Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2021. február 26., 08.27

Félünk. Ki segít?

Írta: Bognár Tünde
2021. február 22., 08.23 Hétfõ / Arad

Egyre kevésbé érezhetjük magunkat biztonságban. Nem tudom, más városokban milyen az emberek biztonságérzete, de tény, hogy Arad városában már nagyon kezd eldurvulni a helyzet, és senki nem tesz semmit annak érdekében, hogy bármi is megváltozzon. Mondok pár példát.

Kezdjük ott, hogy mostanában nem tud senki úgy végigmenni egy utcán, hogy ne találkozna egy kéregetővel/ hajléktalannal vagy épp zacskóból drogot szippantó, sokszor kötekedő alakkal. Sosem felejtem el, mikor egy ismerősömmel beszélgettem, aki asszisztensnő. Hirtelen meglátott két fiatal lepukkant fiút az utcán, akik egy zacskóból drogot szívtak. Mögöttük egy terhes lány kullogott. Kacskaringósan. Alig járt. Az ismerősöm csak annyit mondott „na, ez is ott fog kikötni nálunk”. Nem is volt kérdés mire gondolt. Az a gyermek, elvonási tünetektől fog szenvedni mihelyst világra jön, az anyáról már nem is beszélek. Felelősségteljes asszony.

Két nappal azután, hogy a városban lévő nyilvános illemhelyet lebontatta a városvezetőség, három, zsákot és zacskót cipelő hajléktalanra lettem figyelmes csak a kispiac környékén. Akkor még azt gondoltam, hogy talán az illemhelyen húzták meg magukat és most új búvóhelyet keresnek, de szó sincs erről. Nemrégiben, mikor megint a környéken jártam, egy tömbház erkélye alatt láttam hajléktalan alakokat pihenni. Takaróstul ücsörögtek, nyugodtan reggelizve. Nem is zavartatták magukat, pedig elméletileg a városvezetőségnek össze kéne gyűjtenie a téli fagyok idején a hajléktalanokat (és akkor éppen kemény mínuszok voltak éjszaka). Nem csoda, hogy másoknak is szemet szúrt a városvezetőség tétlensége. Panaszaikat többnyire a Facebook-oldalon osztották meg a nagyérdeművel, de ha az egyszerű emberek meglátták a gondot, a városvezetőség miért nem?

A kéregetők kérdése megint vitatott téma. Nem akarok szívtelennek tűnni, de egyesek mások jóindulatából élősködve köszönik szépen, jól élnek, és kényelmesebben is, mint azok, akik napi 8–10 órát húznak le egy munkahelyen sokszor megerőltető fizikai munkát végezve, hogy meglegyen a napi betevő, és még a kéregetőnek is adnak egy lejt, mert megsajnálják szegény szerencsétlent, az meg él, mint Marci hevesen, na ehhez pofa kell!

Hadd említsem meg azt is, hogy nemcsak Temesváron láthatnak migránsokat, hanem bizony nálunk is. Megbízható forrásból értesültünk arról, hogy a mikelakai híd környékén láttak migránsokat. Persze ők is emberek, de ha nő vagy és nem viselsz burkát… A merőben eltérő kultúránknak és annak az egyszerű ténynek köszönhetően, hogy nekik eszük ágában nincs elfogadni a mi kultúránkat, igenis potenciális veszélyforrásnak kéne tekintenie őket a helyi rendőrségnek. És különben is hogy van az, hogy maszkviselésért, tilosban parkolásért meg minden marhaságért úgy büntetik a népet, mint a pinty, de azzal már nem törődnek, hogy azok, akiket megbüntetnek, és ne adj’ Isten, elvontatták az autójukat, biztonságban érezzék magukat, miközben gyalog járják az utakat?

Az meg már tényleg röhej, hogy az éjszakába nyúlóan dajdajozó roma közösségektől még a rendőrség is fél. Aki az Alfa környékén lakik, sokszor hall tavasszal és nyáron olyan hangerejű zenét és olyan késői órákban, amikért a rendőröknek rég milliós összegű büntetéseket kellett volna osztogatniuk, de ők még csak a helyszínre sem mernek kimenni…

Hol lehet panaszt tenni a biztonság teljes hiányára egy olyan városban, ahol mindenki ott csövezik, ahol akar, azt drogoz be, akit akar, és azt csinál, amit akar, mert neki senki ne mondja meg, hogy mikor mit csináljon, vagy hogy mit szabad és mit nem? Mit kell tenniük az aradiaknak ahhoz, hogy újra biztonságban érezhessék magukat? Hogy lehet az, hogy az ilyen-olyan fejlesztési projektek pénzhajhászása közben a legfontosabb dologról feledkeznek meg? Azokról az emberekről, akikért dolgoznak, vagy legalábbis dolgozniuk kéne.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu