Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. december 07., 22.49
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Felkészületlenül

Írta: Chirmiciu András
2021. szeptember 21., 18.45 Kedd / Hunyad

Szeptemberben Romániába is beköszönt a koronavírus-járvány negyedik hulláma. Pontosabban betört, a napi új fertőzések száma majdnem meghétszereződött három hét alatt! Kedden 6789 napi új esetet regisztráltak, ami éves csúcs, a tavaszi harmadik hullám idején a – március 25.-én regisztrált – napi maximum 6651 volt.

Döbbenetes méretű emelkedés, főleg, hogy a negyedik hullámról van szó. Amely ismét felkészületlenül találta Romániát. A tavaly tavaszi első hullám mindenkit felkészületlenül ért világszerte, végül is az előző évszázad óta nem volt példa világjárványra. A tavaly őszi második hullám idején már beszerezték a maszkokat, kórházi védőfelszereléseket és lélegeztető gépeket, mindenki az oltásra várt. Az idei év első negyedében átvonuló harmadik hullám idején már az oltás is megjelent, de csak korlátozott mennyiségben. Januárban, februárban és márciusban csak az egészségügyi dolgozókat, majd a 65 évnél idősebbeket oltották be, de azok számára sem jutott mindig elegendő oltás, EU-s méretű botrány is keletkezett a beszerzések akadozása miatt.

Április végétől azonban ez is megoldódott, szinte minden európai országban bőséges az oltás-ellátás, s nemcsak az EU-s tagországokban. Nálunk sincs másképp: jóformán bárki beoltathatja magát bármikor, sőt, válogathat több féle vakcina közül. Lassan kilenc hónappal az oltáskampány megkezdése után Romániában a felnőtt lakosság kevesebb, mint fele oltatta be magát, holott szinte tálcán kínálták a vakcinát.

Romániának „sikerült” felkészületlenül várni a negyedik hullámot. Nem mindennapi „teljesítmény”, tekintettel a fentebb említett előzményekre, na meg arra, hogy az előző vírustípusoknál jóval fertőzőbb, súlyosabb megbetegedést okozó indiai (hivatalos elnevezéssel: delta) mutáns terjed. Amely a fiatalabb korosztályokat is fenyegeti, egyre többen szorulnak közülük kórházi kezelésre, az intenzív osztályok pedig aggasztó gyorsasággal telnek meg, egyre kevesebb az üres hely. A negyedik hullám ugyanis mindenekelőtt azokat fertőzi meg, akik nem oltották be magukat. Az oltás nyilván nem biztosít 100%-os garanciát a koronavírus ellen, de jelentős védelmet nyújt és azok, akik mégis megfertőződnek, enyhébb megbetegedésre számíthatnak.

Beoltatlan lakosság körében viszont a vírus döbbenetes gyorsasággal halad. Júliusban például a napi új fertőzések száma kétszámjegyű volt, augusztusban három számjegyű, szeptember elsején pedig az ezres szintet is meghaladta, s azóta szinte hetente megduplázódik. Amennyiben a tendencia folytatódik, a hónap végére akár a napi tízezres, októberben pedig akár a húszezres szintet is meghaladhatja!

Románia – a szomszédos Bulgária mellett – sereghajtó az EU-ban az oltások terén. Uniós szinten a lakosság több mint 70%-a beoltatta magát, egyes országokban az arány a 90%-ot közelíti. Míg más országokban immár a kamaszok beoltására, illetve a harmadik dózisra kerül sor, addig nálunk még mindig a felnőtt lakosság alapbeoltásával vannak gondok. Holott rosszabb pozíciókból indultak, az év elején Románia még az élvonalban volt, sőt, március végén az elsők között tette lehetővé a teljes lakosság beoltását, miközben másoknál erre csak május derekán került sor. Az eredmény mégis lehangoló, morognak is emiatt az EU-ban, egyes magas beoltási rátával büszkélkedő nyugati országok szerint Románia és Bulgária tartja életbe a mindenkit veszélyeztető járványt, ha hozzájuk hasonló méretben oltották volna be lakosságukat, mindez elkerülhető lett volna.

Románia egyszerűen elherdálta az időt. Maga a lakosság sem rajongott a tálcán kínált oltásokért, s a hatóságok sem voltak képesek ösztönözni. Miközben más országokban a második és harmadik hullám idején komoly korlátozások voltak, melyeket az oltáskampány haladásával oldottak fel, a lakosság tehát érdekelt volt a beoltásba, nálunk minimálisak voltak a korlátozások, a társadalmi motiváció hiányzott. Talán az őszi dráma elkerülhetetlenné teszi a korlátozások bevezetését és azáltal növeli a lakosság oltás-hajlandóságát? Vagy az elhúzódó politikai iszapbirkózás háttérbe szorítja a járványkezelést?

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu