Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. december 10., 09.58

Szoptass és dolgozz!

Írta: Gáspár-Barra Réka
2015. augusztus 01., 14.00 Szombat

A címben szereplő szlogennel hirdették meg idén az augusztus első napjaira eső Anyatejes táplálás hetét. A civilizált világ hangadói ugyanis úgy vélik: a kisgyermekes nőnek is jogában áll dolgozni. Ám a szoptatás is egészséges, sőt egyre inkább divatos dolog, így a legjobb, ha a kettőt egyszerre teszi.

Példaként leginkább a skandináv és a Benelux-államokat emlegetik, ahol általában rövid a szülési-gyermeknevelési szabadság, sőt még ez is megoszlik az anya és apa között, ellenben a szoptató anyáknak lehetőségük van részmunkaidőt vállalni, illetve a cégek jelentős részénél külön termet alakítottak ki szoptatásra, ahol az anyuka munka közben is megoldhatja gyermeke anyatejes táplálását. Mindez nagyszerűen hangzik, ám a természetes táplálás széleskörű társadalmi támogatásából épp a természetest veszik ki.

Bármennyire is elszakadtunk a természettől, bizonyára mindenkinek volt már alkalma megfigyelni egy kölykeit gondozó anyaállatot. Kicsinyeik táplálásakor valamennyien elhúzódnak a világ szeme elöl. Nyugalmat keresnek, szemmel láthatóan kizárják a külvilágot és az apróságok táplálására figyelnek. Ilyenkor a legszelídebb háziállatunk is morgóssá válik ha megzavarjuk. Hát ez a természetes!

Ehhez képest manapság hangzatos szlogenekkel, szoptató anyákat ábrázoló óriásplakátokkal, formás idomaikat közszemlére tévő celebek képével igyekeznek meggyőzni az anyákat arról, hogy szoptatni bárhol lehet: vendéglőben, színházban, s leginkább a munkahelyen, ahol civilizáltabb országokban még külön szobát is biztosítanak erre. Mifelénk egyelőre csak a szlogen terjed, a külön szoba ritka, mint a fehér holló. De szobától függetlenül is érdemes belegondolni, hol marad az anyai nyugalom, gyermekre-figyelés, amikor két fontos tárgyalás közti szünetben teszi keblére a csecsemőjét. Nyilvánvalóan a mai társadalomban szinte minden szoptató anya kerül olyan helyzetbe, amikor nyilvános helyen kell megetetnie gyermekét. És nem ritka az sem, hogy anyagi megfontolásból valóban rákényszerül legalább részmunka vállalására. Ezek azonban kivételes esetek kellene hogy legyenek. Az anyatejes táplálás pozitívumai ugyanis nem csupán az anyatej fizikai tápértékében rejlenek. Bár tudományosan igazolták, hogy ezt is nagy mértékben befolyásolja az anya nyugalma. De a tápértéknél is fontosabb az a lelki kötődés, ami ebben az időszakban kialakul anya és gyermeke között. A picinek éreznie kell, hogy most együtt dobog a szíve az édesanyjáéval és sugárzik felé a szeretet. Az anyának pedig ilyenkor adódik igazán alkalma arra, hogy megfigyelje gyermekét, arcának apró rezdüléseit, azokat a pici gesztusokat, melyek későbbi kommunikációjuknak is az alapját képezik. Ilyen értelemben, ha szeretettel és teljes odafigyeléssel történik, a tápszeres etetés is szorosabb anya–gyermek kötődést eredményez, mint egy kutyafuttában lebonyolított szoptatás.

Ha tehát egy gyermeket vállaló és tápláló anya jogairól beszélünk, akkor annak ott kellene kezdődnie, hogy a természet szerinti nyugalmat biztosítják számára. A szlogeneknek pedig úgy kellene hangzaniuk, hogy Maradj otthon és szoptass! – és ehhez kellene a megfelelő társadalmi és anyagi támogatást biztosítani úgy, hogy a gyermekneveléssel töltött egy, két, akár három esztendő minimális szakmai, illetve kereseti kieséssel járjon a nő számára. Békés környezetben ugyanis valóban érvényes lenne az a számtalan pozitív hatás, melyet az anyatejes táplálásnak tulajdonítanak, és mindenképp kevesebb lenne a magatartásbeli zavarokkal küzdő gyermek, fiatal, illetve a sokféle „jogától” depresszióba eső nő.  

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu