Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. augusztus 12., 12.14

Felelősség

Írta: Chirmiciu András
2021. október 20., 17.01 Szerda / Hunyad

Ahogy várható volt, a parlament nem szavazta meg Dacian Cioloș egyszínű USR-s kormányát. A szerdai ülésen csupán 88 képviselő szavazott bizalmat a kormányjavaslatra, 184-en pedig ellene szavaztak, amikor legalább 234 szavazatra lett volna szükség. A szavazás a politikai pártok súlyút tükrözi, a PSD és az AUR testületileg ellene szavaztak, miközben mellette csupán az USR 80 képviselője (és még 8 egyéb, valószínűleg a nem magyar kisebbségek köréből). A PNL és az RMDSZ képviselői ugyanis nem szavaztak.

A fejlemény cseppet sem meglepő, szinte mindenki – beleértve magukat az USR-seket – erre számított, miután a megbízott kormányfőjelölt nem tudott megegyezni egyetlen más párttal parlamenti többség kialakításáról. Sőt, a legtöbb elemző eleve időhúzásnak és az USR-nek nyújtott politikai csapdának tekintette Klaus Iohannis választását.

A politikai válság tehát folytatódik Bukarestben, s annak felelőssége nagyrészt az államelnökre hárul. Románia ugyanis nemcsak politikai válsággal szembesül, hanem energetikai és egészségügyi válsággal is. Az üzemanyagárak drasztikus emelkedése általános európai probléma, melynek hátterében sokan Moszkvát látják, az egészségügyi tragédia viszont egyértelműen Románia problémája.

Igenis tragédiáról van szó, a koronavírus-járvány megállíthatatlanul tombol: a napi új fertőzések száma csúcsokat dönt, immár a 20 000-t közelíti, egyre több a súlyos eset, a fiatalabb korosztályok között is, az egészségügyi rendszer pedig szinte összeomlik a teher alatt. A magyarországi segítség ellenére az intenzív osztályokon napok óta nincs üres ágy, a napi elhalálozások száma az 550-es szintet is jócskán meghaladta. Hasonló számok bármilyen más körülmények között tragédiának számítanának, és sürgős intézkedéseket tennék szükségessé. Ha terrortámadásban, földrengésben vagy repülőgép-szerencsétlenségben egy nap alatt 574-n vesztenék életüket, kétségtelenül országos tragédiának nyilvánítanák. Sőt, még inkább, ha mindez napról napra megismétlődne, sőt, rosszabbodna. A szőkségállapot bevezetése magától értetődő természetes lépésnek számítana.

A politikai vezetők azonban jóformán tudomást sem vesznek a tragikus helyzetről, a szükségállapot bevezetéséről szó sem esik. Még helyi jellegű óvintézkedések sincsenek, például az oltásigazolás kötelezővé téltele, éttermek, kereskedelmi plázák bezárása, vagy egyes települések karanténba zárása, holott az egészségügyi szakértők már hetek óta javasolják, sőt, vészharangokat kongatnak.

Kedden végre Klaus Iohannis államfő is megszólalt, azt nehezményezve az országos és helyi hatóságoknak, amit mindenki már jó egy hónapja követel: határozott járványkezelési intézkedéseket, illetve az oltáskampány felgyorsítását.

Iohannis már korábban is az asztalra csaphatott volna, de inkább golfozott, és jelentéktelen külföldi látogatásokon vett részt. Illetve saját politikai számításait helyezte előtérbe egy stabil parlamenti többséggel rendelkező kormány létrehozása helyett. A nyáron Florin Cîțu kormányfővel együtt a járvány legyőzését emlegette a nagy nyitás idején, holott az oltáskampány sokkal lassabban haladt, mint ahogy gondolták. Április elején Cîțu még azt remélte, hogy június elsejére legalább 5 millióan, de akár 6 millióan is beoltatják magukat, majd havonta további egy millióan. A számítás sajnos nem vált be, az 5 milliós szintet kereken két hónappal később, augusztus elsején érték el, a 6 milliót pedig további két és fél hónap múlva, október 18-án. Közben sem Iohannis, sem kormánya semmilyen konkrét lépést sem tett a lakosság meggyőzésére, vagy ösztönző intézkedések bevezetésére, pl. oltásigazolás kötelezővé tételét ilyen-olyan intézmények vagy rendezvények esetében, ahogy számos európai ország tette. Az államfő a politikai iszapbirkózásra fordította figyelmét, hogy kedvence, Cîțu kerülhessen a PNL elnöki tisztségébe.

Az egyszínű USR- kormány várható kudarca után a labda Iohannis térfelén pattog. A felelősség az államelnökre hárul: vagy kinevez egy olyan liberális politikust, aki képes visszaállítani a PNL–USR–RMDSZ koalíciót, amely határozott intézkedéseket hozhat a válság kezelésére, vagy kitart kedvenc „Superman”-je mellett, elmélyítve a politikai és az egészségügyi krízist.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu