Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2022. május 18., 00.36

Ha tudták volna

Írta: Ujj János
2021. december 20., 08.28 Hétfõ / Arad

Ha előre tudták volna… Mármint a következményeket – mondhatnánk azokról, akik nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be egy olyan mozgalomba, forradalomba, amely utóbb pusztítást eredményezett. Mint a francia „nagy” forradalom, amely addig sohasem megélt vérfürdőbe, féktelen terrorba torkollott. (Elindítói is annak áldozatai lettek!) Akárcsak a hathatós német segítséggel kirobbantott 1917-es orosz forradalom, amikor az ellenség ólomzáras vagonban csempészte haza Lenint Svájcból, hogy megrendítse a cári uralmat. A kirobbant orosz ramazuriból kis híján bolsevik világforradalom lett. A tettért felelős Németország, valamint Magyarország is a kommunista szakadék széle felé sodródott. 
De a történelmi közelmúlt eseményei is elgondolkoztatóak. Itt vannak az iráni események. Rezah Pahlavi diktatúrájának a megdöntését ujjongva üdvözölte a lakosság, a hazatérő Khomeini ajatollah hősi fogadtatásban részesült. Tömegek őrjöngtek az utcákon, a nagygyűléseken. Tiltakoztak a nyugati dekadens civilizáció térhódítása ellen. Vajon tették volna-e, ha tudják, mi vár reájuk néhány év múlva?  
Akkor a nyugati államok diplomatái hanyatt-homlok menekültek az iráni fővárosból. Hasonlóan a sajtótudósítók is. Pedig csak sejtették, mi fog történni, de hogy a jelenleg regnáló vallási diktatúra a középkorihoz hasonló törvényeket vezethet be, arra nem is gondoltak. Hogy a nők jogait olyan alaposan megnyirbálják, hogy a különböző perekben a tetteseket kéz- és lábcsonkolással, avagy nyilvános megkövezéssel büntetik. Fényképeket kaptam a minap a teheráni társasági életről. Összehasonlításként. Strandolás fél évszázaddal ezelőtt és most ugyanott. Az olvasók fantáziájára bízom, hogy maguk elé képzeljék a strandokon a csinos bikinis, illetve most a csadorba, burkába bújtatott iráni fiatal hölgyeket. 
Most hasonló a menekülés Afganisztánból. Amelyet valamikor az amerikaiak fegyvereztek fel az országot lerohanó szovjetek ellen. Bele is tört a szovjet birodalom bicskája. Kivonulásuk után megindult a kommunistákat segítők tömeges nyilvános kivégzése. Akkor a kezüket elégedetten dörzsölgető felfegyverzők sem tudták, mit csinálnak. Mert utóbb az Egyesült Államok kiskése is beletörött az ázsiai iszlám fundamentalista államba. A tálibok ugyanúgy kifogtak rajtuk, akárcsak korábban a vietnámiak. Ezúttal nemcsak a szovjet, hanem a legmodernebb amerikai fegyverekkel. Évtizedek alatt az amcsiknak sem sikerült pacifikálniuk az országot, pedig megszámlálhatatlanul sok dollármilliárdot beleöltek. Ők sem sejtették a végkifejletet! 
Ha egy politológust kérdeznénk, milyen végkövetkeztetést lehetne levonni a fentiekből, valószínűleg a vállát vonogatná. Legfeljebb azt emelné ki, hogy a külföldi segítő, elsősorban az Egyesült Államok minden esetben otthagyta a slamasztikában a „megsegített” országokat. Boldoguljanak, ahogyan tudnak. 
Köszönjük, ilyen segítségből mi, európaiak nem kérünk! Mi már tudjuk, mi következne. Talán vezető politikusaink is tudomásul veszik.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Kovács István / Csütörtök, 2021. december 23., 08.47 Válaszoljál rá!

Kobo, hagyd már azt a Fideszt,szó sem esett róla.

Hozzászólt: Kobo / Hétfõ, 2021. december 20., 11.13 Válaszoljál rá!

És ha tudnák a mostani fideszpropagandisták hogy mihez aszisztálnak önként és dalolva….

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu