Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. december 10., 10.18
Képességvizsga 2012

Előnyben a telepatikusok!

Írta: Gáspár-Barra Réka
2012. június 28., 20.38 Csütörtök

Ma felhívtam a tanügy-minisztériumot és telefonhoz kértem a magyar oktatásért felelős miniszteri tanácsost. Rögtön kapcsolták. Természetesen bemutatkoztam. Ő is. 

Meglepetésemre azonban neve és tisztsége után rögtön megemlítette, hogy milyen jó baráti viszonyban áll az őt kinevező érdekvédelmi szervezet vezetőivel, és azt is elpanaszolta, hogy kollégái nem igazán kedvelik őt, merevnek, szőrszálhasogatónak tartják. Egészen meglepett őszintesége és zavartan hebegtem, hogy én tulajdonképpen csak annyit szerettem volna, ha ő is bemutatkozik.

No, nem csigázom tovább senkinek a fantáziáját. A fentebb írottakból ugyanis a valóságban semmi sem történt meg. Ezúttal még csak a minisztériumot sem hívtam fel (bár lehet, hogy szokásukhoz híven ezek után ők fognak felhívni engem). Szóval az egész bemutatkozásos történet, a miniszteri tanácsos vallomása is kizárólag a saját képzeletem szüleménye, ami abból fakadt, hogy az idei képességvizsga egyik román tétele által okozott (szerintem fölösleges) hűhó után belepillantottam a magyar tételekbe, illetve ennek javítókulcsába. És azóta is azon tépelődöm, hogyan lehetséges, hogy egyetlen magyar tanár sem emelte még fel hivatalosan szavát egy ilyen ostoba javítókulcs kapcsán.

Szóval, hogy érthető legyek: vegyük az első tételt. Ennek alapjául egy nagyszerűen megírt Czakó Gábor-történet szolgál a kedves rajzfilmfiguráról, Szilveszter kandúrról. Könnyed, játékos témájú, nyelvileg igazi csemegének számító írás. Alapanyagként tehát tökéletes képességvizsgára. Az első, 5 pontot érő követelmény is ésszerű. Így szól: „Mutasd be a főszereplőt!” No, de ehhez jön a hajmeresztő javítókulcs, amely szerint a javító tanár e tételnél a következő dolgokat kell pontozza a dolgozatban: „A részlet szereplőinek megnevezése (….) A köztük levő viszony meghatározása (…)”. Na, itt dobtam be a törülközőt és képzeletem azonnal megszülte a fenti minisztertanácsos-történetet. Merthogy számomra valakinek a bemutatása nevet, esetleg tisztséget, irodalmi műben, szerepmegnevezést jelent. Semmiképpen nem a máshoz fűződő viszonyának taglalását. Ha pedig a tanácsos ilyen javítókulcsot hagy jóvá, akkor minden bizonnyal ő nevénél, tisztségénél többet is elárul magáról egy sima bemutatkozásnál.

Persze ezzel nem merül ki a képességvizsga-tétel sületlenségeinek sora. Merthogy szintén a Czakó Gábor-szöveghez kapcsolódó 9. kérdés így szól „Mi volt az oka annak, hogy Szilveszter kandúr megszökött Hollywoodból? Írd ki a vizsgalapra a helyes mondatok betűjelét!” És jön négy, részben helytelenül megfogalmazott, részben egymást fedő variáns, amiből a javítókulcs szerint végül nem mondatok, hanem egyetlen mondat betűjelét kellett volna kiválasztania a diáknak.

Az igazi felháborodást azonban szerintem a második tétel alapjául szolgáló szövegnek kellett volna kiváltania a hazai magyar pedagógusokból. A székely–magyar rovásírás eredetének vitáját bemutató szövegről ugyan nem tudni, hogy ki a szerzője és megjelent-e egyáltalán valahol, de tény: annyira zavaros, hogy gyakorlott olvasó emberként is többször át kellett böngésznem, hogy valamelyest kihámozzam az értelmét. Nem szeretnék senkit untatni a követelményekben és a javítókulcsban szereplő badarságokkal, de egyet mégis említenem kell. A tétel első kérdése: „Milyen anyagba karcolva maradt fenn a rovásírás?” Erre épkézláb választ lehet adni a szöveg alapján: „Kőbe és fába”. Itt végre a javítókulcs megegyezik a követelménnyel. De hogy ehhez képest a 9. pontban szereplő kérdésre, mármint, hogy „Milyen írószerszámokralehet szükséged, hogy ha rovásírással készítesz feljegyzést?”, hogyan jön az a válasz, hogy „Véső, kalapács/karcoló szerszám (pl. bicska)/toll, papír” – ez számomra talány. Legfőképp azért, mert tudtommal sem a véső, sem a kalapács, sem a bicska és főleg a papír nem írószerszám. Meg aztán, ha a toll alkalmas a rovásírásra (mint ahogy ma már valóban az), akkor fel lehetne sorolni a ceruzát, golyós- és filctollat, akár krétát is. Nemde?

Egyszóval végtelen kíváncsisággal várom a péntek reggelre beígért eredményhirdetést. Ha ilyen tételek és javítókulcs mellett egyetlen romániai magyar diáknak sikerült szín tízest írnia, akkor le a kalappal az illető telepátiás képességei előtt, amellyel kiszimatolta, hogy a tételt és javítókulcsát összeállító pedagógus(?) és az azt jóváhagyó minisztertanácsos, mit ért bemutatkozás, írószerszám meg egyéb eddig egyértelműnek vélt fogalmak alatt!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: itt a vége , fuss el véle / Szombat, 2012. június 30., 19.39 Válaszoljál rá!

" ...aki nem hiszi, üljön a hiszem farkára !"

Hozzászólt: Nagy István / Szombat, 2012. június 30., 18.05 Válaszoljál rá!

A Hunyad megyei jegyek:

http://isj.hd.edu.ro/forum/download/file.php?id=56746

Hozzászólt: Nagy István / Szombat, 2012. június 30., 18.00 Válaszoljál rá!

Itt érhetők el az Arad megyei felmérők jegyei:

http://www.isjarad.ro/forum/download/file.php?id=37474

Hozzászólt: Nagy István / Szombat, 2012. június 30., 17.59 Válaszoljál rá!

Az Arad megyei felmérők eredményei sok tanulsággal szolgálnak.
Azokat levonhatja ki-ki önmagának, és megtehetik azt az egyes iskolák vezetőségei, de a tanfelügyelőség, és a minisztérium is.
A jelek arra vallanak, hogy utóbbiak nem tanultak a tavalyi felmérőkből, de az azt megelőző képességvizsgákból sem.
Arad megyében mégiscsak lettek magyarból tízesek, összesen öt. Az egyik tízest elérő V-VIII-as átlaga 9,48 volt, míg a felmérőn a magyar-matematika-román átlaga csak 6,73 lett.

Egy kis statisztika az Arad megyében végzett nyolcadikosok átlagjegyeiről, oktatási nyelvi felosztásban:
okt. nyelv ___ anyanyelv __ román __ matematika __ felmérő __ V-VIII. átlag __ felmérő mínusz V-VIII átlag
magyar _______ 7,47 ______ 5,05 _______ 4,43 _____ 5,65 _______ 8,39 ____________ -2,75
német ________ 6,05 ______ 7,77 _______ 5,31 _____ 6,37 _______ 8,69 ____________ -2,32
szlovák _______ 7,68 ______ 6,21 _______ 4,66 _____ 6,18 _______ 8,43 ____________ -2,25
román __________________ 6,58 _______ 4,70 ______ 5,64 _______ 8,48 ____________ -2,84

Íme az Arad megyei 151 magyar, és 3335 román tannyelvű végzős jegyenkénti felmérőátlaga arányainak az eloszlása:

tannyelv: ___ magyar _____ román
1,00 ÷ 1,99 ___ 1,99% ______ 3,30%
2,00 ÷ 2,99 ___ 5,96% ______ 7,05%
3,00 ÷ 3,99 __ 14,57% _____ 12,71%
4,00 ÷ 4,99 __ 16,56% _____ 16,31%
5,00 ÷ 5,99 __ 16,56% _____ 17,45%
6,00 ÷ 6,99 __ 17,22% _____ 15,98%
7,00 ÷ 7,99 __ 15,23% _____ 12,32%
8,00 ÷ 8,99 ___ 7,95% ______ 9,06%
9,00 ÷ 10 _____ 3,97% ______ 5,82%

A javítókulcs hibás volta a vizsgatétel kidolgozóját és azt jóváhagyó bizottságot minősíti.
Rossz fényt vet az oktatásirányításra is, hiszen magáévá tette az ÁLTALA KIVÁLASZTOTT tételszerző és jóváhagyó testületet munkáját.
De az - egymástól különben hermetikusan elzárt - javítótanárokról is elárul ezt-azt.

Sajnos Románia, annak oktatáspolitikája és oktatási kormányzata évről évre, felmérőről felmérőre, vizsgáról vizsgára igazolja, hogy nem tud megbirkózni az előtte álló feladattal.
Megítélésem szerint ez össztársadalmi probléma is.
Az oktatásfelügyeleti hivatalnokok és intézményvezetők az őket székhez juttató politikának akarnak megfelelni.
A szakma derékhada ennek az oktatásfelügyeletnek és intézményvezetésnek próbál megfelelni.
A szülők inkább a jegyekre, kevésbé a gyermekeik teljesítményére figyelnek.
És ebből a bűvös körből eddig nem sikerült kitörni.

Hozzászólt: Emőke / Péntek, 2012. június 29., 18.34 Válaszoljál rá!

Kedves Édesanya! Én azt mondtam, hogy feleslegesen tettük szóvá eddigi észrevételeinket - mert nem ért semmit. Maximum a személyes bosszút. A miniszteri tanácsos asszony a pozitív véleményezésen kívül semmiről semmit meg nem hall. Ha reális kritikát tettünk valamivel kapcsolatban - arra a válasza az volt, hogy személyeskedők vagyunk és a szakmai sértettség szól belőlünk, miközben igazából minden tökéletes. Ennyit értünk az eddigi észrevételeinkkel. Ezért örültem ennek a cikknek, mert látszik, hogy nem csak mi, magyartanárok látjuk úgy, hogy nincs minden rendben.
Részünkről annyit tudtunk tenni a javítás közben, hogy reálisan értékeltünk, nem a hibás javítókulcs mentén, valamint a gyerekek érdekeit néztük közben. És így nemcsak a telepatikus képességekkel rendelkező gyerekek kaptak tízest.

Hozzászólt: Edesanya / Péntek, 2012. június 29., 15.54 Válaszoljál rá!

Teljes mertekben egyetertek a szerzovel!

Mig a roman sajto az elmult napokban a roman tetel es javitokulcs ketertelmu ertelmezesetol csengett, online alairasokat gyujtottek a javitokulcs modositasaert, tuntettek a tanugyminiszterium elott, addig a magyar tetelrol mind a mai napig egy szo sem hangzott. Nem szamit, hogy a tetel teljesen elter a javitokulcstol, a javitokulcsban meg csak nem is az van, amit a tetelben kernek, stb, de "miert tegyuk szova, hisz az csak kizarast eredmenyez a munkacsoportbol".
Hat nagyon szomoru, hogy a tetel-szerzo, illetve javito tanarok a sajat szemelyes elomeneteluket es nem a helyes javitast tartjak szem elott (tisztelet a kivetelnek)!

Aztan meg ugyis fel lehet fogni, hogy a szorvanyban nem szamit, hanyast kapnak a gyerekek, hisz a magyar iskolak fenntartasa erdekeben tobb a hely, mint az atmeno diak, tehat barki, barhanyas atlaggal bejut, azt pedig senki nem nezi at, milyen egbekialto elteresek vannak a 4 ev atlaga es a most elert eredmenyek kozott! Hogy egy varosban, az osszes magyar iskolat vegzett nyolcadikos kozul (26 diak), osszesen 8 (!!!!!!!!!!!) ert el minden tantargybol atmeno jegyet!!!!! Igy jogosan teszem fel a kerdest, hogy a par ev mulva kepessegvizsgazo gyerekem, aki minden ev vegen 9,70en feluli altalanossal rendelkezik, milyen szintet fog elerni a kepessegvizsgan, ha ilyen egbekialto kulonbsegek vannak a tanulmanyi atlag es a vizsgaatlag kozott????

Es ha mar az oktatas elindult gurulni egy meredek lejton, akkor legalabb mi, magyarok, ne tegyunk ra meg egy lapattal, es probaljuk a gyerekeinket nem visszafogni, hanem segiteni. Valos pontozassal, helyes javitokulccsal, arra erdemes tetellel!

Tisztelettel,
egy edesanya

Hozzászólt: Emőke / Péntek, 2012. június 29., 14.22 Válaszoljál rá!

Hogy a javítótanárok és magyartanárok miért nem emelték fel a hangjukat? Mert az eddigi tapasztalatok alapján hiába is tették volna. Akárhányszor jeleztük a tanácsos asszonynak kritikai észrevételeinket, a végeredmény mindig ugyanaz lett: a tanácsos asszony sértésként és személyeskedésként értékelte, megsértődött, és a kritikus hangot megütőt kizárta a további szakmai párbeszédből, munkacsoportból stb. Így hát figyelembe vettük a javítókulcs azon kitételét, miszerint a javítókulcstól eltérő helyes válaszok is pontozhatók - és javítás közben ezt tettük. Vagyis nem vettük figyelembe a javítókulcsot, csak a saját józan eszünket.

Hozzászólt: Murvai Miklós / Péntek, 2012. június 29., 10.41 Válaszoljál rá!

"rögtön megemlítette, hogy milyen jó baráti viszonyban áll az őt kinevező érdekvédelmi szervezet vezetőivel,"
Úgy hiszem ez a kulcsmondat és nem az, hogy "öldöklő SZAKMAI versenyvizsga eredményeként kerültem fel a magas polcra".
Kedves @szerző!
Bizony, bizony azon a szinten már csak aláírnak, mert a politikai megfelelősség kényszere felülír minden egyéb követelményt. Ott nincs idő az olvasgatásra. Innen a szókincsből fakadó fogalomzavar. És sajnos lennebb is kevesekről mondható el, hogy a nemzet önjáró napszámosai. És alájuk csak ritkán tólnak sámlit a bársonyszék-osztogatók. Meg aztán a kukacoskodással miért provokálják azokat, akik habár gyengébben vannak otthonról eleresztve, de létrafokuk mián összeránthatják a szemöldöküket?
Ez az igényességnek nemigen nevezhető hozzáállás rombolja az anyanyelven való oktatás magyarság-megtartó várát.
A "Minden magyar gyermek számít" lozinka Lenin és a szocializmus autójáról szóló múltszázadi viccet juttatja eszembe.
Egyébként a kiötlője, mármint a lozinkáé, miért a magyar iskolákban plakátoz? Akik ott láthatják, azokat nem kell már meggyőzni, hogy adják "magyarba" a porontyot. Ott csak az oktatás magasabb színvonalával kell BIZONYÍTANI a lozinka valós voltát, viszik jó hírét, s talán akkor majd a "románból" el fog indulni a hazatérés.

Hozzászólt: É. P. / Péntek, 2012. június 29., 08.53 Válaszoljál rá!

Mit értek volna el vele? Egyáltalán jelzik, hogy gond van, hogy legalább jövőre ilyen hibák ne forduljanak elő. Nem értem, csak azért kell szőnyeg alé seperni, mert magyar ügy? És akkor csodálkozunk, hogy sok szülő inkább románba iratja gyerekét?
Ha soha senki semmiert nem zúdul fel, mit érünk el? Akkor bármit meg lehet velünk csinálni, akár ellenünk, mert végül is miért ne?!

Hozzászólt: szerzo / Péntek, 2012. június 29., 08.47 Válaszoljál rá!

A címzett dr. Váradi Izabella, de Szepesi Alexandru is nyugodtan magára veheti. Véleményem szerint egyikük sem azért ül a tanácsosi, igazgatói székben, hogy csak aláírjon és kész. A képességvizsga badarságai több ezer diákot érintenek. Mivel az itt elért pontszám alapján juthatnak be egy-egy színvonalasabb vagy kevésbé színvonalas oktatást biztosító tanintézménybe, osztályba. Ha tehát a magyar gyermekek a hibáktól hemzsegő magyar tétel és javítókulcs miatt érnek el kisebb pontszámot a képességvizsgán, az elég szomorú. És szerintem még szomorúbb, hogy ezt senki illetékes nem teszi szóvá. A javítótanároknak igenis jelezniük kellett volna, a minisztérium felé, hogy a javítókulcsban egészen mást kérnek, mint a tételben. Mert így vagy ez alapján pontoztak és akkor garantáltan nem lehetett maximális pontszámot elérni, vagy közös megegyezés alapján egy-egy megyében nem vették figyelembe a javítókulcsot és az ismét nem korrekt. Hát ezért godolom úgy, hogy a pedagógusaink, minisztertanácsosaink, magukat érdekvédelmi szervezetnek nevezők nem arra kellene koncetráljanak, hogy a legeldugottab falusi iskola falán is ott díszelegjen a jó pénzért kinyomtatott szép színes plakát, hogy "Minden magyar gyermek számít", hanem tenniük kéne valamit annak érdekében, hogy ha már a teljes román tanügy ilyen szintre süllyedt, akkor ne süllyesszük sajátkezűleg, ennél is mélyebbre a magyar oktatást.

Hozzászólt: Nagy István / Péntek, 2012. június 29., 07.18 Válaszoljál rá!

A címzettek Szepesi Alexandru igazgató és Váradi Izabella, általános- és középiskolai magyar nyelv és irodalom tanácsosok lennének?
Aligha ők készítették a tételt, és annak javítókulcsát.
Aláírtak, és kész.
Sajnos Romániában, és oktatási rendszerében az 1972 óta tartó, és 1989. óta állandósult reform sűrűn terem a fent leírthoz hasonló helyzeteket.
Hogy miért nem zúdultak föl a magyartanárok?
Mit értek volna el vele?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu