Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2022. október 05., 01.22

Fesztivál az egész világ

2022. augusztus 11., 15.39 Csütörtök / Arad

A múlt vasárnap hajnalban ismét messziről hallatszódó dübörgésre ébredtem. Már-már azt hittem, a kolozsvári Untold fesztiválról ért el ide, az ablakomig a dobszó.

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html

Nem sikerült visszaaludnom, így volt időm gondolkodni. A fesztivál jelenségről sok minden eszembe jutott, később a netten is kutakodtam. Először is az jutott az eszembe, hogy az ilyen eseményeken jönnek elő a drogproblémák, már csak azért is, mert szinte elképzelhetetlen, hogy egy ember, még ha fiatal is, két-három éjszakát kibírjon folytonos mozgással, alvás nélkül. A híradóban mondták, hogy rengeteg kis fehér borítékot találtak a fesztiválosok után. Kolozsváron nem történt nagy baj, de egy bukaresti fesztiválon egy Pruton túli, moldovai fiút annyira meglepett egy ilyen szer hatása, hogy pánikba esett, és végül megállt a szíve, a mentősök sem tudtak rajta segíteni.

De kezdjük az elején.

A néhány napra (hétre) összpontosuló kulturális rendezvények az emberiség egész történetét végigkísérik. Kezdetben ezek szinte mind vallási, kultikus természetűek voltak, pl. passiójátékok, tél- és böjtbúcsúztató vígasságok.

A mai értelemben vett első fesztiválok a művészet ünnepei, kulturális találkozási alkalmak. Eleinte egy-egy műfajra terjedtek, Salzburgban a komolyzenére, Bayreuthban az operára. A Szegedi Szabadtéri Játékokon a színházra fokuszáltak, filmfesztiválokon a filmre.

Az emberek személyes mozgásának könnyebbé válásával és a globalizáció kiteljesedésével (különben a globalizáció egy fejlődési szint, melyre az emberiség törvényszerűen, lépésről lépésre jutott el). Mára az ilyen jellegű rendezvények száma robbanásszerűén megnőtt, kiszélesedett. Ma már ide sorolják a különféle konferenciákat, a kereskedelmi vásárokat, népművészeti eseményeket, kirakodóvásárokat, a néptánc-találkozókat, falunapokat, búcsúkat is stb.

Egy ilyen eseményen való részvétel életérzés, a puszta „ottlét” közösségi élményt nyújt, erősíti az összetartozást, kommunikációs lehetőség.

A fesztiválok más emberek, kultúrák, művészeti ágak megismerése mellett, csökkentik az ismeretlennel szembeni gyanakvást, tágítják a látókört, erősítik a toleranciát.

A helyi fesztiváloknak több módon is lehet kedvező hatásuk a közösségre. Serkentik a kulturális életet, növelik az identitást, különösen, ha a helybéliek nem csak szimpla fogyasztók, hanem részt vállalnak a fesztivál létrehozásában is.

A „kultúrára lusta” emberek is sok élményhez juthatnak. A „buli” hangulata őket is beszippantja, s ott olyan tudást és élményeket szerezhetnek, amelyeknek nevelő, ízlésformáló hatása is lehet.

A fesztiválok megszervezéséhez és működtetéséhez általában sok ember, szervezet, intézmény együttműködése szükséges. Ez erősíti a csapatmunkára való készséget, összeforrasztja a közösségeket. A fesztiválok lehetővé teszik a környezet fejlődését, szerencsés esetben a gazdaság fellendülését is hozhatják.

Összefoglalásként elmondható, hogy a fesztiválok a közvetlen kulturális élmény,
a szórakozás mellett, nemcsak a közönség, de a résztvevők, a szereplők, a
szervezők, és – sikeres rendezvények esetén – a tágabb környezet számára is sok haszonnal járnak.

Mindez érvényes a kolozsvári Untold fesztiválra is. Egy fiatalember mesélte, aki eljár az ilyen fesztiválokra: különleges kikapcsolódást, feltöltödést nyújt egy-egy ilyen esemény. Annak ellenére, hogy nagy a tömeg, az idén majdnem 100 000-en voltak ott naponta, általában civilizált körülmények vannak, pl. meleg vizes tussolók, mosógépek és elektromos feltöltő állomások is működnek. A több tizezer résztvevő nagy részének van hol aludnia, csak pár ezren próbálják több órás ’ringatózásiakat’ sátorban, autóban kipihenni, ami szinte lehetetlen, mert, ahogy felkel a nap, a meleg kibirhatatlan.

A rendezők egyike a következőket mondta egy újságírónak: az  Untold-legenda szerint a varázslónak, a fesztivál védnökének segítségre van szüksége, hogy megmentse a világot, és öt rendtől kér ereklyéket, hogy teljesítse a kihívásokat. „Minden rend egy sor értéket képvisel, amellyel a fesztiválozók azonosulni tudnak. A griffrend a folyamatosan kísérletezőket szólítja meg, azokat, akik nyitottak az új dolgokra, a bagolyrend azokat, akik elsősorban a tudás és a bölcsesség megszerzésére koncentrálnak. A szitakötőrend azokat célozza meg, akik arra törekednek, hogy teljes értékű életet éljenek, a szarvasrend a sokszínű, tartalmas emberi kapcsolatokra vágyókat, a szentjánosbogárrend pedig azoknak, akik akkor találják meg a boldogságot, ha szeretteik körülveszik őket”.

Ez a tematika visszaköszön a fesztivál díszletelemeiben és fényjátékaiban is.

 

Jankó András

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu