Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 23.42

Ha akarom, vemhes

Írta: Jámbor Gyula
2021. május 11., 16.14 Kedd

Hadd kezdjem egy régi, sokaknak szakállas viccel.

A lókupec roma csávó vásárra viszi kancáját, rövidesen érdeklődő is akad, aki arról kérdezi, hogy vemhes-e a kanca (változat: tehén) avagy sem. Az eladó hirtelen nem tudja a helyes választ, mert az igen is, meg a nem is előnyökkel és hátrányokkal járhat, így a köztes megoldást választja: ha akarom, igen, ha akarom, nem.

E sorok írója (tanulmányai és ezek tanulságai, meggyőződése nyomán) már papírra vetette, nem egyszer, hogy az igazság legalább két, de inkább több oldalú. Ha vezető politikusokról (államfőkről, miniszterelnökökről stb.) van szó, a megállapítás fokozott mértékben érvényes: megnyilatkozásaik, a nyilvánosság előtt kifejtett véleményük kapcsán üdvös, ha jól beüzemelt, a zavaró felhangokat kiküszöbölő, de legalábbis minimálisra csökkentő „hangfogóval” közelítünk hozzájuk.

Mert hogyan is megy a világ?

Elméletileg, ha tényleg jól (?), úgy, hogy a jónép, egy ország lakossága (bizonyára csak annak nagyobb része, mert százszázalékos támogatás e sorok írója szerint soha nem volt) megbízik vezetőiben, és hiszi, hogy azok nyilatkozatai, értékítéletei egy az egyben a valóságot, s a maguk álláspontját tükrözik.

De – türelmetlenkedhet már, joggal, a Kedves Olvasó – hova akar kilyukadni e cikk írója?

Hát oda: miniszterelnökünk győzelemnek minősítette, hogy a múlt év azonos időszakához képest az általa vezetett ország jelentős sikereket ért el a gazdasági teljesítmény terén: az export – árukivitel – majdnem négy százalékkal volt nagyobb, mint az elmúlt esztendő hasonló időszakában.

Szép, nagyon szép, pláne a covidos időkben. A végrehajtó hatalom első embere még hozzátette: egy uniós jelentés kapcsán megállapítható, hogy jó úton haladunk. A kormánykoalíciónak tehát folytatnia kell az elkezdett reformokat. Hogy az import időközben több mint 7 százalékkal nőtt, arról nem volt szó.

„Elsősorban véget vetettünk a rossznak, és megfordítottuk a 2017–2019-es időszakban kezdeményezett reformok negatív hatását” – mondta a kormányfő a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón. Folyamatban van az igazságügyi törvények reformja, és bizton állítható, hogy a jelenlegi kormány nem fog visszaélni ezekkel a törvényekkel, nem lesz többé példa olyan dolgokra, amelyek a 2017 és 2019 közötti időszakban mentek végbe – nyomatékosította Cîţu.

Az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja (GRECO) nemrég közzétett jelentése szerint Romániában továbbra sem kielégítő a törvényhozók, bírák és ügyészek körében felmerülő korrupció megelőzése céljából megfogalmazott javaslatok betartási szintje, bár történt némi előrelépés. A GRECO szerint Románia a 2015-ben megfogalmazott 18 ajánlásból csak ötöt teljesített ez idáig.

Ezt mondják ők.

Ha akarom, vemhes, ha akarom, nem vemhes.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu