Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. december 06., 22.18
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Gázfegyver

Írta: Chirmiciu András
2021. szeptember 23., 18.12 Csütörtök / Hunyad

Több mint 40 európai parlamenti képviselő levélben fordult az Európai Bizottsághoz, hogy indítson vizsgálatot az orosz Gazprom ellen, zsarolás gyanúja miatt.

A téli szezon beköszönése előtt Európa csupán a szükséges földgáztartalékok 72%-val rendelkezik, ami a legalacsonyabb szint az utóbbi tíz évben. Tavaly ilyenkor a tartalékok elérték a 94%-t, az utóbbi tíz év átlaga pedig 85% volt. A földgáz nagy része Oroszországból származik, pontosabban a Gazprom állami monopóliumtól. Amely a nyár folyamán jelentősen csökkentette a szállításokat a vezetékek felújítására és karbantartási munkálatokra hivatkozva. A vizsgálatot kezdeményező 43 EP-képviselő szerint az orosz óriás szándékosan manipulált, a földgáz árának későbbi növekedése és politikai zsarolás céljából.

Oroszország már régóta fegyverként használja a földgázt, különösképpen a téli időszakban. Ukrajna számára már kétszer is bezárta a gázcsapot, és mások is megjárták. A 43 – zömében lengyel és litván, köztük 6 román – EP-képviselő arra gyanakszik, hogy a Kreml ismét a gázfegyver bevetésére készül, főleg, hogy a napokban elkészült az Északi-Áramlat 2 vezeték, amely közvetlenül Oroszországból Németországba szállítja a földgázt a Balti-tenger alatt. Már csak az utolsó simításokat és a működései engedélyeket kell elvégezni, illetve beszerezni, s a vezeték működésbe léphet, már a téli szezonban.

Az Északi-Áramlat 2 révén Oroszország zsaroló potenciálja jelentősen megnövekszik, hiszen könnyen kikapcsolhatja Lengyelországot és Ukrajnát. Az Európa ellátását biztosító nagy vezetékek ugyanis Ukrajnán (3) és Beloruszon (1) keresztül haladnak Lengyelország felé, majd onnan tovább nyugat, illetve dél felé. A területükön áthaladó vezetékek használatáért Oroszország több milliárdnyi illetéket fizet az érintett országoknak, a Balti-tenger, nemzetközi vizek alatt haladó Északi-Áramlat 2 esetén viszont nem fizet. Mindezek révén a Kreml saját érdekei szerint manipulálhatja a földgáz árát, illetve egymás ellen játszhatja ki az európai országokat, vagy kénye-kedve szerint büntetheti meg egyiket-másikat, ha nem hajlandó maradéktalanul elfogadni Moszkva feltételeit.

Brüsszel zöld ambíciói ellenére, Európa fűtése továbbra is a földgáztól és a kőszéntől függ. Utóbbi ellen a Nyugaton roppant erős zöld politikai alakulatok valós keresztes-hadjáratot indítottak. Ezért lenne szükség egységes európai álláspontra és az Európai Bizottság határozott fellépésére. Mert nem ideológiai ámokfutásról – pl. „szivárvány családokról”, vagy azonos neműek állítólagos diszkriminációjáról – van szó, hanem komoly ügyről, több millió európai állampolgár didereghet a télen. Ha előbbiek annyira foglalkoztatják Brüsszelt, alighanem gázügyben is felléphetne.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu