Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. december 10., 10.31

Nem a tükör a torz!

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. június 09., 19.15 Hétfõ

Első reakcióm, az egy héttel ezelőtt nyilvánosságra kerülő választási eredmények kapcsán természetesen a keserűség volt. Nagy-nagy keserűség. Mert rossz a rosszal, de rosszabb a rossz nélkül érzéssel készültem június 1.-re, s jobb nem lévén szurkoltam magam is az RMDSZ-nek.

Azért is, mert minden hibája ellenére úgy éreztem, Hunyad megyében mégiscsak vannak eredmények. Olyan eredmények, amik az RMDSZ-nek (is) köszönhetők. Szóval, emiatt reméltem a lelkem mélyén, hogy még egyszer szerencséjük lesz. De nem így lett. Bármennyire is próbálta az utóbbi egy hétben Borbély László országosan, Winkler helyileg bizonyítani, hogy semmi vész, mégiscsak be kell látni, hogy még itt, Hunyad megyében is bukás volt. Nyolc év alatt 13-ról gyakorlatilag 3-ra csökkent az önkormányzatokban a magyar képviselők száma, hiszen a negyedik, vasárnap megválasztott román anyanyelvű RMDSZ tanácsos a színromán Nagybáron nem igazán vehető be a képbe. S miután ezt a számok tükrében semmiképp sem lehet elpalástolni, sőt a szórványból nézve, alternatívát nem jelentő, de más megyében mégiscsak versenyhelyzetet szülő MPP-re sem lehet fogni, a hibát az „ostoba népben”, keresik, a szórvány-magyarokban, akik e választás alkalmával „nem voltak képesek felvállalni magyarságukat”, el sem mentek, vagy rosszul voksoltak. És szidják, szidják kegyetlenül az öngyilkosnak nevezett szórványmagyarságot. Falra festve a fogyás, a pusztulás ördögét.

De azért érdemes e téren is egy kicsit a számokra pillantani. Déván például 1910-ben 6074 magyar élt. Ma szinte szám szerint ugyanennyi a Hunyad megye székhelyén élő magyarság száma és ennek a 6000-es közösségnek szavazati joggal rendelkező részét várták az urnák elé a múlt vasárnap. Hogy ebből miért csak 1600-an (500-al kevesebben, mint 2004-ben!) mentek el, illetve szavaztak a magyar jelöltekre? – ez a nagy kérdés. Amire a potenciális válaszok közül, az előbb említett népességi adatok tükrében kizárandó a helyi magyarság önpusztító magatartása. Meggyőződésem, hogy az itt élő magyarok, vagy számottevő részük, nem akarja feladni sem nyelvét, sem iskoláját, sem intézményeit, sőt politikai képviseletét sem. Bár a közösség fennmaradását, fejlődését célzó felelősségteljes magatartás, önszerveződő tevékenység valóban elég hézagos!

A választási eredmények azonban csak egészen kis mértékben hozhatók ezzel összefüggésbe. És kiértékelésükkor érdemes lenne legalább belső körökben szembe nézni a tényekkel. Elsősorban azzal, hogy minek fejében várta el az RMDSZ a voksokat? Merthogy egy jól szervezett kampány eredményeként, az (legalábbis Hunyad megyei szinten) kizárt. Hogy a négy éves megvalósításokért? – Valószínűleg! Hiszen magyar házak épültek, elkészült az önálló magyar iskola, szinte minden közintézménynél vezető tisztségbe került egy-egy magyar ember, akinek elvileg segítenie kellene a magyar közösséget a boldogulásban. Ja, és mellesleg kormányon van az RMDSZ, ami szintén jó irányba kellene terelje az életünket. Hát ez utóbbi értékelésétől most tartózkodom. Talán annyit mégis: hogy a Bukarestbe elbalkániasodott RMDSZ vonal most már a szórványban is érvényre jutott. És végül is ebben gyökerezik minden további gond: az, hogy az említett tisztségekbe ülő magyar emberek, illetve a közösség intézményeinek vezetői nem feltétlenül rátermettség alapján kerültek oda. (Tisztelet az egy kézen elférő kivételnek). Ezért nincs minőség, nincs tartás, nincs tartalom, csak kirakat intézmények, kirakat emberek. Azok, akik megértik, hogy a felsőbb érdekek ezt vagy azt diktálják, még akkor is, ha ez szöges ellentétben áll az ostobának nevezett nép, közösség akaratával, érdekeivel… Persze ilyen ez az ország, mondhatnánk. Csakhogy az a tény, hogy a magyarság ha egyre halványabban is, de még mindig előkelő kasztnak számít a hazai társadalomban, az épp annak köszönhető, hogy kisebbségi létünkben is hosszú évtizedekig tartózkodni tudtunk e balkáni magatartástól. Az utóbbi években azonban vezetőink egyre inkább bukarestiként élnek. Egyszóval ha nyelvileg nem is, de lelkileg beolvadtak. És ezt a magyarság egyre kevésbé díjazza. Ami szerintem jó. Persze, csak akkor, ha ez minden szinten elsősorban politikai berkekben, de a közösségek szintjén is önkritikát és megújhodást szül. Minél előbb, annál jobb!
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: ALYOBI / Szombat, 2009. január 24., 20.21 Válaszoljál rá!

A kornyezet hatasat egy Micsurin nevu kertesz is ismerte.100 ev mulva a bevandorlo sokmillio kinai hatas lesz erezheto.

Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2008. június 16., 12.54 Válaszoljál rá!

(Magyarul) helytelenül írni a nagyvilág számára szégyen.

Hozzászólt: b.opincaru / Péntek, 2008. június 13., 20.27 Válaszoljál rá!

Nagy-ur,nagyonnagy igasagot mond,a tukorol.Csak hogy a mi ujsag iroink,nem mernek tukrot tartani(vagyis igazi tukrot nem mernek)Pelda a kett Iratos,Roman parttot magyarok szervesznek.szegyen

Hozzászólt: szomoru / Csütörtök, 2008. június 12., 09.31 Válaszoljál rá!

Sajnos az elmult rendszerből eredendően még mindig sikk a népbutitás,illetve az információ visszatartás.Holott a politikusok tudják azt,hogy ez veszélyes is lehet.Mégis állandoan ezt alkalmazzák.Mitől várják el,hogy bizalom alakuljon ki.Nem az egyszerü ember nyelvezetében szolnak,hanem szakzsargont alkalmaznak.A népnek pedig nem feladata oly szintre képeznie magát,hogy megértse őket.(mert akkor ki dolgozik?)Itt nem füzödik érdek a nemzet erősitésén,csak a választásokkor tudnak lefele nézni mert szükség van a szavazatokra.Ez olyan,kifele nyalunk-befele marunk.Mégis mitől gondolják,hogy ez elég a nemzeti összetartáshoz? Nagyon sok függ itt is a médián a pártatlan médián.

Hozzászólt: Nagy István / Csütörtök, 2008. június 12., 07.39 Válaszoljál rá!

Az újságíró dolga tükröt tartani.
Ha megteszi, és az nem torz képet, hanem valóságosat mutat, kicsinyítettet, nagyítottat, görbét akár, akkor megtette a lehető legtöbbet, kedves Kepe.

Hozzászólt: Kepe / Szerda, 2008. június 11., 19.13 Válaszoljál rá!

Sok az igazsag a leirtakban,de mit tesz On es Chirmiciu kollegaja a Hunyad megyei magyarokert.

Hozzászólt: Árpád / Kedd, 2008. június 10., 10.50 Válaszoljál rá!

Téves a mai számokat a 4 évvel ezelöttivel összehasonlitani, főleg egy vagy más párt ugymond képességét vagy legitimitását mérni vele.

Nem csak a magyarok mulasztottak el választani. Az emberek lassan rájönnek hogy a politika nem egy romantikus tevékenység és sokan csalódnak, van is miért persze. A politika kompromisszumokból áll (ja persze nem mindenki valja ezt) és minden kompromisszumot megkötő lélek mindegyszer veszit valamit. Tehát van valami igazság abban, hogy balkánizálodásról beszélünk.

Amit fontos megérteni hogy ez egy természetes jelenség (nagyobb demokráciákban is mind többet felbukkanó jelenség), nem kivánandó, de el nem kerülhető. Amikor el akarsz valamit érni bármi ügyben a játék szabályokat be kell tartani, és ezek a szabályok egy balkáni ország szabályai... bárhogy nem is tetszik ez nekünk.

Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2008. június 10., 07.08 Válaszoljál rá!

Az utolsó bekezdés szinte minden gondolatával egyetértek. Most csupán az egyikről: "a Bukarestbe elbalkániasodott RMDSZ vonal most már a szórványban is érvényre jutott."
Szerintem ez azért történt meg, mert a bukaresti parlamentbe, egy-két kivételtől eltekintve, mára csak csak balkán-magyarok vannak, az ottani kormányhivatalokba és megyékbéli intézményeikbe nem egyszer magyarul nem vagy csak alig tudókat, ők válogattak, és területi pártsleppjükbe szintén velük hasonszőrű bólogató jánoskák kerülhettek.
Mára Bukarest magyar anyanyelvű balkánmadarai belakták a romániai magyar életteret.
Tőlük csak a parlamenti kibukás szabadítja meg az általuk népüknek nevezetteket.
Ki, és mikor fog bennünket kiegyenesíteni?

Hozzászólt: Ambrozfalvi Szabolcs / Kedd, 2008. június 10., 00.59 Válaszoljál rá!

Hát, a hölgy, jól megmondta.

Hozzászólt: Murvai Miklós / Hétfõ, 2008. június 09., 23.14 Válaszoljál rá!

Van valaki, aki az itt leírtakat valós tényekkel megtudná cáfolni?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu