Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 23.25

Habeat sua…

Írta: Ujj János
2021. december 22., 17.57 Szerda / Arad

…fata libelli, vagyis a könyveknek megvan a maguk sorsa – szól a latin mondás. Igaz, de ne nem csak! Például a településeknek is.

Egyesek elpusztultak, legfeljebb romvárosként emlékezünk reájuk. Olykor természeti csapások, de legtöbbször elvesztett háború következményeként. Mint (példaként) a pun Karthágó. A rómaiak lerombolta, felszántotta, felsózta települések mellett, a rómaival vetekedő virágzó kultúrát teremtő nép a várossal együtt tűnt el a történelemből. De van olyan település is, amelynek egykori lakóiról még annyit sem tudunk, mint Karthágó népéről, legfeljebb sejtjük az építők kilétét.

Más városok a bekövetkezett mindent elpusztító rombolást követően Phönix madárként hamvaikból, romjaikból újjáéledtek. Követem a Viasat History sorozatát a második világháború eseményeiről. A fiatalabb generáció tagjai abból rádöbbenhetnek, mekkora anyagi rombolást hozott az emberiségre a második világháború. (Az ötvenmilliót túlhaladó emberáldozat mellett!)  Nézem a szétbombázott Varsóról, Londonról, a romhalmazzá lőtt Sztálingrádról készült filmfelvételeket. Azután a porig rombolt, felgyújtott német városokat. Hamburgot, Nürnberget, Kölnt, Drezdát. A budapesti és a berlini romokat, az ostrom után maradt, égre meredő falakat. Tokió felégetett belvárosát az amerikai szőnyegbombázás után. Avagy Hirosimában és Nagaszakiban az atombomba ledobását követő döbbenetes felvételeket. Ezek a városok (másokkal egyetemben) a balszerencsések közé tartoznak. Azt hiszem, kevés optimista volt a világháború befejezésének évében, aki állította volna, hogy azokon az üszkös, radioaktív sugárral fertőzött romokon viszonylag hamar ismét élet fakad. De megtörtént!

Városok sorsáról van szó. Voltak szerencsésebbek is. A második világháborút Bécs is, Párizs is megúszta szinte „karcolásnak” tűnő sérüléssel, mert a szövetségesek nem bombázták, épületeiben alig esett kár. (Párizsban a német városparancsnok nem teljesítette Hitler parancsát a város porig rombolására!) Akárcsak Róma, amelyet nyílt városnak nyilvánítottak. A németek is, a szövetségesek is puskalövés nélkül vonultak ki vagy vonultak be a városba. Mindössze egyetlen komolyabb légitámadás érte.

Ha hinni lehet(ne) a szovjet és a magyar kommunista történetíróknak, az Ilja Osztyapenko százados, valamint a Steinmetz Miklós kapitány vezette küldöttségek ilyen tartalmú üzenetet szeretettek volna átadni a német védőknek Budapest határában. Állítólag meg akarták kímélni a várost. Sikertelenül. Ha a németek át is vették volna a város feladására szólító felszólítást, akkor sem lett volna eredménye, ugyanis Hitler erőddé (Festung) nyilvánította azt, így eleve áldozattá tette a magyar fővárost. Egy paranoiás őrült egyik utolsó kívánsága: Pusztuljon el a szomszéd kecskéje is! Akárcsak az ő Berlinje.

És mostanság is akadnak háború sújtotta városok. Emlékezzünk Bejrutra, Libanon fővárosára a polgárháború, illetve a tavalyi kikötői nagy robbanás után. Kelet Svájca romhalmazzá vált.  Akárcsak a szíriai városok egy része. Jó lenne hinni, hogy ezek helyén nem húznak végig ekét, s nem hintenek rá sót, megakadályozva az új élet serkenését. Hogy hamarosan az újjáéledők közé lehet őket sorolni. A világ azon felének az elszegényedését, az elvándorlást, meg a gazdagok struccpolitikáját elnézve, megjósolhatjuk: hosszú idő kell hozzá!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu