesen, feladva személyes biztonságát, viszonylagos jólétét és békés egzisztenciáját, életét veszélyeztetve, hogy fegyverrel védje hazáját az orosz agresszorral szemben!

A tavaly augusztusi afganisztáni történések roppant keserű meglepetést okoztak Washingtonban, de végül Moszkvában fáztak rá. Putyin ugyanis arra számított, hogy Ukrajna könnyű préda lesz, az ukrán hadsereg ugyanúgy pillanatok alatt kártyavárként omlik össze, mint tavaly az afgán hadsereg, vagy a Krímben állomásozó ukrán erők 2014-ben. Sőt, eleinte Washingtonban is hasonlóra számítottak, amikor a kimenekítést ajánlották Zelenszkij elnöknek. Utóbbi viszont határozottan elutasította az amerikaiak ajánlatát, inkább fegyvereket kért az ellenálláshoz. Az ukránok elszánt harci akaratára nemigen számítottak, sem Moszkvában, sem Washingtonban. Holott éppen az bizonyult döntőnek, legalábbis eddig.

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu