Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. február 26., 00.12

Férfiak napja

Írta: Kilin Sándor
2008. április 04., 20.00 Péntek
Egy román közmondás szerint miközben a ház ég, a vénasszony fésülködik. Igaz mondás, bölcs mondás – igencsak találó hazai valóságunkra –, mely most a Hivatalos Közlöny, tehát a leghivatalosabb hírforrás egyik márciusi számát böngészve jutott eszembe.


Hiszik, nem hiszik, abban pedig az áll, hogy bizonyos bukaresti urak kitalálták és javasolták: a nők napjának mintájára be kellene vezetni a férfiak napját is. És az említett bukaresti urak nem is tétlenkedtek: úgynevezett civil kezdeményezésre ki is dolgoztak egy törvénytervezetet, amelyet felterjesztettek a parlamenthez.

Aki kíváncsi szövegére, el is olvashatja a Hivatalos Közlöny márciusi, 217-es számában, mely szerint a nagy napra minden esztendőben május ötödikén kerülne sor, első alkalommal tehát holnaphoz egy hónapra. A jogszabálytervezet indoklása szerint ugyanis méltánytalanságot, diszkriminációt jelent az, hogy csak a hölgyeknek van saját ünnepnapjuk, ám még az sem teljes értékű, hiszen március nyolcadika nem jelent munkaszüneti napot is. A javaslat az, hogy mind a nők napját, mind a férfiak törvény által kimondandó napját nyilvánítsák hivatalos munkaszünetté. Aminek szükségességét az említett bukaresti urak azzal is alátámasztják, hogy Romániában sokkal kevesebb a munkaszüneti nap, mint más országokban. Hiszen, mondják a törvénytervezet indoklásában, az év 365 napjából mi csak nyolcszor maradhatunk otthon a szombatokon és vasárnapokon kívül, míg a szlovének 18-szor, a szlovákok 15-ször, a lengyelek 12-szer, az osztrákok 15-ször, a franciák 11-szer, és így tovább, és így tovább az alapos dokumentáció. Márpedig a szabadnapok hozzájárulnak a dolgozók stresszállapotának javításához, ezen pedig el kellene gondolkodniuk a törvényhozóknak. Ahhoz pedig, hogy elgondolkozzanak ezen, a kezdeményezők – tíz bukaresti férfisoviniszta – azt ígérik, hogy záros határidőn belül, lehetőleg már május ötödikéig, százezer aláírást gyűjtenek, ezzel bizonyítva, hogy javaslatuk széles népi támogatottságnak örvend.

Nos, kérem, én nem akarok állást foglalni abban a fogas kérdésben, hogy legyen-e férfinap vagy ne legyen, elvégre a március nyolcadikát kivéve a kalendárium mindegyik napja a miénk, egyes helyeken pedig régóta kitalálták már, hogy március kilencedikén tartsanak férfinapot. Az is lehet, hogy ha van anyák napja, az apák is megérdemelnének egy külön ünnepnapot, hiszen az a gyerekeknek is kijár június elsején. Az a gyanúm azonban, hogy az egész cécó nem egyéb kereskedelmi fogásnál. Tavaly ugyanis egy ismert sörgyártó cég jött elő először e javaslattal, mely az idén is csatlakozott e kezdeményezéshez, s ha megszavazza a parlament, ha nem, ő megrendezi a férfinapot Bukarestben és több nagyvárosban is május ötödikén, amitől azt reméli, hogy a tavalyihoz viszonyítva tíz százalékkal emeli a sörfogyasztást. Ami nemcsak profitot hoz, de nemes cselekedet is, hisz Románia még lemaradt az uniós országoktól az egy főre számított sörfogyasztás tekintetében.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu