Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. január 27., 23.07

Felszakadt társadalmi seb

Írta: Chirmiciu András
2019. augusztus 09., 04.00 Péntek
Caracal hírhedt hely a román népi köztudatban, a hagyomány szerint valamikor régén ott borult fel a butákat szállító szekér. Azóta rengeteg vicc született, melyek az emberi butaság netovábbjaként figurázza ki az olténiai városkát.

Caracalban nemrég ismét felborult valami. Vagy inkább felszakadt a súlyos társadalmi seb, és elképesztő mennyiségű genny tört felszínre. A Kárpáton túli Romániát régóta mérgező társadalmi genny. Amolyan pillanatkép az ottani viszonyokról, az intézményeket eltorzító és a társadalmi szövetet fertőző állapotokról.
A rendőrség égbekiáltó inkompetenciája, pofátlansága és nemtörődömsége a Garcea-féle komédiákba illik – később Galacon hasonló eset történt. A sürgősségi segélyhívás-központ munkatársa nem tudja kezelni a megerőszakolt, életveszélybe került kamaszlány kétségbeesett segélykiáltását, a technológiai vívmányokkal hadilábon álló rendőrség csak 19 óra után képes kiérkezni a helyszínre, noha néhány percet említenek. A helyszín beazonosításához alvilági csoportokhoz folyamodnak „segítségért”, önmaguktól nem is gondolnak a városkából kivezető utakon a gépkocsik ellenőrzésére. Ahogy tették például májusban Tărgovişten, hogy nehogy illetlen személyek megzavarják a PSD kampányrendezvényét. De hát Caracalon „csak” egyszerű román állampolgárról, egy szerencsétlen kamasz lányról volt szó, nem a fenséges állampártról!
Az eset után az egyik ottani magas rangú rendőrt az országos vámhivatal élére buktatták fölfelé, bizonyára a Caracalon bemutatott „nagyszerű” teljesítmény jutalmaként. Amíg nem vonul negyven-akárhány évesen korkedvezményes nyugdíjba, hogy élvezhesse az indokolatlanul magas speciális (értsd: pofátlan) nyugdíjat. Amolyan „kártérítésként” a 4-5 ezer lejes havi bérért, amit még ezer lejt meghaladó élelmiszerpótlékkal is megtoldanak. Az önkéntesen nyugdíjba vonuló helyi rendőrfőnök helyére pedig egy másik szakmai „őstehetséget” neveztek ki a belügyminisztériumból, éppenséggel azt a személyt, aki 2017-ben egyedüli jelentkezőként csapnivaló jeggyel bukta el a tisztség betöltésére kiírt versenyvizsgát!
Szerteágazó összefonódás a helyi hatalmasságok, a rendőrség, alvilág, és politikusok között. Rászálltak az intézményekre, azokat a bűnözők és a helyi kiskirályok klikkjei szolgálatába állították, nem az egyszerű állampolgár szolgálatába. S mivel az PSD vezetőgárdája nagyrészt arról a vidékről származik, az utóbbi két és fél év kormányzása alatt országos szintre is igyekeztek kiterjeszteni az oly „sikeres” modellt. A törvényeket a PSD–ALDE-hatalom saját kénye-kedve szerint igyekezett módosítani. Közben több ezer köztörvényes bűnözőt, beleértve erőszakos bűncselekmények elkövetőit is kiszabadítottak a börtönökből, azaz rázúdították a társadalomra. Az adminisztrációt túlméretezte, megtöltve saját, inkompetens, papírtologató pereputtyával. Sőt kiváltságokat is biztosítottak saját maguknak és politikai klientúrájuknak korkedvezményes nyugdíjazással és pofátlan nyugdíjak révén. Utóbbiakat minden jóhiszemű ember eltörölné mindenestől, a PSD-s hatalom azonban még megadóztatni sem hajlandó: egyelőre inkább az iskolai tanszerekre szánt összegeket faragná le!
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu