Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. január 27., 23.49

Félelem, terror és valóság

2019. augusztus 02., 04.00 Péntek
A frankfurti véres tragédia után a németek többsége – szelíd kifejezéssel – dühösen felszisszent. A legnagyobb döbbenet és gyászos hangulat a rémes tett színhelyén, Frankfurtban nehezedett a város lakóira, de az egész országban felkavarta a kedélyeket. Bűnbakot keresni ilyenkor, vagy bírálni a közbiztonságot teljesen értelmetlen, egy ilyen támadás ellen nincs védekezés, nincs megfelelő biztonsági intézkedés.

Persze ilyenkor a pszichiáterek és bűnügyi szakértők tucatjai tartanak előadásokat, és analizálják, „megmagyarázzák” a helyzetet. Butaság, és felesleges minden magyarázkodás, mert ilyesmi mindig volt, és sajnos mindig lesz. Az emberi természet, rossz, kiszámíthatatlan, rejtélyes cselekedetei közé tartozik, hogy egyik pillanatról a másikra még a legszelídebb emberi lény is gyilkossá válhat. Erre számtalan példa van, háborúk, diktatúrák, forradalmak idején, de békében is, erőszakos betörés, személyi támadás alkalmával. A lélekbúvárok ilyenkor lelki rövidzárlatról beszélnek, ami egy váratlan gondolkodási zavar, és ilyenkor, akár csak egy pillanatra, negatív indulatok veszik át magatartásunk vezérlését. Legegyszerűbb példa erre, mikor a jóindulatú, szelíd lelkületű apa egy butaságért óriási pofont ad gyermekének. A megmagyarázhatatlan gyermekgyilkosságok és öngyilkosságok is ide tartoznak, de a fegyverek hazájában, az Egyesült Államokban se szeri, se száma a fiatal ámokfutóknak, akik indokolatlanul lövöldöznek és gyilkolják embertársaikat. Mondhatni, zavaros, bolond világban élünk!
A németek elrendezik az ügyet, nyomoznak, bizonyítanak és magyaráznak, aztán a tettes kap egy jó pár évet, elfelejtik. A negyvenéves, Eritreából származó férfit Svájcban elmebetegként kezelték, egy késelés miatt a letartóztatás elől menekült Németországba. Hazája világunk egyik legszegényebb országa, ahol az emberi jogokkal is bőven akadnak problémák, de ezek a tények egész Afrikára jellemzőek.
A németeknél, érdekes módon, nő egy általános félelem-
érzet. Ez azért furcsa, mert a német statisztika szerint az országban már évek óta jelentősen csökkent a bűnözés, a lakosság biztonságérzete viszont napról napra romlik. Ennek a logikája abban rejlik, hogy a „tradicionális”, napirendi bűnözés a nagyvárosok bizonyos területére szorítkozik, az utóbbi években viszont megnőtt az import-terror és a kiszámíthatatlan utcai erőszak, mely bárhol előbukkanhat.
A mai hangulatban a szélsőjobboldal bosszújától éppen annyira félnek a németek, mint az iszlám terrorizmustól, ezért intik a hatóságok nyugalomra a német lakosságot. Remélhetőleg győz a józan ész.
Hosszú távon azonban csak egy megoldás marad; rendezni kell a világ mai igazságtalan helyzetét. A gyűlölet a mi keresztény civilizációnkkal szemben csak akkor fog csökkenni, ha a javak elosztását végre komolyan vesszük, és azokra is gondolunk, akik hozzánk képest mérhetetlen nyomorban élnek. Azok a menekültek, akik akár önszántukból, akár felbujtás és rábeszélés után ide kerülnek, látják az óriási életszínvonal-különbséget a két (vagy több) civilizáció között, és ez lázadókká teszi őket. A konfliktusforrás nemcsak a szegénység és gazdagság közötti különbségben rejlik, hanem a kulturális identitás óriási különbözőségében is. Ezt végre meg kellene értsék  „tanult és intelligens” politikusaink.
A szegényég megszüntetése egyszerű; vegyük elő a tartalék billiókat, melyek ott fekszenek (haszontalanul) a nyugati bankokban, és küldjünk azonnali segítséget Afrika nyomorban élő népeinek. Ahogy ez a szándék komoly lesz, és tettekben is megnyilvánul, lelassul a migrációs áradat. A világ nagyon különböző embercsoportjait pedig ne próbáljuk erőszakkal összekeverni, mert az csak bajt okoz. A frankfurti tragédia egyike csak a már évek óta ismétlődő vészjelzéseknek!

Hollai Hehs Ottó, Németország

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu