Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 23.48

Gyónási titok

Írta: Ujj János
2021. június 24., 18.17 Csütörtök / Arad

A magyar országgyűlés törvénybe iktatta a pedofília elleni szigorúbb rendszabályokat. A 18 év alatt fiatalok védelmére. A parlament egyetlen ellenszavazattal fogadta el a törvényt. A szigorítást a közvélemény elsöprő többsége már régóta várta, így az ellenzéki pártoknak a szavazáson jelen lévő képviselői is igennel voksoltak. Igaz, a balliberálisok többsége ezúttal is távollétével tiltakozott, mert ellene szavazni nem mert volna.

A törvénytervezet tárgyalása során, majd annak kommentálásakor viszont elhangzott olyasmi is, ami minden római katolikus hívőben felháborodást kelthet. Egy ellenzéki képviselőnő egy nagyon meredek, vallási kérdést érintő javaslattal állt elő. (Nevét nem írom le, bár megérdemelné a közmegvetést!) Szerinte a római katolikus papoknak a gyónási titok megszegésével, kötelezően jelenteniük kellene a gyóntatószékben elhangzó, pedofil kérdéseket érintő vallomásokat. A javaslatát hallva, arra mérget vennék, hogy a hölgy nem hívő keresztény, de halvány gőze sincs az egyháztörténetről. De hogy ennyire ne ismerje az erre vonatkozókat, az már műveletlenség. (Akkor minek szólt hozzá? – kérdezhetnénk.) Ő valószínűleg sohasem hallott Nepomuki Szent Jánosról, és soha nem látta településeinken igen gyakori szobrát. A szentet a gyónási titok megőrzése miatt gyilkoltatta meg a cseh király még a középkorban. Hallgatásáért az egyház szentjei közé avatta.

S az állítólagos anyaországi diktatúra miatt folyton tiltakozó képviselőnő (sok társával egyetemben) arról sem tájékozódott, hogy ilyen, törvénybe foglalt jelentési kötelezettség csak a nemzetszocialista Németországban volt. Ott a hitleri titkosrendőrséggel nem együttműködő papokat koncentrációs táborba hurcolták, sokan mártírként végezték földi pályafutásukat. De nem hódoltak be a hatalomnak! A szocialista országok politikai rendőrségei beszerveztek ugyan egyházi személyeket, de sohasem tették kötelezővé a jelentéseket. Hogy a reverendát, talárt viselők között voltak jelentgetők, még a legmagasabb egyházi körökben is, az már más kérdés. (Tudomásunk van együttműködő érsekről, püspökről is!) Erről minden érintettnek még életében saját lelkiismeretével, s valamikor a Mindenhatóval kell majd elszámolnia.

A hazád, nemzeted ellen elkövetett galádságokkal, a fentebb vázolt javaslat kiagyalójának is!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Káposztás / Szombat, 2021. június 26., 21.27 Válaszoljál rá!

Orbán is homofób szentfazék lett, pedig 1992 és 2000 között a Liberális Internacionálé egyik alelnöke volt...

Hozzászólt: Papa / Szombat, 2021. június 26., 05.55 Válaszoljál rá!

Mióta lett ekkora szentfazék? Bezzeg 89 előtt messze elkerülte a templomot. Akkor fontosabb volt igazgatónak lenni. Jellemző!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu